Toppnamn diskade i Egypten

Med ett svärdshugg är tre av de främsta presidentkandidaterna i Egypten borta ur leken. Den förre spionchefen Omar Suleiman har överklagat beslutet men startfältet inför valet i maj förändras ändå helt - än en gång.

Vem som blir president i arabvärldens folkrikaste land är ovisst. Men genom den egyptiska valkommissionens utslag i helgen, när tio presidentkandidater underkändes, krymper startfältet.

Bland de underkända finns Mubaraks förre spionchef Omar Suleiman, som blev utnämnd till vice president under några dramatiska dagar i februari 2011. Diskad är också brödraskapets strateg och finansiär, miljardären Khairat al-Shater, liksom salafisten och advokaten Hazem Saleh Abu Ismael.

Även liberalen Ayman Nour som gjorde ett tappert försök att utmana Mubarak i presidentvalet 2005, men som hamnade i fängelse efter det, har fått sin kandidatur underkänd.

Omar Suleiman underkändes för att vissa av de 30 000 namnunderskrifter, som en kandidat måste presentera, har ifrågasatts. Suleiman har överklagat beslutet.

Shater och Nour diskades på grund av villkoren för deras benådning ur fängelse. Salafisten Abu Ismael, som har brett folkligt stöd, blev underkänd för att hans avlidna mamma under sina sista år hade amerikanskt pass. I det nationalistiska Egypten tillåts inte presidenten ha utländsk bakgrund.

Valkommissionen, som fattade beslutet, är utsedd av militärstyret Scaf. En talesman för Khairat al-Shaters kampanj, säger att ”valkommissionen är politiserad och vi kommer att utöva alla politiska påtryckningar för att återta våra rättigheter”.

Kvar i startfältet finns Brödraskapets ledare Mohammed Morsi. ”Bröderna” och ”systrarna” har dragit på sig kritik för att de brutit sitt tidigare löfte om att inte ställa upp i presidentvalet. En första omgång hålls den 23-34 maj.

Opinionsmätningar i Egypten är notoriskt opålitliga. Men det finns skäl att tro, som mätningarna visar, att 40 procent av egyptierna inte har bestämt sig. Toppraknande är i dagsläget Arabförbundets förre generalsekreterare Amr Moussa, den avhoppade muslimbrodern och läkaren Aboul Fattouh samt brödraskapets ledare Mohamed Morsi.

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Just nu 2 månader helt gratis!

Toppnyheter just nu

USA-flyg bombade
IS nära Bagdad

irak

Inledde ny fas av anfallen.

”Dags för Fingerprint Cards att växa upp”

härva

Storägaren delar ut en rejäl känga.

Sverige – en förebild
i skotsk frihetskamp

SvD i Skottland

Röstar om självständighet.

Förlorar 96 procent av oljan

Det här händer Storbrittannien om Skottland röstar ja.

Storseger för Putins parti på Krim

Valet anklagas för att inte ”ha gått rätt till”.

”Vi måste bekämpa
den dolda rasismen”

Brännpunkt

Segregationen största problemet.

Skydd mot skyfallen är ännu långt borta

Nordens städer rustar – men dröjer decennier.

Världsledare ger stöd till Irak

Toppmöte

30 länder redo att stötta kampen mot IS militärt.

SVT-profilen Roger Blomquist har dött

EM i simhopp blev sista stora uppdraget.

Stort jordskalv skakade Sverige

”Kraftigast på 110 år”

Jordbävningen kändes från Sveg till Enskede.

Klarar vi av att lämna skyttegravarna?

Kulturchefen

Sverige ett splittrat land.

Här kan du göra must av dina äpplen

Säsong

Trenden med närodlat växer.

”Jag är helt slut –
jag gav allt idag”

Löpning

Sista rycket inför Lidingöloppet.