Vapenembargo hindrar inte Kina

EU har i det tysta mångdubblat sin export till Kinas försvarsindustri sedan vapenembargot infördes 1989. Svenska Systecon levererar programvara till det kinesiska institut som tillverkar landets nya ”stealth-jaktplan” J-20.

Det blev rubriker över hela världen när Kinas militär testflög landets egenutvecklade stridsflygplan J-20 nyligen. Inte nog med att det sades vara utrustat med ”stealth”, smygteknik som gör det svårt att upptäcka med radar. Det skedde samtidigt som USA:s försvarsminister Robert Gates besökte Kina, en markering från utmanaren till den gamla supermakten som var svår att misstolka.

Kina moderniserar sitt försvar trots att både EU och USA har vapenembargon. Peking har i stället främst köpt vapensystem från Ryssland. Men även EU har i det tysta mångdubblat sin export till Kinas försvarsindustri sedan embargot infördes 1989.

Stridsflygplanet J-20 utvecklas vid Chengdu Aircraft Design and Research Institute. En av deras leverantörer är svenska bolaget Systecon. Företagets vd Robert Hell menar att embargot inte gäller dem.

– Vi säljer inte vapen, utan det är program för kostnadsanalys och resursoptimering, säger Robert Hell. Systecon har flera kunder knutna till Kinas militärindustri.

– Jag kan inte se annat än att Systecon säljer programvara som används av den kinesiska försvarsindustrin för att utveckla krigsmateriel, säger Jerker Hellström vid totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Han har författat rapporten EU:s vapenembargo mot Kina ur ett svenskt perspektiv.

– Mjukvara är oerhört viktig för kineserna för de vill bygga ett högteknologiskt försvar. De vill skapa ett nätverksbaserat försvar. Men embargot är så otydligt formulerat att det inte går att säga klart om Systecon bryter mot det, säger Hellström.

Embargot infördes som en bestraffning efter massakern vid Himmelska fridens torg i Peking 1989. Men EU-länderna kan kringgå embargot genom att sälja produkter med dubbla användningsområden och stödsystem.

Enligt officiell statistik utfärdade EU:s medlemsländer licenser för export av militär utrustning till Kina till ett värde av 209 miljoner euro år 2009.

Peking har sedan år 2000 satt press på EU att häva embargot. Kinas EU-ambassadör Song Zhe har kallat embargot för ”en absurd politisk diskriminering mot en strategisk partner”. Länder som Frankrike och Spanien och EU:s utrikesansvariga Catherine Ashton vill häva embargot. Motståndet anses vara starkast från de nordiska länderna.

– Det kanske främsta skälet att EU-embargot finns kvar är att USA är oroat över Kinas militära modernisering. USA känner att det kan förändra maktbalansen i Östasien till deras nackdel, säger Jerker Hellström.

När EU hade planer på att lyfta embargot 2005 hotade USA:s kongress att stoppa all export av amerikansk vapenteknologi till Europa. Förespråkarna för embargot pekar främst på Kinas brist på respekt för mänskliga rättigheter. Motståndarna menar att embargot är otidsenligt och förhindrar jämbördiga bilaterala handelsförbindelser mellan EU och Kina.

Embargot hamnade åter i fokus när Kina den senaste tiden stödköpt statspapper i krisdrabbade EU-länder.

– Det vore bättre om det var i linje med EU:s övriga embargon, alltså att det är klart och tydligt vad det omfattar och att det ses över på regelbunden basis. Dessutomär det oklart vad som krävs av Kina för att det ska hävas. För EU är embargot officiellt relaterat till mänskliga rättigheter, säger Jerker Hellström.


  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

EU-kommissionens nya ordförande Jean-Claude Juncker har inte lyckats med sitt första uppdrag, skriver artikelförfattarna. Brännpunkt

”Därför röstar vi nej
till EU-kommissionen”

MP: Icke jämställd, sviker miljöpolitiken, jävsproblem.

”En ironisk ton kan spåras i ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

Villaägare kan förlora tusenlappar på dyr el

el

Straffar sig att inte göra något aktivt val.

Avspärrning i skärgården hävd

Jakten i Stockholms skärgård på en eventuell ubåt fortsätter med "oförminskad styrka".

Storbrand kämpades ned i Gamla stan

50 brandmän

”Hela området ett riskobjekt.”

”It-minister bör vara ett heltidsarbete”

Brännpunkt

”Fel att bostadsministern sköter it vid sidan om.”

Ny aktiebluff lurar sparare på pengar

ekobrott

FI varnar för bedragare: ”Vem som helst kan drabbas”.

Även dialogen kräver en haverikommission

Krönika

PR-fiaskot runt Slussen.

Havererad SD-grupp återuppstår i EU

Farage:

”Föraktligt beslut att stänga ner oss.”

Utmärkt S-märkt adelskalender

Recension

Partiledaren som klev in i kylan.

Pekas ut som en av de drivande

Suhonens bok: De deltog i spelet bakom Juholts fall.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Jag gick tyvärr
ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.