Urban Ahlin: ”Det ligger i Etiopiens intresse att lösa det här”

De fängslage journalisternas beslut att ansöka om nåd förändrar inte den svenska regeringens inställning till domen eller arbetet med frågan enligt UD:s presschef Anders Jörle.
- Vi kommer att fortsätta att stödja journalisterna på samma sätt som hittills har skett, säger han.

Det betyder bland annat att ambassaden kommer att fortsätta att träffa och bistå svenskarna.

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin säger till TT att bollen nu ligger hos den svenska regeringen.

- Jag har än så länge inte haft någon anledning att kritisera utrikesdepartementet. Det har gjort vad det ska göra. Men nu ligger ansvaret helt och fullt på att den svenska regeringen i sitt arbete, genom påtryckningar och samtal och genom att öka pressen på den etiopiska regeringen, försöker få ut svenskarna så snabbt som möjligt, säger han.

Ahlin tycker att regeringen ska prata direkt med den etiopiska regeringen. Etiopien var Sveriges första biståndsland och det finns långa och historiska band mellan länderna.

- Det ligger i Etiopiens intresse att lösa det här. Annars får man problem med Sverige, med EU och med USA och även med en del andra länder, säger Ahlin.

Däremot anser han inte att biståndet ska användas i påtryckningarna.

- Det skulle bara drabba de fattiga och de är inte ansvariga, säger Ahlin.

Reportern Martin Schibbye och fotografen Johan Persson, båda frilansare, greps och skottskadades den 1 juli av etiopisk militär i det av myndigheterna stängda och omstridda området Ogaden. De korsade gränsen illegalt från regionen Puntland i Somalia och påträffades med rebeller från den av Etiopien terrorstämplade gerillan Ogadens nationella befrielsefront (ONLF).

Svenskarna åtalades för terrorbrott och illegal inresa. Den 21 december befanns de skyldiga till att olagligt ha tagit sig in i Etiopien och att ha hjälpt ONLF, något som klassades som främjande av terrorism. Den 27 december meddelades straffet på elva års fängelse.

Svenskarna tänkte rapportera om det delvis Lundinägda bolaget Africa Oils verksamhet i området.

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

Ljud och bild Webb-tv

Vann över IS: nu kan de återvända

Logga in och läs

SvD tillbringade en vecka i Kobane.

Fritagne svensken: ”Vi mår bra”

De två svenska män som har frigivits efter att ha hållits som gisslan i Syrien sedan vintern 2013 har återförenats med sina familjer.

”Fastighetsskatten kommer inte ändras”

Andersson efter slopade amorteringskravet.

”Det är helt vanliga killar som våldtar”

Isabella Carbonell aktuell med kortfilm.

Flyktingutgift naggar bistånd

Lövin: För diskussion om hur kostnaderna kan minskas.

Alesso fick kungligt mottagande i Globen

”Slungas rakt in i arena-housens hjärta”.

”Sverige måste nå
global spetsnivå”

BRÄNNPUNKT

I högsta grad en framtidsfråga.

Alla har vi något
skit att dras med

Berglins

Om tvånget som ökar vid motgång.

”Socialtjänsten nära
ett sammanbrott”

Larm

Stressen och kraven får många att sluta.

Hälsan tvingar Marit Paulsen att sluta

Lämnar politiken

”Felet är en gammal kropp.”

Bilder
<b>Sovjetisk invasion av Sverige </b> heter en nyutkommen bok som visar hur Sverige kartlades under kalla kriget. Ämnet är aktuellt – Säpo slog nyligen fast att Ryssland samlar in nya kartor över Sverige. SvD visar här ett urval av de detaljerade invasionskartorna, inklusive några missar. En av de större är den märkt objekt 243 på kartan över Fredrik Reinfeldts hemort Täby – en tunnelbanestation som inte finns, vid Tibblehallen. Planerna på en utbyggnad av t-banan till Täby förverkligades aldrig. Enligt författaren är bedömningen att offentliga handlingar ligger till grund för denna karta. ”Man tänkte sig väl kanske inte att en plan i Sverige, detta fantastiska infrastrukturland, inte skulle bli verklighet. Kanske räknade man kallt med att det kommer att bli av så det är lika bra att vi lägger in det på kartan”, säger militärhistorikern Lars Gyllenhall. <b>Nästa bild: </b>Spion eller dykare såg till att det blev rätt i Göteborg.

Sovjetisk kartfadäs förbryllar expert

Expert om sovjetiska målen i Sverige.

FOTO: SMB