Det jublades inte minst i Afrika. Kenyas president Mwai Kibaki sade att Obamas seger innebar ”en storslagen dag för Kenya” och det var naturligt att landet kände extra stolthet. Barack Obamas framlidne far var född i Kenya och hans farmor lever fortfarande där.

Sydafrikas president Kgalema Motlanthe talade entusiastiskt om betydelsen av att USA för första gången valt en afroamerikansk president.

– Ert val för med sig hopp för miljoner män och kvinnor i ert land, men också för miljoner afrikanska ättlingar både på den afrikanska kontinenten och i diaspora, sade Motlanthe och menade också att hela Afrika nu väntar på ett fruktbart samarbete med USA.

I Europa hördes också förhoppningsfulla röster. Den brittiske premiärministern gratulerade USA:s blivande president och hyllade Obama för hans ”framtidsvisioner, hoppingivande politik och progressiva värderingar”.

Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchner framhöll Obamas energiska framtoning.

– Hela världssamfundet behöver Obamas energi, hans motstånd mot orättvisor och hans beslutsamhet att gå vidare för att bygga en säkrare, rättvisare och stabilare värld, sade Kouchner.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso hoppades att Obama ska kunna bidra till en lösning på finanskrisen.

– Det är dags för en förnyad överenskommelse mellan Europa och USA. Vi behöver förvandla den rådande krisen till nya möjligheter. Vi behöver en ny giv för en ny värld, sade Barroso.

Iran, som under de senaste årens haft en mycket spänd relation till USA, hoppades också på förändringens vindar.

– Valet av Obama är positivt. Han har lovat förändring och det är både en möjlighet och ett test för USA. Vi väntar på den förändringen, sade parlamentsledamoten Hamid Reza Haji Babai och menade också att ett val av John McCain ”hade förvärrat atmosfären”.