Utgallring i New Hampshire

Kandidaterna har debatterat, tryckt händer och kramat bebisar. Nu är det dags för New Hampshires republikaner att rösta. De första siffrorna blev 7-6 för Mitt Romney och Ron Paul.

Dixville Notch och Hart's Location tjuvstartade traditionsenligt redan vid midnatt lokal tid, när väljarna i i New Hampshire ska välja bland de sex återstående aspiranterna till att bli USA:s republikaners presidentkandidat.

Och röstsiffrorna från de små samhällena speglar ungefär förväntningarna. Favoriten Romney fick sju röster, opinionstvåan Paul sex och uppstickaren Rick Santorum två.

Allt utom storseger för moderate Romney vore en skräll. Valet kan därför ses som en utgallring och tävling om andraplatsen. Men det gör inte New Hampshire-borna mindre entusiastiska.

- Alla mina republikanska vänner är laddade, säger Jonathan Byrne, bakom bardisken på The Red Arrow, en klassisk ”diner” som alla de republikanska presidentkandidaterna besökt.

- De viktigaste frågorna är ekonomin och jobben.

Den dygnet runt-öppna krogens väggar är täckta av bilder på politiker som genom åren mött Manchesterbor över kaffe och bakverk. Mellan bilderna manar handskrivna budskap gästerna att ”kom igen - rösta, rösta, rösta”.

Vid ett av båsen förbereder sig Jean Stefanik för uppgiften som valfunktionär med friterad kyckling och pommes frites. Hon ska vara på plats i sin lokala skola redan före klockan 6 på morgonen lokal tid, då vallokalerna öppnar.

- Det spås att 85 procent av de registrerade väljarna kommer att rösta. Det är ett rejält valdeltagande, det blir kul, säger hon.

Själv ska Stefanik också lägga sin röst, men hon är demokrat så det sker i det demokratiska primärvalet som hålls parallellt. Det har dock fått mindre uppmärksamhet eftersom ingen kandidat på allvar utmanat sittande Barack Obama.

- Jag anser att det tog minst åtta år att skapa det ekonomiska kaos vi befinner oss i. Därför bör Obama få åtta år på sig att reda upp det, säger hon med eftertryck.

En scen en bit bort på gatan bekräftar ytterligare entusiasmen och valfebern i det vinterkalla Manchester: Utanför Newt Gingrichs kampanjkontor, som är knökfullt eftersom Gingrich själv befinner sig därinne, demonstrerar Ron Paul-anhängare och Occupy Wall Street-aktivister ackompanjerade av hög musik och tv-kameror. Valet kan börja.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

En ny säkerhetslag i Turkiet ska bland annat förbjuda maskerade deltagare. SvD i Turkiet

”Vi kommer inte att låta det urarta igen”

Turkiet skärper landets säkerhetslagar mot protester.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Nu dumpar Microsoft Nokias varumärke

Namnbytet får genomslag i Frankrike först.

SMHI varnar för snöfall

Kan komma en decimeter.

Ebola-hjälparbetare känner sig hotade

svensk hjälp

”Obehagligt, de är ju hjältar”.

SEB har högre kredit- förluster än väntat

Sist ut i bankkvartetten att avslöja siffrorna.

Harper: Det var
ett terrorattentat

Ottawa

”Vi låter oss inte skrämmas.”

Därför drabbas du
av vinterdepression

Nedstämd?

Nu kan forskare veta varför.

”Ryssland vill testa sina nya ubåtar”

Ubåtsjakt

Expert i USA om trolig kränkning.

Så hånas svenska ubåtsinsatsen

Sökinsats

Moscow times listar ”teorierna” om den okända farkosten.

Detta är Europas tio värsta flygplatser

ny lista

"Sliten och varken ren eller vänlig."

”Jag drabbades av svår kramp”

Löpning

Tobias om sitt svåra lopp.