Det började som en födelsedagsfest i föräldrarnas trädgård. Födelsedagsbarnet Alex Trenchard hyrde in ett par dj:s och bjöd in ett tjugotal vänner till party runt simbassängen.

Tio år senare är bassängen fortfarande lika populär, men nu har de två dj:erna blivit till hundra artister och antalet gäster har stigit till 5000.

LÄS MER: Världens galnaste festivaler

Den intima atmosfären finns fortfarande kvar och har blivit ett av Standon Callings signum. Ett annat är det faktum att festivalen är ett icke vinstdrivande arrangemang där överskottet från biljettförsäljningen går direkt till välgörenhet. Man är också mån om att göra ett så litet avtryck på miljön som möjligt.

Till skillnad från de flesta andra festivaler hålls Standon Calling närmast sponsorfri.

–Festivalerna idag har så många sponsorer att det till slut blir förvirrande. För att skapa en identitet måste man vara försiktig. Om någon produkt inte passar in lägger publiken genast märke till det och det förstör deras upplevelse, menar Trenchard.

På många sätt kan Standon Calling (i år 11–14 augusti) anses vara den ultimata festivalen. Stämningen på familjen Trenchards mark några mil norr om London är familjär och området är lättnavigerat. Här finns en nattklubb i en lada, en swimmingpool att svalka sig i, osedvanligt god festivalmat och en entusiastisk skara besökare som gärna klär ut sig.

Trots den lilla storleken kan man skryta med stora namn som Buena Vista Social Club, Casiokids och Efterklang. Florence and The Machine och Mumford and Sons uppträdde här innan de slog igenom internationellt.

Kanske just tack vare det lyckade konceptet är Trenchard inte frestad att låta Standon Calling växa. Maskineriet är litet; 150 personer driver festivalen och resten av året arbetar en kärntrupp på sex personer med produktion, marknadsföring, pr och välgörenhet.

–Visst finns det rum för att växa, men skulle vi bli större än 8000–9000 gäster skulle vi röra oss bort från det som är anledningen till att folk vill komma hit. Det finns många stora festivaler, men vi har vår nisch och är glada över den. Man kan komma hit och se de stora artisterna spela i en trädgård, som på en jättelik hemmafest!

LÄS MER: 20 kulturhändelser värda en resa