Tre experter om Breiviks försvarstal

Två dagar har nu gått av rättegången mot Anders Behring Breivik. SvD har talat med tre experter om vad Breivik har gett för intryck hittills.

 • Ulla Ekström von Essen.

  Ulla Ekström von Essen.

  Foto: SCANPIX

 • Ulf Åsgård, psykiater och expert på gärningsmannaprofiler.

  Ulf Åsgård, psykiater och expert på gärningsmannaprofiler.

  Foto: ULF PALM / SCANPIX

Ulla Ekström von Essen.
Ulla Ekström von Essen, docent i idéhistoria vid Södertörns högskola, har forskat kring högerextrema gruppers retorik:

"Breivik nämner Sarkozy, Merkel och Cameron, och de är exempel på hur etablerade politiker går populismens ärenden för att behålla sin makt. Någonstans har de anpassat sin politik genom att säga att ett mångkultur där människor ska leva sida vid sida och behålla sina identiteter är ett misslyckats projekt, men man måste kunna komplicera vad mångkultur är. Att vi inte skulle ha en reell demokrati utan skvalpar omkring i osanning, som Breivik påstår, är en väldigt gammal idé med skillnaden att det nu är muslimer i stället för judar som är det stora hotet. Men det är en myt. Hans paranoiska tanke om att vi snart kommer att förintas är också vanlig i den här typen av ideologi. Han har ett behov av att kategorisera människor, men han behöver inte vara sinnessjuk för att inte kunna omfatta tanken att människan är komplex. En person som har svårt att problematisera omvärlden kan känna en viss lockelse till sådana här ideologier. Han vill göra "det mest spektakulära dådet" för att visa hur angelägen han tycker att den kampen är. Ett viktigt element inom den här typen av ideologi är att man offrar sig för gruppen. Det man kan säga säkert är att den här typen av ideologi aldrig lett till något gott, det är dömt att misslyckas."

Ulf Åsgård, psykiater och expert på gärningsmannaprofiler.
Ulf Åsgård, psykiatriker inom kriminalvården:

"Han är en vilsen själ som inte kan analysera konsekvenserna av sina handlingar. Han låser sig fast vid olika tvångsmässiga typer av föreställningar och saknar möjligheten till överblick. Han har psykopatiska drag, narcissistiska drag, tvångsmässiga drag, schizoida drag och drag av borderline. Han har en kombinerad personlighetsstörning, så har jag uppfattat det, men vad den nya utredningen kommer fram till vet jag inte. Har han en kombinerad personlighetsstörning innebär det att han är tillräknelig, för då var han medveten om vad han gjorde och var inte psykotisk vid brottet. Med all säkerhet har han inte heller någon utvecklingsstörning. Att han drar slutsatsen att det är berättigat att döda människor är en åsikt som han nog är i stort sett ensam om. Det finns tusentals personer som delar åsikter med honom, men alla som har gått ut och pratat om det här har tagit avstånd från dödandet av människor. På det sättet är han ensam om sin taktik. Han kan inte bli frikänd efter att ha begått alla mord och skadat människor."

Alexander Bengtsson, chef Expo utbildning.
Alexander Bengtsson, utbildningsansvarig på stiftelsen Expo:

"Det är ingenting nytt som Breivik kommer med. Det har stått skrivet i hans så kallade manifest och går att läsa på nätet i hans kommentarer på en antimuslimsk norsk sajt. Det är inte taget ur luften utan planerandet och genomförandet passar in i den ideologi som han ansluter sig till. Dådet i sig är unikt, men idén finns beskrivet på flera diverse nätsajter. Det är uppenbart att han är en produkt av antimuslimsk hatpropaganda. På sajterna står det ofta "snart är det försent. Vi måste gå från ord till handling". Breivik gick från ord till handling. Hans prat om muslimer är rent snömos. Det finns ingen sanning i det överhuvudtaget, men han är inte ensam om att tycka så här. Att ungdomarna på Utøya inte var oskyldiga är en retorik som ofta framförs när det gäller hatbrott. Extremister som ger sig på antirasistmöten och olika typer av sammankomster brukar motivera det med att deltagarna inte är oskyldiga eftersom de har tagit ställning. Det är inte heller helt unikt."

 • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Många brandbilar och ambulanser kallades till en brand på Köpmangatan i Gamla Stan på måndagskvällen.
 50 brandmän på plats

Nattlig kamp mot brand i Gamla stan

Boende evakuerade. ”Stor spridningsrisk”.

”En ironisk ton kan spåras i ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

Svenska Videoplaza
köps av videojätte

Marknaden för videoannonser växer stadigt.

Även dialogen kräver en haverikommission

Krönika

PR-fiaskot runt Slussen.

Ny aktiebluff lurar sparare på pengar

ekobrott

FI varnar för bedragare: ”Vem som helst kan drabbas”.

”Regler gör ladan
låst för Andersson”

BRÄNNPUNKT

Scocco: Rationellt att fuska med överskottsmålet.

Lista: Här är skatterna som höjs

18 miljarder

Enda skattesänkningen till pensionärerna.

Havererad SD-grupp återuppstår i EU

Farage:

”Föraktligt beslut att stänga ner oss.”

Gåvan till anställda: 50 miljoner

generös

Diamanthandlare: De har offrat sina familjeliv för företaget.

Utmärkt S-märkt adelskalender

Recension

Partiledaren som klev in i kylan.

Pekas ut som en av de drivande

Suhonens bok: De deltog i spelet bakom Juholts fall.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Jag gick tyvärr
ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.