Annons
X
Annons
X

"Pang i bygget"-hotellet rivs

"Pang i bygget" sändes bara i tolv avsnitt men har trots det lyckats uppnå kultstatus. Nu ska Hotel Gleneagles – förebilden för Basil Fawltys katastrofala hotell – rivas.

Hotel Gleneagles i Torquay blev inspirationen för tv-serien "Pang i bygget" efter att John Cleese haft en minnesvärd upplevelse där.

Hotel Gleneagles i Torquay blev inspirationen för tv-serien "Pang i bygget" efter att John Cleese haft en minnesvärd upplevelse där. Foto: REX / Rex Features

I början på 70-talet hade Monty Python-gänget en minnesvärd hotellupplevelse. I tre veckor bodde de på Hotel Gleneagles i den engelska kuststaden Torquay, och på grund av den horribla servicenivån skulle vistelsen komma att lägga grunden till tv-serien "Pang i bygget", uppger Condé Nast Traveler.

John Cleese har kallat hotellchefen Donald Sinclair för "den ohövligaste mannen jag stött på i mitt liv", och det var han som fick fungera som inspiration för hotellchefen Basil Fawlty vars yrkesval inte var optimalt. Enligt komikern ska hotellchefen bland annat ha slängt ut en av deras väskor från en klippa, då han var övertygad om att den innehöll en bomb.

– Det där är skitsnack. Det fanns ingen klippa i närheten av hotellet, sa Beatrice Sinclair, Donald Sinclairs änka, till The Telegraph 2002.

Annons
X

Andrew Sachs som den spanska kyparen Manuel och John Cleese som hotellchefen Basil Fawlty. Foto: TT / SCANPIX

Gleneagles gick inte en lika framgångsrik tid till mötes. Efter åtskilliga ägarbyten, där Best Western varit den sista i raden, har nu beskedet kommit att hotellet ska stängas. Hotellet som kämpat för att finnas kvar kommer nu att rivas och byggas om till lägenheter för 60-plussare.

– Precis som de tidigare gästerna är vi säkra på att de nya ägarna till lägenheterna kommer uppskatta husets fantastiska läge och säkert få sig ett gott skratt åt dess knäppa historia, säger Andrew Burgess, ansvarig för lägenheterna, till Torquay Herald Express.

Vill du läsa fler liknande artiklar? Följ SvD Perfect Guide på Facebook!

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons

  Hotel Gleneagles i Torquay blev inspirationen för tv-serien "Pang i bygget" efter att John Cleese haft en minnesvärd upplevelse där.

  Foto: REX / Rex Features Bild 1 av 2

  Andrew Sachs som den spanska kyparen Manuel och John Cleese som hotellchefen Basil Fawlty.

  Foto: TT / SCANPIX Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X