Annons
X
Annons
X

Rekordmånga riskerar avvisas till annat EU-land

Vad var det för papper som syriern Ayman Alhamid tvingades skriva på vid den tysk-österrikiska gränsen?

Han kan vara en av tusentals asylsökande som kommer att avvisas från Sverige eftersom de finns registrerade i ett annat EU-land.

I december registrerade Migrationsverket rekordmånga så kallade Dublinärenden.

Svenskt flykting­mottagande
Ayman Alhamid från Syrien riskerar att skickas tillbaka till Tyskland.

Ayman Alhamid från Syrien riskerar att skickas tillbaka till Tyskland. Foto: Malin Hoelstad

– Lite svenska. Inte mycket.

Ayman Alhamid, 19, röker en cigarett i snöfallet efter fredagsbönen på Stockholms moské vid Medborgarplatsen. I höstas flydde han från IS-fästet Raqqa, riskerade livet i en gummibåt och korsade åtta europeiska landsgränser.

– Jag har aldrig varit så rädd i mitt liv, säger han om båtresan.

Annons
X

Men Ayman Alhamid är fortfarande rädd. Han är rädd på grund av vad som hände vid den sjätte gränsövergången, den mellan Tyskland och Österrike. I gränsstaden Passau stoppades Ayman Alhamid av tysk polis som tog hans fingeravtryck och fick honom att skriva på ett papper han inte förstod.

Mötet med gränspoliserna kan sätta stopp för återföreningen med hans storebror, som kom hit för ett år sedan.

Anledningen stavas Dublinförordningen. Bestämmelsen säger att flyktingarnas asylansökan bara ska prövas i ett EU-land. Regelverket är snårigt och tillämpas med flera undantag. Exempelvis kommer Ayman Alhamid inte att skickas till Grekland, trots att han tvingades lämna fingeravtryck också där.

Men det som hände i Tyskland kan ställa till problem för honom. Om det visar sig att Ayman Alhamid undertecknade en asylansökan i Passau kan Dublinförordningen tvinga honom att söka sig ett nytt liv i Tyskland i stället för i Sverige.

Varje fredag åker han in till moskén på Södermalm och är med på fredagsbönen. Han tycker om att vara där och lyssna på Imamen. Foto: Malin Hoelstad

Ayman Alhamid är inte den enda flyktingen som riskerar att snart avvisas Sverige. I december registrerade Migrationsverket rekordmånga så kallade Dublinärenden. Då hamnade 3 000 asylsökande i ett speciellt register eftersom de hade sökt asyl i något annat EU-land eller registrerats vid EU:s yttre gräns.

Enligt Martin Lindén, enhetschef vid Dublinenheten på Migrationsverket, beror ökningen på att flyktingströmmen till Sverige minskade i december. Det gjorde att man hade mer tid för att gå igenom sina ärenden.

– Då hade vi mer tid att sortera ut Dublinärenden bland de som ansökt om asyl under hösten, säger han.

Ayman Alhamid säger att han inte har fått något ordentligt svar från Migrationsverket än. Kommer han att avvisas till Tyskland? Kommer Dublinförordningen att göra ett undantag för honom eftersom han redan har en bror i Sverige?

– Jag lever i rädsla, säger han.

Ett samtal till gränspolisen i Passau reder inte ut situationen. Enligt Frank Koller, presstalesperson på polisen i Bayern, fick flyktingarna som stoppades vid den tysk-österrikiska gränsen under hösten ett val: sök asyl i Tyskland eller vänd tillbaka till Österrike. Men den stora flyktingströmmen gjorde att polisen inte hann göra fullständiga kontroller.

– Det kom 4 000–5 000 flyktingar om dagen över gränsen. Vi hann inte kontrollera alla. En del av dem registrerades men tog sig ändå vidare mot Sverige och Danmark, säger Frank Koller till SvD.

"Jag vill inte säga något om Daesh. Min familj är fortfarande kvar i Raqqa", säger Ayman Alhamid. Foto: Malin Hoelstad

Frågan är alltså om pappret som Ayman Alhamid tvingades skriva under var en asylansökan, eller en del av den tyska polisens interna registrering.

– Jag kan inte tyska. Tolkarna visste inte vad det stod på pappret, säger han.

Som så många unga manliga syrier flydde han för att slippa undan militärtjänstgöringen. På frågan om hur livet är i hemstaden Raqqa, som brukar kallas IS huvudstad, tänker han efter. Svarar sedan:

– Jag vill inte säga något om Daesh. Min familj är fortfarande kvar i Raqqa.

I december fattade Migrationsverket beslut om att 2 000 asylansökningar skulle avskrivas och tas över av en annan EU-stat enligt Dublinförordningen. Färre än hälften av dem godtar beslutet. I stället väljer många att hålla sig gömda i ett och ett halvt i år i väntan på att beslutet ska upphävas. Då kan de söka asyl på nytt i Sverige.

Foto: Jenny Alvén

Med andra ord kommer ökningen av antalet Dublinärenden leda till att skuggsamhället med papperslösa växer under 2016.

– Det kommer att bli en ökning av antalet avvikande. Vi har aviserat till regeringen att vi kommer att behöva öka verksamheten, säger Patrik Engström, chef för gränspolisen.

Utanför Stockholms moské är cigaretten slut och Ayman Alhamid gör sig redo att åka tillbaka till flyktingboendet utanför Stockholm. Han hoppas snart få svar från Migrationsverket. Då vet han om hans dröm om att utbilda sig till arkitekt i Sverige kan bli verklighet eller inte.

– Jag tycker om hus. Jag vill få lön så att jag kan skicka lite pengar till min familj, säger Ayman Alhamid.

Annons

Ayman Alhamid från Syrien riskerar att skickas tillbaka till Tyskland.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 4

Varje fredag åker han in till moskén på Södermalm och är med på fredagsbönen. Han tycker om att vara där och lyssna på Imamen.

Foto: Malin Hoelstad Bild 2 av 4

"Jag vill inte säga något om Daesh. Min familj är fortfarande kvar i Raqqa", säger Ayman Alhamid.

Foto: Malin Hoelstad Bild 3 av 4
Foto: Jenny Alvén Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X