Världen står maktlös inför våldet

Kofi Annan gör ett nytt desperat försök att rädda sin sönderskjutna fredsplan i Syrien, men låsningarna mellan Ryssland och Väst blir allt hårdare.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i samspråk med FN-sändebudet Kofi Annan i Moskva i går. Ryssland motsätter sig helt utländsk inblandning i Syrienkonflikten.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i samspråk med FN-sändebudet Kofi Annan i Moskva i går. Ryssland motsätter sig helt utländsk inblandning i Syrienkonflikten.

FOTO: AP

Vårens strider i Homs, Hama, Deir al-Zor eller Idlib var illa nog, men påverkade inte vanliga Damaskusbor in i märgen som nu.

– När brandröken i går för andra dagen steg högt över centrala Damaskus kändes det att det är på riktigt, säger en skakad syriska.

I våras såg det lite hoppfullare ut för Kofi Annans fredsplan. Då fanns ett fönster till en politisk lösning och en plan för eldupphör, en observatörsmission, krav på tillbakadragande av militära styrkor från städerna och tillträde för journalister.

Men nu ligger Kofi Annans fredsplan sönderskjuten. Möjligheternas fönster stängdes under försommaren. Ingen vet hur fönstret ska kunna dyrkas upp igen. Verkligheten på marken har tagit över. Rebellerna i Fria syriska armén, FSA nonchalerar exilrörelsen Syriens nationella råd, SNC, som varken kunnat ge syrierna mat, mediciner eller de vapen som många regimmotståndare frågat efter i månader.

Nu har rebellerna tyngre beväpning – materiel som de antingen har erövrat från reguljära styrkor, fått från desertörer eller smugglat till sig via den porösa gränsen mot Irak eller på snåriga stigar från Turkiet.

– I vissa fall har rebellerna till och med erövrat stridsvagnar, säger en ledande syrisk oppositionell i Washington, Mohammed al-Aballah, till SvD. Fast pansarfordon i rebellernas händer blir snabbt utslagna av syriska attackhelikoptrar.

Ryssland tänker inte under några omständigheter stödja en resolution som kan leda fram till ett militärt ingripande i Syrien, vilket kan bli konsekvensen om kapitel 7 används. Men handlingsförlamningen beror inte bara på vetot från Ryssland – och i viss mån Kina – utan även på att USA och Nato inte vill ingripa.

Med ett amerikanskt presidentval i sikte finns det inte skuggan av en chans att president Obama är redo att sätta in amerikansk militär i en ny konflikt i Mellanöstern. Syrien är inte Libyen. Länderna skiljer sig åt i fråga om historia, gränser, befolkning och allierade i ett extremt känsligt säkerhetspolitiskt läge.

– Ingriper väst finns omedelbart risken för att kriget utvidgas så att Iran och Hizbollah agerar på samma sida som Assadregimen. Och dessutom finns det en israelisk dimension, säger en källa vid Natohögkvarteret som fortsätter:

– Ankara, Paris, London och Washington gör samma bedömning. Dessa länders egna befolkningar skulle inte stödja att man gick in i krig i Syrien.

Regeringarna i Natos huvudstäder kan också notera att det inte är några stora demonstrationståg som drar fram mot ryska ambassader.

FN har sedan några år antagit Responsability to Protect (R2P), Skyldighet att skydda, en princip som för första gången tillämpades i Libyen 2011. Men där överskred Nato sitt mandat genom att också bomba ut Gaddafiregimen, vilket fick Ryssland att dra öronen åt sig.

Över Libyen räckte det med en flyginsats från Natos sida, även om man glömde att Skyldigheten att skydda gäller även efter det att bomberna har slutat falla. Men över Syrien skulle det inte räcka med luftkrig.

– Skulle det upprättas en flygförbudszon över norra Syrien vid gränsen mot Turkiet måste Natoflyget räkna med att det syriska luftvärnet blir ett reellt hot. Det är inte lika lätt att slå ut som Gaddafis. Nedskjutningen av det turkiska stridsflygplanet nyligen var en varning, säger en militärpolitisk bedömare.

Turkiet, som tagit sin hand från Assad, nöjer sig med att Nato har en planering i byrålådan för ett ingripande om Turkiets gränser skulle kränkas på allvar och om det skulle bli en massiv flyktingsituation.

Nu har Internationella rödakorskommittén klassat striderna i Syrien som inbördeskrig, eller intern väpnad konflikt. Därmed är ännu en blodig tröskel passerad.

Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet, vill att initiativet ska ligga hos FN, inte i Nato. Han önskar att man kunde syna korten hos länderna i säkerhetsrådet genom att tvinga fram en ny votering där. Och han vill att FN:s generalförsamling dammar av en princip från 1950-talet, United for Peace, som visar hur generalförsamlingen kan agera när det är blockeringar i säkerhetsrådet. Men han vet också varför många duckar i fråga om Syrien.

