Vatikanen anklagar SVT för kupp mot påven

Påven Benedictus XVI har utsatts för en svensk kupp av tv-programmet Uppdrag granskning i konspiration med progressiva präster i katolska kyrkan. Det hävdas i en rapport som cirkulerar inom Vatikanen, uppger italienska religiösa skribenter.

Det är Ali Fegans intervju med brittiske biskopen Richard Williamson i SVT:s Uppdrag granskning, som påstås vara en komplott mot påven.


Det är Ali Fegans intervju med brittiske biskopen Richard Williamson i SVT:s Uppdrag granskning, som påstås vara en komplott mot påven.


FOTO: SVT

Ali Fegan, reporter på Uppdrag Granskning som intervjuade Förintelse-förnekaren Richard Williamson dagarna innan påven hävde hans bannlysning, kallar rapporten ”beklämmande”.

”En komplott mot påven?” skriver den konservativa katolska bloggen rorate-caeli.blogspot.com om artiklar i tidningarna Il Giornale och Il Riformista . Enligt dessa finns en hemlig rapport i Vatikanen om en konspiration som pågått under flera månader för att genera och smutskasta påven i ”Williamson-affären”. Det svenska tv-programmet Uppdrag granskning anklagas för att ha gillrat en fälla för påven Benedictus XVI.

Bakgrunden är denna: Uppdrag granskning sände den 21 januari ett program om det katolska prästbrödraskapet SSPX som är aktivt i Sverige och genomsyras av antisemitiska och islamofobiska tendenser. Under programmet intervjuades också biskopen Richard Williamson som ryktats vara förintelseförnekare – och sade att det inte fanns några gaskamrar under Nazityskland samt hävdade att högst 200000 - 300000 judar dödades under andra världskriget.

Tre dagar senare, den 24 januari, hävde påven en bannlysning av Williamson och tre andra biskopar ur prästbrödraskapet som hållits utanför katolska kyrkan i 20 år. Nyheten att påven välkomnat en förintelseförnekande biskop i kyrkan har därefter exploderat runtom i världen och bland annat lett till att Israels rabbiner brutit alla officiella förbindelser med Vatikanen. Demonstrationer har hållits i flera länder och tyska åklagare har inlett en utredning om Williamsons uttalande. Förbundskansler Angela Merkel kritiserade påven och tycker inte att hans klargöranden är tillräckliga.

För Vatikanen är det en obekväm sits. Påven har uttryckt sitt fulla stöd för världens judar, och i lördags bad Williamson påven om ursäkt för sitt ”olämpliga” uttalande (utan att ta tillbaka sin åsikt). Andra representanter för kyrkan har betonat att hävandet av bannlysning inte ska tolkas som stöd för Williamssons åsikter. Men proteststormen har bara tilltagit i styrka.

Nu tycks Vatikanen satsa på en ny kommunikationsstrategi: det hela handlar om en svenskinspirerad kupp mot påven med stöd av progressiva präster inom katolska kyrkan. Enligt rapporten var ”fällan förberedd för Hans Helighet Benedictus XVI” när Uppdrag gransknings reporter Ali Fegan frågade Williamson om ett uttalande om gaskamrarna han tidigare hade gjort i Kanada.

”Vem berättade för Sveriges Television” om Williamsons uttalande från Kanada? frågar sig sedan Vatikanen och fastslår att det måste vara den franska journalisten Fiammetta Venner – ”en mycket känd fransk lesbisk aktivist som anklagat SSPX för kopplingar till extrema högerpartier i Frankrike”.

– Löjligt och beklämmande. Rapporten bygger på lösa spekulationer utan fakta. Kyrkan försöker skaka av sig problemet genom att skjuta på budbäraren. Det är inte vårt fel att påven hävt bannlysningen. Vi har bara avslöjat Williamson som förintelseförnekare, säger Ali Fegan till SvD.

Hur gick det då till när tv-programmet gjordes? En makalös blandning av tillfälligheter och grundlig research framträder när Ali Fegan berättar om den svenska intervjun som fått internationell uppmärksamhet på ett sätt som Sveriges Television aldrig tidigare upplevt. Sedan en vecka är SVT nedringda och omskrivna av medier som Times, Der Spiegel, Reuters, AP, AFP, New York Times och Le Figaro.

– Vi skulle göra ett reportage om SSPX i Sverige och intervjua den svenska kyrkoherden Sten Sandmark som hoppat av för att utbilda sig till SSPX-präst i Tyskland. Men vi hade inte bevis för att gruppen var så extremistisk och antisemitisk som det hävdades, säger Ali Fegan.

Han grävde i arkiv och på nätet och hittade till sist en artikel i Toronto Star från 1989 där biskop Williamson påstods ha förnekat förintelsen vid en mässa i staden Sherbrooke. Men det var omöjligt att få uppgiften bekräftad.

– Ingen hade gått till botten med detta. Ryktet om att Williamson var förintelseförnekare hade blivit en sanning utan att någon hade bevis för det, säger Fegan.

