Tusental saknas i oväder i Indien

Det kraftiga oväder som drar fram över Bengaliska viken hade på onsdagen krävt omkring 50 dödsoffer. I södra Indien saknades minst 800 människor och i Bangladesh var hundratals fiskare ännu försvunna.

Ovädret har skapat stora översvämmningar i Indien.

Ovädret har skapat stora översvämmningar i Indien.

Uppskattningsvis 100 000 invånare längst kusten i den indiska delstaten Andhra Pradesh hade förlorat sina hem i översvämningar som uppkommit till följd av de ihärdiga skyfall som ovädret fört med sig.

- Vatten började strömma in i mitt hus sent redan i måndags kväll. Nu har vi förlorat allt, till och med våra kläder, sade Samba Siva Rao på telefon från ett uppsamlingsläger till Reuters.

Tidigare hade myndigheterna i Andhra Pradesh rapporterat över tusen saknade, däribland mängder av fiskare. Många av dessa hade senare dock tagit sig i land och hört av sig.

- Av de drygt tusen saknade är 150-200 fiskare nu åter tillbaka i säkerhet, sade Shashank Goel vid delstatens krishanteringsmyndighet.

Han sade också att vattennivån på onsdagen börjat sjunka och att regnen hade lättat.

Räddningsarbetare i gummibåtar försökte rädda de många människor som strandsatts bland vattenmassorna. Militärhelikoptrar släppte ned mat och vatten till nödställda och bärgade folk till högre nivåer. Tusentals fördes till provisoriska uppsamlingsläger.

De flesta som omkom dödades när elledningar föll ned i vattnet eller när byggnader rasade samman.

Trafiken på landsvägar och järnvägar i Andhra Pradesh har störts kraftigt av ovädret, liksom sjöfarten i hamnarna. Flygplatsen i Visakhapatnam var på onsdagen stängd för tredje dagen i rad. Stora arealer odlingar hade också ödelagts.

Även delstaten Orissa i nordöstra Indien drabbades av ovädret. Minst sex människor dödades, tusentals evakuerades och mängder av fält förstördes.

I Bangladesh saknades ännu på onsdagen omkring 300 fiskare ute till havs.

- Vi tror att en del av dem kommer att återvända, sade Kabir Ahmed Sawdagar, företrädare för landets yrkesfiskare, till Reuters.

En annan representant för fiskarna sade att 31 trålare med sammanlagt 450 man ombord sjunkit i ovädret och att de allra flesta befarades drunknade.

Kraftiga oväder och cykloner drabbar nästan varje år Indien och Bangladesh. År 1991 dödades omkring 143 000 människor av en cyklon i Bangladesh.  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

Ljud och bild Webb-tv

Vann över IS: nu kan de återvända

Logga in och läs

SvD tillbringade en vecka i Kobane.

”Tigrarna” växer –
nu vässar de klorna

Sydostasien

Ledarna samlas för toppmöte.

Fritagne svensken: ”Vi mår bra”

Gisslan i Syrien sedan 2013 – har nu återförenats med sina familjer.

”Ett av de hatiska mejlen stack ut”

Karén

Vill inte ha sin sköra värld förstörd.

”Fastighetsskatten kommer inte ändras”

Andersson efter slopade amorteringskravet.

Sorgesång över den engelska överklassen

Kritikessä

"En av de mest kompletta romaner som skrivits".

”En av världens bästa tv-serier”

Bildspecial

Se bilder från inspelningen av ”Brideshead”.

Alla har vi något
skit att dras med

Berglins

Om tvånget som ökar vid motgång.

”Sverige måste nå
global spetsnivå”

BRÄNNPUNKT

I högsta grad en framtidsfråga.

Vinbranschen borde snegla på Coca cola

Mölstad

Lösningen på ett miljöproblem.

”Det är helt vanliga killar som våldtar”

Isabella Carbonell aktuell med kortfilm.

Flyktingutgift naggar bistånd

Lövin: För diskussion om hur kostnaderna kan minskas.

”Socialtjänsten nära
ett sammanbrott”

Larm

Stressen och kraven får många att sluta.

Hälsan tvingar Marit Paulsen att sluta

Lämnar politiken

”Felet är en gammal kropp.”

Bilder
<b>Sovjetisk invasion av Sverige </b> heter en nyutkommen bok som visar hur Sverige kartlades under kalla kriget. Ämnet är aktuellt – Säpo slog nyligen fast att Ryssland samlar in nya kartor över Sverige. SvD visar här ett urval av de detaljerade invasionskartorna, inklusive några missar. En av de större är den märkt objekt 243 på kartan över Fredrik Reinfeldts hemort Täby – en tunnelbanestation som inte finns, vid Tibblehallen. Planerna på en utbyggnad av t-banan till Täby förverkligades aldrig. Enligt författaren är bedömningen att offentliga handlingar ligger till grund för denna karta. ”Man tänkte sig väl kanske inte att en plan i Sverige, detta fantastiska infrastrukturland, inte skulle bli verklighet. Kanske räknade man kallt med att det kommer att bli av så det är lika bra att vi lägger in det på kartan”, säger militärhistorikern Lars Gyllenhall. <b>Nästa bild: </b>Spion eller dykare såg till att det blev rätt i Göteborg.

Sovjetisk kartfadäs förbryllar expert

Expert om sovjetiska målen i Sverige.

FOTO: SMB