Svenskarna reser allt längre bort på semester. Men flygresan kan förvandlas till en mardröm – om medpassagerarna stör.

I en nygjord undersökning uppger 43 procent av svenskarna att det som de stör sig mest på är passagerare som sparkar i sätet. Nästan lika många, 38 procent, uppger att de även retar sig på medpassagerare som fäller ner ryggstödet för långt.

– Av undersökningen att döma så vill svenskarna i minsta möjliga mån bli störda under de timmar som de spenderar i luften. Under långdistansflygningar passerar man ofta flera tidszoner och vill kanske komma i kapp med sömnen för att få en bra start på semestervistelsen, säger Martin Durnik, marknadschef på Ticket

I tidigare undersökningar har både berusade passagerare och skrikande barn istället toppat listan över vad som stör ombord på flygplan. I undersökningen som Novus gjort på uppdrag av Ticket uppger 3 av tio att de stör sig på berusade medpassagerare. Något fler, 36 procent, medger att det som irriterar dem mest är skrikande barn.

Framför allt är det yngre generationer som stör sig på barnskrik. I åldrarna 18-29 säger varannan att barnskrik stör ombord på flygplan, medan bara en av fyra pensionärer menar att de blir störda av barnskrik på flygplan. I åldrarna 30-49 år uppger 35 procent att de irriterar sig på skrikande barn ombord.

32 procent i undersökningen svarade att de även stör sig på stolsgrannar som breder ut sig för mycket.

1059 personer svarade på undersökningen.

Vart är vi på väg? Testa dig själv!

TEST 1 | På spåret

TEST 2 | På spåret

TEST 3 | På spåret

TEST 4 | På spåret

TEST 5 | På spåret

TEST 6 | På spåret