Tre experter om Breiviks försvarstal

Två dagar har nu gått av rättegången mot Anders Behring Breivik. SvD har talat med tre experter om vad Breivik har gett för intryck hittills.

 • Ulla Ekström von Essen.

  Ulla Ekström von Essen.

  Foto: SCANPIX

 • Ulf Åsgård, psykiater och expert på gärningsmannaprofiler.

  Ulf Åsgård, psykiater och expert på gärningsmannaprofiler.

  Foto: ULF PALM / SCANPIX

Ulla Ekström von Essen.
Ulla Ekström von Essen, docent i idéhistoria vid Södertörns högskola, har forskat kring högerextrema gruppers retorik:

"Breivik nämner Sarkozy, Merkel och Cameron, och de är exempel på hur etablerade politiker går populismens ärenden för att behålla sin makt. Någonstans har de anpassat sin politik genom att säga att ett mångkultur där människor ska leva sida vid sida och behålla sina identiteter är ett misslyckats projekt, men man måste kunna komplicera vad mångkultur är. Att vi inte skulle ha en reell demokrati utan skvalpar omkring i osanning, som Breivik påstår, är en väldigt gammal idé med skillnaden att det nu är muslimer i stället för judar som är det stora hotet. Men det är en myt. Hans paranoiska tanke om att vi snart kommer att förintas är också vanlig i den här typen av ideologi. Han har ett behov av att kategorisera människor, men han behöver inte vara sinnessjuk för att inte kunna omfatta tanken att människan är komplex. En person som har svårt att problematisera omvärlden kan känna en viss lockelse till sådana här ideologier. Han vill göra "det mest spektakulära dådet" för att visa hur angelägen han tycker att den kampen är. Ett viktigt element inom den här typen av ideologi är att man offrar sig för gruppen. Det man kan säga säkert är att den här typen av ideologi aldrig lett till något gott, det är dömt att misslyckas."

Ulf Åsgård, psykiater och expert på gärningsmannaprofiler.
Ulf Åsgård, psykiatriker inom kriminalvården:

"Han är en vilsen själ som inte kan analysera konsekvenserna av sina handlingar. Han låser sig fast vid olika tvångsmässiga typer av föreställningar och saknar möjligheten till överblick. Han har psykopatiska drag, narcissistiska drag, tvångsmässiga drag, schizoida drag och drag av borderline. Han har en kombinerad personlighetsstörning, så har jag uppfattat det, men vad den nya utredningen kommer fram till vet jag inte. Har han en kombinerad personlighetsstörning innebär det att han är tillräknelig, för då var han medveten om vad han gjorde och var inte psykotisk vid brottet. Med all säkerhet har han inte heller någon utvecklingsstörning. Att han drar slutsatsen att det är berättigat att döda människor är en åsikt som han nog är i stort sett ensam om. Det finns tusentals personer som delar åsikter med honom, men alla som har gått ut och pratat om det här har tagit avstånd från dödandet av människor. På det sättet är han ensam om sin taktik. Han kan inte bli frikänd efter att ha begått alla mord och skadat människor."

Alexander Bengtsson, chef Expo utbildning.
Alexander Bengtsson, utbildningsansvarig på stiftelsen Expo:

"Det är ingenting nytt som Breivik kommer med. Det har stått skrivet i hans så kallade manifest och går att läsa på nätet i hans kommentarer på en antimuslimsk norsk sajt. Det är inte taget ur luften utan planerandet och genomförandet passar in i den ideologi som han ansluter sig till. Dådet i sig är unikt, men idén finns beskrivet på flera diverse nätsajter. Det är uppenbart att han är en produkt av antimuslimsk hatpropaganda. På sajterna står det ofta "snart är det försent. Vi måste gå från ord till handling". Breivik gick från ord till handling. Hans prat om muslimer är rent snömos. Det finns ingen sanning i det överhuvudtaget, men han är inte ensam om att tycka så här. Att ungdomarna på Utøya inte var oskyldiga är en retorik som ofta framförs när det gäller hatbrott. Extremister som ger sig på antirasistmöten och olika typer av sammankomster brukar motivera det med att deltagarna inte är oskyldiga eftersom de har tagit ställning. Det är inte heller helt unikt."

 • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

klimattoppmötet

”Allt fler skäl att tro på ett nytt klimatavtal”

Världens ledare ökar pressen inför klimatkonferens.

Problem för Kinas jättesatsning

Miss

Tianjin Eco city inte tänkt som sovstad.

”En förfärlig situation – och vi fruktar värre”

Panikslagna flyktingar fast i stekande hetta.

”Kvinnor och män ser lika på könsroller”

brännpunkt

Forskare: Större skillnader sett till utbildning och härkomst.

Bråk om klockor nära lösning

Bittert gräl efter att byn för första gången fick uppleva tystnad.

”Färre irländare lyssnar på prästerna”

PERSPEKTIV

Kyrkskandalerna kan ha spelat roll för valresultatet.

Kreugers stjärnaktie
defensiv och köpvärd

Aktietips

Skattebasen en riktig guldgås.

Så mycket tjänar du på att flytta pengarna

spara

Här är bästa sparräntan för dig just nu.

B52:a med kärnvapen störtade på Grönland

Bilder

Bombflygplanets dramatiska historia.

USA:s superbombare över Sverige

Övningar

Militär chef: ”Vill skicka en signal”.

”NKS bör ses som en
chans för Stockholm”

BRÄNNPUNKT

Sjukvårdsföretag: Landstinget har visat politiskt mod.

svd story – för dig som prenumerant

Fördjupa dig med SvD Story

Journalistik på ett helt nytt sätt – med SvD Story

Blir största hotellet världen skådat

jätte

10 000 rum – egen våning för kungliga.

Skryt ”förstör” den heliga staden

Bilder

Se gamla Meckas makalösa förvandling.