Även för den som redan besökt trädgårdsmässiga storheter som Chelsea Flower Show och Kew Gardens finns mycket kvar att se i London – från stora parker till små trädgårdar. Organisationen The National Gardens Scheme, NGS, listar 3700 trädgårdar i England och Wales. De flesta av dem är privatägda och det är förbluffande hur vackra de är och vilken energi som läggs ned på dem.

Blackheath är en vacker liten by i sydöstra London. Bara några hundra meter från själva heden bor Sue och Roger Taylor. Bakom huset finns deras trädgård som de gärna visar upp. Grannar och bekanta dyker upp för att ta sig en trädgårdstitt och mingel med vin och trädgårdssnack följer.

– Det är första året vi är med i Open gardens, berättar Sue. Jag trodde jag skulle få en lång lista av NGS inspektör att ordna, men hon sa bara ”this is lovely” – och så var vi med!

Trädgården är varierad och lummig. Den är uppbyggd av rektanglar i vatten, gräs, trä och växter men känns ändå mjuk i övergångarna. Låga buxbomshäckar och växter i krukor gör att formerna flyter in i varandra på ett mjukt och naturligt sätt.

–Entréavgiften skänker jag till NGS och de pengar som vi får in på vinförsäljningen går till en organisation som stöttar människor som drabbats av cancer. Jag är ordförande för den.

Upplägget med att skänka inkomsten är densamma hos alla utställare, men mottagaren kan variera. Sue guidar runt i det gröna rummet och gör en koppling mellan mode och trädgårdar.

–Ja, i båda fallen är det ju verkligen trender som kommer och går – är det olika gräs som är inne i år eller är det olika typer av salvior? Just nu är jag själv mest förtjust i att få till vackra bakgrunder. Det kan handla om ormbunkar eller gräsväxter.

En betydligt livligare miljö bjuds på Columbia Road Flower Market i östra London. Det är söndag och enda dagen i veckan då den här turistattraktionen är öppen. I början av gatan hörs vad som måste vara Londons hesaste och högsta försäljarröst:

– Half price! Four bunches to the price of two.

Men längre in på gatan blir det uppenbart att röststyrkan bara ökar. Även unga pojkar i målbrottet är med för att läras upp och de skriker för allt vad tygen håller. Främst är det buketter och snittblommor i de otaliga stånden. Men visst finns det växter för utomhusplantering också.

– Det ska regna i eftermiddag, skriker en av försäljarna som ett argument för inköp av hans perenner.

Trängseln på den korta gatan i östra London är stor. Man får utrusta sig med tålamod, vassa armbågar och lite blommig nyfikenhet. Prisnivån ligger ganska väl i nivå med svenska förhållanden.

Många tar en öl eller en kaffe på någon av sidogatorna. Gatuband spelar och mysfaktorn är hög. De flesta går därifrån med en rejäl bukett och hoppas kanske att söndagssteken ska stå klar hemma.

För den hungriga blomsterturisten finns knappast något mer passande än Churchill Arms. Nära Notting Hill ligger denna omtalade pub, vars hela exteriör är fylld med amplar och blomsterlådor. En gång vann puben pris som bästa ”boozer in bloom”, vilket väl ungefär betyder bästa blommiga bar.

Insidan är belamrad med gamla prylar och tidningsklipp om Winston Churchill, som har gett puben dess namn. Cathal Murtagh är stolt chef och kan berätta:

– Vi vann även en tävling förra året som anordnades av London Gardens Society. Vi blev utsedda till den bästa blomsterbyggnaden i hela London.

Historien om den blommiga puben startade för 26 år sedan när den dåvarande ägaren Gerry O’Brien satte några plantor. Det hela växte i dubbel bemärkelse och blev snart en turistattraktion i sig.

–Vi planterar två gånger om året, säger Cathal Murtagh – sommarblommor och vinterblommor. Jag har faktiskt inte räknat alla krukor och lådor, men det blir fler varje år.

En plantskola levererar växterna som sedan sköts om av personalen på puben. Numera finns ett automatiskt bevattningssystem.

Bara några hundra meter bort, nedanför en skön backe, ligger Kensington Roof Garden. Det är en pärla bland Londons trädgårdar som är lätt att missa. Den ligger nämligen på taket till ett stort varuhus, så hit måste man ta hissen upp sex våningar.

När man stiger in genom denna ovanliga trädgårdsentré och lämnar storstadslarmet bakom sig känns det som att komma till en mexikansk hacienda. Palmerna rör sig lät i brisen, vattnet porlar i den svarta stenbassängen. Förebilden för trädgården är Alhambra i spanska Grenada. Färgerna är kraftfulla, där röda dahlior och brunröda dagliljor dominerar i fyra upphöjda rabatter.

Ena sidan av trädgården utgörs av en stenmur med klätterväxter och den andra av en skuggad arkad med sköna utsiktsplatser. Det är en perfekt plats att smälta de kolorerade intrycken. Vissa dagar är trägården bokad för privata sällskap, men å andra sidan är entrén gratis, bara du skriver in dig i en gästbok i receptionen.

Tiden är inne för den ultimata trädgårdsupplevelsen. Chelsea Flower Show må vara den mesta kända, men Hampton Court Flower Show räknas som världens största.

Hampton Court Palace ligger i södra London, en halvtimma med tåg från centrum. Och det vallfärdas till det gamla kungliga slottet – bussar och tåg är fulla dessa dagar i juli. Flera av de speciella utställningsträdgårdarna är gjorda med glimten i ögat. En trädgård går under namnet ”A matter of urgency”, presenterad av organisation för människor med inkontinens. Det är en färgsprakande upplevelse: Blå riddarsporrar och lavendel gör sig väldigt bra mot de djuprosa stenväggarna. I ett stort tält är temat ”The swinging sixties” med blomsterinstallationer på temat Beatles.

Även den vanliga slottsträdgården är värd ett besök. Det finns en rolig labyrint att gå vilse i och många av rabatterna är så där engelskt ljuvliga.

Den som vill se riktiga praktexemplar av just sin favorit beger sig med fördel till The Floral Marquee. Det är ett enormt tält med växter i stor variation. De största och vackraste exemplaren säljs. Och eftersom England begåvats med dagliga regnskurar är tältet en skön plats att besöka när man vill undvika den värsta nederbörden.

BILDSPECIAL: Följ med till grönskan i London

LÄS MER: London – en hälsosam stad
LÄS MER: Lantligt i sköna Yorkshire