Sverige representeras av en expert från Transportstyrelsen när en arbetsgrupp under EU-kommissionen på torsdag träffas för att diskutera säkerheten på unionens flygplatser.

På dagordningen står bland annat om det finns möjligheter att tvinga europeiska flygplatser att införa kroppskanning. Arbetsgruppen ska både diskutera tekniska och juridiska aspekter av en sådan lag.

Ett eventuellt lagförslag kan dock stöta på hårt motstånd från de folkvalda politikerna i EU-parlamentet, som redan tidigare sagt att så kallad nakenskanning bryter mot europeiska integritets- och datasäkerhetslagar, även om vissa kroppsdelar skulle kunna pixlas på säkerhetspersonalens skärmar.

Redan hösten 2008 fick EU-kommissionen dra tillbaka ett förslag om kroppsskanning på alla flygplatser efter att parlamentarikerna kallat metoden för en ”virtuell kroppsvisitering”.

En taleskvinna för EU-kommissionen sade igår att ett nytt lagförslag kan tas fram ”när alla farhågor kring integritet och hälsa avklarats, och relevant teknik kommit på plats”.

I Sverige är Näringsdepartementet ansvarig för frågan.

Infrastrukturminister Åsa Torstenssons politiska sakkunniga Henrik Hansson uppger att regeringen är skeptisk till att införa kroppsskanning.

– Det finns inget konkret förslag på bordet än, och därför är det för tidigt att säga exakt vad vi kommer att tycka. Men vi är skeptiska och tycker att det finns integritetsproblem med metoden, säger Henrik Hansson till SvD.se.

En annan farhåga är att skanning av barn kan falla under lagar mot barnpornografi.

Enligt brittiska The Guardian menar Terri Dowty från organisationen Action for Rights of Children att skanningen bryter mot den brittiska barnskyddslagstiftningen från 1978 som gör det olagligt att framställa en oanständig bild eller en avbild av ett barn.

Enligt tidningen ska det ha varit Dowtys invändningar som ledde till att flygplatsen i Manchester tog in den nya tekniken på prov för en dryg månad sedan men med just undantag för barn under 18 år.

I EU-parlamentets egen källare ligger sex kroppsskannrar som köptes 2005 på uppmaning av en säkerhetskonsult som skulle trygga parlamentsbyggnaderna i Bryssel och Strasbourg mot terrorangrepp. Men skannrarna har aldrig använts.