Turkiet tar på sig ledarroll

Ett erkännande av Palestina i FN är ett måste, sade Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan i Kairo. Men hans kritiker tycker att han hycklar och blundar för förtrycket av kurderna i Turkiet.

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan, som besöker Kairo i tre dagar för att inleda ett strategiskt partnerskap med Egypten, fick ett varmt mottagande på den egyptiska gatan.

–Han är en hjälte, sade den chaufför som körde mig till Kairos internationella flygplats.

Vi passerade affischpelare, där Erdoğan sågs avbildad med högerhanden på hjärtat och texten: ”Hand i hand för en gemensam framtid”.

I går förklarade han inför Arabförbundets utrikesministrar att ett erkännande av Palestina inte är ett alternativ utan ”ett måste”. Frågan väntas dominera FN:s generalförsamling nästa vecka. Redan nu är stämningen laddad.

3

länder ska Erdoğan besöka under sin rundresa till den arabiska vårens länder: Egypten, Libyen och Tunisien.

I en debattartikel i International Herald Tribune skriver Saudiarabiens förre ambassadör i Washington, prins Turki al-Faisal, att USA kan förlora en viktig allierad (det vill säga Saudiarabien) om USA lägger in sitt veto i FN mot en palestinsk stat. Från Kairos gator ses president Obamas hyllning till den arabiska våren som tomma ord om USA samtidigt lägger in veto mot ett fullvärdigt palestinskt medlemskap i FN.

Premiärminister Erdoğan rider på denna våg när han förklarade att Israel måste betala för ”de brott som begåtts” och att ”hindret för fred i regionen är den israeliska regeringens mentalitet”.

Men hans kritiker är inte sena att fråga sig hur Turkiet tänker betala för de brott som den turkiska statsapparaten begått mot landets egna kurder. De ser Erdoğans engagemang i Palestinafrågan som en avledningsmanöver för den olösta kurdfrågan.

Regeringen Netanyahus vägran att be om ursäkt för den israeliska kommandoräden mot Palestinaaktivister på den turkiska passagerarfärjan Mavi Marmara förra sommaren då nio personer sköts ihjäl ger Erdoğan en chans att stärka sina aktier i arabvärlden.

Han jämför kommandoräden mot den frivilligkonvoj som satt kurs mot Gaza, med den israeliska militärens dödsskjutning av fem egyptiska gränsvakter i Sinai i augusti. Händelsen, som följde på ett terrorattentat i södra Israel, triggade den egyptiska mobb som stormade Israels ambassad i Kairo i helgen.

Turkiet underkänner den FN-initierade Palmerkommissionens slutsats att Israels blockad av Gazas vatten är laglig. I stället vill Erdoğan låta turkisk flotta eskortera hjälptransporter till Gaza.

Turkiet, en nära allierad till Washington, agerar här på egen hand. Det visar hur upptaget USA är av sin egen skuldkris. När USA tappar globalt inflytande ökar de regionala stormakternas manöverutrymme.

Erdoğan, som reser vidare till Libyen och Tunisien från Egypten, väntas dock inte göra verklighet av sina tidigare planer på att resa in i Gaza via egyptiska Sinaihalvön. Det skulle genera hans egyptiska värdar och ses som ett brott mot Camp Davidavtalet med Israel.

Utvecklingen i Mellanöstern efter den arabiska våren ställer Israels ledare inför två alternativ: att antingen bygga högre murar mot grannländerna eller att gå in för en historisk fred med palestinierna och ett slut på ockupationen. Samtidigt behöver de Kairos hjälp för att förhindra att Sinaihalvön förvandlas till ett nytt Israelfientligt fäste som Gaza.

Israels premiärminister Netanyahu flög igår i helikopter längs Israels gräns mot Sinai. De återstående delarna av den 24 mil långa gränsbarriären ska vara färdigbyggda inom ett år, sade han.


  • Kopiera sidans adress

Militären vinnare

Efter mobbens attack på den israeliska ambassaden i Kairo i helgen – när huliganer bröt sig in på den konsulära avdelningen – finns en tydlig vinnare: det styrande militärrådet i Kairo.
Med hänvisning till attacken, ett brott mot Wienkonventionen som varken militären eller kravallpolisen inledningsvis ingrep mot, har de styrande i Kairo förlängt undantagslagarna. Det betyder en fortsättning på de militärdomstolar som sedan Mubaraks fall har dömt minst 12000 civila.
På Kairos gator är människor övertygade om att de huliganer som bröt sig på ambassaden gick militärens ärenden, fast kanske utan att själva inse det till en början. Efterföljande gatustrider ledde till tre döda och mer än 1000 skadade.
Fältmarskalk Hussein Tantawi, som leder militärrådet, har med hänvisning till ambassadattacken skjutit upp sitt vittnesmål i Mubarakrättegången. Han skulle ha vittnat i söndags.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu höll ett förvånansvärt försonligt tal efter ambassadattacken. Bedömare i Kairo är övertygade om att Israel vill att den egyptiska militären sitter kvar vid makten.

Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

klimattoppmötet

”Allt fler skäl att tro på ett nytt klimatavtal”

Världens ledare ökar pressen inför klimatkonferens.

Problem för Kinas jättesatsning

Miss

Tianjin Eco city inte tänkt som sovstad.

”En förfärlig situation – och vi fruktar värre”

Panikslagna flyktingar fast i stekande hetta.

Fri efter 44 år i fängelse

Dömdes till livstids fängelse – fri efter 44 år bakom galler.

”En stark tjej som klarar sig ensam”

kolumn

Thunberg: Här var jag när...

”Kvinnor och män ser lika på könsroller”

Skillnader sett till utbildning och härkomst.

Bråk om klockor nära lösning

Bittert gräl efter att byn för första gången fick uppleva tystnad.

”Färre irländare lyssnar på prästerna”

Kyrkskandalerns roll för valresultatet.

Kreugers stjärnaktie
defensiv och köpvärd

Aktietips

Skattebasen en riktig guldgås.

Så mycket tjänar du på att flytta pengarna

spara

Här är bästa sparräntan för dig just nu.

B52:a med kärnvapen störtade på Grönland

Bilder

Bombflygplanets dramatiska historia.

USA:s superbombare över Sverige

Övningar

Militär chef: ”Vill skicka en signal”.

”NKS bör ses som en
chans för Stockholm”

Landstinget har visat politiskt mod.

svd story – för dig som prenumerant

Fördjupa dig med SvD Story

Journalistik på ett helt nytt sätt – med SvD Story

Blir största hotellet världen skådat

jätte

10 000 rum – egen våning för kungliga.

Skryt ”förstör” den heliga staden

Bilder

Se gamla Meckas makalösa förvandling.