– De vill inte bli inblandade i en militär operation. De är rädda för något som kostar pengar, som är riskabelt och svårt. De måste ta ansvar för resultatet. Många tycker att Syrien är ett getingbo, att grannländerna har för många intressen. Det hämmar. Många känner också att de inte vill öppna Pandoras ask efter Irak och Afghanistan.

Webb-tv om Syrien

Strider i Damaskus

Klassas som inbördeskrig.

Ny massaker

Många döda i blodbad i Syrien.

Testar nya vapen

Statlig tv i Syrien visade övningar.

Mötte al-Assad

Kofi Annan positiv efter samtal.
Webb-tv

Sköt ned turkiskt plan

Motstridiga uppgifter och diplomatisk kris.
Webb-tv

Ett år av uppror

Få tror på en snabb lösning i Syrien.
  • Kopiera sidans adress

•2001: USA stoppar observatörsstyrka för att skydda civila palestinier.
USA stoppar fördömande av ”utomrättsliga” avrättningar och överdrivet våld i Mellanöstern.
• 2002: USA stoppar förlängning av FN-insats i Bosnien-Hercegovina.
USA stoppar fördömande av att FN-personal dödats av den israeliska armén.
•2003: USA stoppar krav om att Israel inte ska hota palestinska presidentens säkerhet.
USA stoppar fördömande av Israels dragning av muren på Västbanken.
•2004: USA stoppar fördömande av Israels ”utomrättsliga” avrättning av Hamas ledare.
Ryssland lägger veto mot att stoppa vapenförsäljning till Cypern.
USA stoppar krav om att Israel avbryter offensiven i Gaza.
•2006: USA stoppar krav om att Israel avbryter offensiven i Gaza.
USA stoppar fördömande av Israels offensiv i Gaza respektive raketbeskjutning mot Israel.
•2007: Ryssland och Kina lägger veto i säkerhetsrådet mot kravet att Burma ska stoppa attacker på civila.
•2008: Ryssland och Kina stoppar sanktioner mot Zimbabwes president.
•2009: Ryssland stoppar förlängning av FN-insats i Georgien.
•2011: USA stoppar krav att Israel ska stoppa bosättningar på ockuperat område.
Ryssland och Kina stoppar hot om sanktioner mot Syrien.
•2012: Ryssland och Kina stoppar krav att Syrien ska acceptera Kofi Annans fredsplan.
Syriens opposition består av flera disparata grupper:
Fria syriska armén (FSA) är de militära motståndsgrupper som består av desertörer och frivilliga. FSA får vapen från Qatar och Saudiarabien smugglade via Irak eller Turkiet eller så köper/erövrar de vapen från reguljära syriska styrkor.
Lokala koordinationskommittéerna, LCC, är nätverk inne i Syrien med lokal förankring. Deras profiler är sällan kända utanför sina egna hemstäder och saknar erfarenhet av det politiska spelet.
•I exil verkar bland annat Syriska nationalrådet, SNC. Det har roterande ledarskap och leds nu av Uppsalabon Abdelbaset Sieda. Han är mindre känd än sin företrädare, Burhan Ghalioun, sociologiprofessor i Paris. Ghalioun anklagas av kritikerna för att gå i syriska Muslimska brödraskapets ledband. SNC har svag ställning inne i Syrien.
Nationella koordinationskommittén för demokratisk förändring. Talesman är författaren och människorättsaktivisten Haitham Manaa, baserad i Paris.
Enskilda oppositionella som författaren Michel Kilo som nyligen togs emot i Moskva. Där lanserade han den kontroversiella ståndpunkten att avhopparen Manaf Tlass kan spela en viktig roll i en övergångsregering.

Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Vladimir Putin, till höger, och Polens före detta utrikesminister Radoslaw Sikorski till vänster. sökte uppgörelse med polen

Fd minister: Putin ville dela Ukraina med oss

Ville åt Ukraina redan 2008, enligt Polens fd utrikesminister.

Klusterbomber använda i Ukraina

Kan har använts av båda sidor – civila drabbas hårt.

Hon är storfavorit att ta över efter Reinfeldt

ny m-ledare?

Kinberg-Batra liknar Reinfeldt.

Utmaningar väntar efter jubel i Djakarta

Förste demokratiskt valde presidenten.

Oljebolags-vd död
i mystisk flygkrasch

Moskva

Affärsjet krockade med snöplog.

När du föds påverkar temperamentet

Forskning

Glättig, lättirriterad eller deppig?

IS anfaller ”på alla fronter”

syrien

Har inlett en offensiv mot den belägrade staden Kobane.

”En ironisk ton i de ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

Modeskaparen Oscar de la Renta är död

stor i branschen

Blev 82 år gammal.

Swedbank gör sig av med 800 personer

Neddragningar väntar i svenska storbanken.

Ansvarig spred rasism på nätet

Utvisningsansvarig delade inlägg från högerextrem organisation.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Jag gick tyvärr
ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.