Annons
X
Annons
X

Populäraste resmålen på sportlovet

Snart börjar första sportlovsveckan och suget efter resor är rekordstort. Thailand och Karibien ökar mest medan en klassisk charterdestination står som stadig favorit, enligt statistik från Ticket.

Många svenskar drömmer om sol och bad på sportlovet. Amadores, Gran Canaria.

Många svenskar drömmer om sol och bad på sportlovet. Amadores, Gran Canaria. Foto: Colourbox

5 Storbritanien

Vad är väl härligare än att avsluta dagen med ett besök på en klassisk pub?

Vad är väl härligare än att avsluta dagen med ett besök på en klassisk pub? Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Storbritanien, med London i spetsen, är en klar sportlovsfavorit bland svenskarna. Resandet till London har minskat på grund av det dyra pundet, men det är ändå den storstad som lockar flest svenskar. Statistik från hotels.com visar att svenskarna bokade flest hotellnätter i London förra året – liksom de senaste sex åren – följt av Berlin och New York.

– London är en ständig favorit bland svenskarna, så även på sportlovet, säger Karin Starkman Ahlstedt, pr- och kommunikationsansvarig på Ticket.

Besök trendiga Shoreditch, ät dig igenom den charmiga matmarknaden Borough Market och vintageshoppa på kändisarnas favorit, 360 Degress Vintage i Greenwich Market. För den musikintresserade är ett besök i Jimi Hendrix gamla lägenhet – som öppnade för allmänheten i dagarna – givet.

Del 1 av 4

4 Tyskland

Bad Gastein är en av de populära skidorterna många svenskar väljer.

Bad Gastein är en av de populära skidorterna många svenskar väljer. Foto: Colourbox

Tyskland är ett bra land att utgå ifrån för den som ska på skidresa till Alperna.

– Många reser till München för att sedan ta sig till en skidort i Alperna i närheten, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Genom att kombinera sin egen skidresa går det att spara stora summor jämfört med att köpa en paketresa. De flesta väljer sol och bad på sportlovsresan, solresorna ökar med 23 procent, men skidresorna går också starkt och ökar med 11 procent. Förutom skidresor har också Berlins popularitet att göra med att Tyskland som land placerar sig så högt på listan.

Annons
X
Annons
X

Del 2 av 4

3 USA

Karaktäristiska hus i Miami beach.

Karaktäristiska hus i Miami beach. Foto: Colourbox

Det stora landet i väst erbjuder både sol, bad och storstäder vilket gör att det plockar en hög plats på listan över mest populära sportlovsresmål. Stränderna i Florida går särskilt starkt.

– Miami erbjuder både sol och bad, och är en rolig stad. Många korta kryssningar i Karibien utgår också därifrån, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Miami är också en destination som passar bra för att hyra bil och resa runt i området, Key West och naturreservatet Everglades – känt för sina många alligatorer – är populära destinationer. Utöver Florida lockar Kalifornien och New Yorks aldrig sinande utbud av aktiviteter för alla åldrar.

Prova SvD digital i 1 månad – helt gratis!

Annons
X
Annons
X

Del 3 av 4

2 Thailand

Railay Beach, Krabi.

Railay Beach, Krabi. Foto: Urs Flueeler

Thailand har gjort comeback – och det med besked. Landet rekordökar med 30 procent.

– Efter att ha varit otroligt populärt i många år, tröttnade svenskarna lite och ville testa andra ställen. Nu vill de dit igen och Thailand är tillbaka med full kraft, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Det är främst till Phuket och Bangkok svenskarna flyger, för att sedan ta sig vidare till andra resmål som Koh Lanta, Krabi, Hua Hin och Khao Lak.

– Det är populära orter som många barnfamiljer väljer att åka till och återkomma till år efter år.

Annons
X
Annons
X

Del 4 av 4

Stranden Las Canteras i Las Palmas.

Stranden Las Canteras i Las Palmas. Foto: Colourbox

1 Spanien

Starkt i toppen står Spanien med Gran Canaria som största resmål. Svenskfavoriten stod som ohotad favorit och ökade med 15 procent i år. Charmiga Las Palmas är som en liten storstad med mysiga gränder, bra shopping och en mängd mysiga restauranger att besöka.

– Gran Canaria är solsäkert och det finns väldigt mycket för alla, oavsett ålder. Sol och bad kan kombineras med utflykter i bergen och stadsliv – det är en otrolig mångfald som gör det populärt, säger Karin Starkman Ahlstedt.

De övriga Kanarieöarna – främst Teneriffa, Fuerteventura och Lanzarote – är också populära. På fastlandet seglar Malaga upp som en ny favorit.

Vill du läsa fler liknande artiklar? Följ SvD Perfect Guide på Facebook!

Annons
Annons
X
Annons
X