”Helt klart ett stort hälsoproblem”

Fyra av fem unga vuxna i asiatiska storstäder är närsynta, enligt ny studie. Orsakerna tros vara hårda studier och för lite solljus, skriver BBC.

Enligt en ny forskningsstudie som publicerats i den brittiska tidskriften The Lancet, lider fler än fyra av fem unga vuxna i asatiska storstäder av närsynthet, skriver BBC. Ian Morgan på Australian National University som står bakom studien, säger att gruppen har vuxit från 20 till över 80 procent under loppet av två generationer.

– Det utgör helt klart ett stort hälsoproblem, säger Ian Morgan till BCC.

Tidigare har forskare förklarat de höga siffrorna av närsynthet hos asiater med ärftliga faktorer. Forskargruppen bakom den nya studien menar tvärtom att de hänger ihop med att elever i asiatiska storstäder lägger ner mycket tid på skolarbetet och att de får för lite solljus.

– Genetiska förklaringar passar inte ihop med hur snabbt förändringen gått. Genpooler förändras inte på två generationer, säger Ian Morgan till BBC.

Långa skoldagar kan vara skadligt för synen, men problemet kan motverkas genom att vistas utomhus under två till tre timmar varje dag. Forskarnas teori är att solljuset ökar halten av dopamin i ögat. Hormonet ska i sin tur hindra att ögat förlängs, vilket orsakar närsynthet.

– Det behöver inte vara väldigt soligt, vi tror att den tillräckliga skalan ligger på 10 000–20 000 lux. Vi är inte helt säkra på siffran, men den går att uppnå under en molnig dag i Storbritannien, säger Ian Morgan till BCC.

  • Kopiera sidans adress
Prova SvD digital – 3 månader för 99 kr

Toppnyheter SvD.se

Svenska påsklamm
får aldrig beta ute

Vårlammens levnadsvillkor sämre.

Därför äter vi ägg under påsk

högtidsmat

Historisk guide till påskrätterna.

Vittne: Flicka fördes bort i bil

JÄRFÄLLA

En person såg hur en flicka blev indragen i en bil.

Räcker 7 000 till ett
boende i Stockholm?

Aktuellt

Mårder: ”Låt oss göra en kalkyl.”

Kapten på olycksfärja ber om ursäkt

SYDKOREA

Drygt 280 personer saknas.

Löss och kadaver –
det finns i påskägget

SVEP

Svenskarna frossar smågodis i påsk.

Polis sköt vådaskott under toalettbesök

ANMÄLT

Kula gick genom vägg och korridor.

”En utställning som ingen bör missa”

Konst

Carl Johan De Geer på Färgfabrikien.