Intervjun med Sten Sandmark i Oskarshamn i september förra året ställdes dock in efter att Sandmark skadats i en bilolycka i England. Istället erbjöds Uppdrag granskning att träffa honom i november i Bayern under Sandmarks diakonvigning.

– Vi bilade ner till södra Tyskland, kom till prästseminariet klockan 8.00 på morgonen och upptäckte till vår stora förvåning att biskop Williamson skulle viga Sandmark. Han var där av en tillfällighet efter att ha gjort en pilgrimsvandring i franska Lourdes.

Sedan mer förvåning: de tillfrågades om de ville prata med biskopen efter den svenska intervjun. Framåt eftermiddagen kom Williamson traskande, satte sig och började småprata om det svenska SSPX-projektet.

– Nu skjuter jag från höften, tänkte jag, och ställde frågan om gaskamrarna och förintelsen. Han blev förvånad men svarade vad han tyckte. Att gaskamrarna aldrig existerat, berättar Fegan.

Sen mulnade Williamson, insåg vad han sagt och Fegan berättar att han blev orolig för att biskopen skulle ta bandet ur kameran.

– Där satt vi i ett slott mitt på tyska landsbygden, i ett litet rum längst ner i en korridor omgivna av ett hundratal präster. Det blev en ganska obehaglig stämning.

Men de kom därifrån med filmen i behåll – och det första dokumenterade beviset för att biskop Williamson är förintelseförnekare.

– När programmet sändes visste vi inte att bannlysningen av Williamson skulle hävas. Dekretet lär ha undertecknats samma dag. När det två dagar senare började ryktas om bannlysningen insåg vi att detta var högexplosivt stoff. Det var ett otroligt sammanträffande.

Kände påven till Williamsons uttalande när bannlysningen lyftes?

– Vatikanen och påven måste ha känt till det. Enligt Der Spiegel hade Vatikanradion tagit upp det innan, och de är väl medvetna om åsikterna i SSPX. Men förmodligen var det för sent. Dekretet var undertecknat, processen igång och påvens ambitioner att ena kyrkan överskuggade risken att det skulle bli en explosiv kontrovers.

Men det blev det, och samtidigt ”det största internationella genomslag ett svenskt tv-reportage någonsin fått”, konstaterar Ali Fegan.

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

Ljud och bild Webb-tv

Vann över IS: nu kan de återvända

Logga in och läs

SvD tillbringade en vecka i Kobane.

”Tigrarna” växer –
nu vässar de klorna

Sydostasien

Ledarna samlas för toppmöte.

Fritagne svensken: ”Vi mår bra”

Gisslan i Syrien sedan 2013 – har nu återförenats med sina familjer.

”Ett av de hatiska mejlen stack ut”

Karén

Vill inte ha sin sköra värld förstörd.

”Fastighetsskatten kommer inte ändras”

Andersson efter slopade amorteringskravet.

Sorgesång över den engelska överklassen

Kritikessä

"En av de mest kompletta romaner som skrivits".

”En av världens bästa tv-serier”

Bildspecial

Se bilder från inspelningen av ”Brideshead”.

Alla har vi något
skit att dras med

Berglins

Om tvånget som ökar vid motgång.

”Sverige måste nå
global spetsnivå”

BRÄNNPUNKT

I högsta grad en framtidsfråga.

Vinbranschen borde snegla på Coca cola

Mölstad

Lösningen på ett miljöproblem.

”Det är helt vanliga killar som våldtar”

Isabella Carbonell aktuell med kortfilm.

Flyktingutgift naggar bistånd

Lövin: För diskussion om hur kostnaderna kan minskas.

”Socialtjänsten nära
ett sammanbrott”

Larm

Stressen och kraven får många att sluta.

Hälsan tvingar Marit Paulsen att sluta

Lämnar politiken

”Felet är en gammal kropp.”

Bilder
<b>Sovjetisk invasion av Sverige </b> heter en nyutkommen bok som visar hur Sverige kartlades under kalla kriget. Ämnet är aktuellt – Säpo slog nyligen fast att Ryssland samlar in nya kartor över Sverige. SvD visar här ett urval av de detaljerade invasionskartorna, inklusive några missar. En av de större är den märkt objekt 243 på kartan över Fredrik Reinfeldts hemort Täby – en tunnelbanestation som inte finns, vid Tibblehallen. Planerna på en utbyggnad av t-banan till Täby förverkligades aldrig. Enligt författaren är bedömningen att offentliga handlingar ligger till grund för denna karta. ”Man tänkte sig väl kanske inte att en plan i Sverige, detta fantastiska infrastrukturland, inte skulle bli verklighet. Kanske räknade man kallt med att det kommer att bli av så det är lika bra att vi lägger in det på kartan”, säger militärhistorikern Lars Gyllenhall. <b>Nästa bild: </b>Spion eller dykare såg till att det blev rätt i Göteborg.

Sovjetisk kartfadäs förbryllar expert

Expert om sovjetiska målen i Sverige.

FOTO: SMB