Sveriges påverkan i Finland en känslig fråga

En tiodelad tv-serie om Sveriges inflytande på Finlands historia har lett till en så inflammerad debatt att programledaren Juhani Seppänen var tvungen att ta ett hemligt telefonnummer.

Tv-serien ”Finland är svenskt” tar i tio avsnitt upp olika aspekter på hur ländernas gemensamma historia färgat Finland, och hur Sverige påverkat vad Finland är i dag. En känslig fråga, visade det sig redan innan premiären, då den anonyma nätdebatten tog fart.

Även om många inlägg är uppmuntrande och konstruktiva så har tonen i flera forum spårat ut så fullständigt att programledaren Juhani Seppänen såg sig tvungen att göra telefonnumret hemligt.

– Då du några gånger läst nätinlägg där anonyma personer kallar dig svenskhora och landsförrädare känns det inte meningsfullt att läsa mer. På många ställen är jag försiktigare än förr, säger den omdebatterade programledaren Juhani Seppänen.

I en stor del av kritiken drar de anonyma påhoppen in skolsvenskan och finlandssvenskarna.

– De blandar ihop två fullständigt olika begrepp – Sverige och finlandssvenskar. Det är ju omöjligt att förneka att Finland och Sverige har varit ett och samma land men för en del är det tydligen väldigt svårt att hantera, och det verkar bero på finlandssvenskarna som är en helt annan diskussion.

Seppänen konstaterar att man svårligen kan förneka att Finland och Sverige var samma land i över 600 år. Likaså är det svårt att förneka att när Finland 1809 anslöts till Ryssland så fick de samhällsstrukturer som byggts upp under den svenska tiden bestå.

– Sveriges inflytande fortsatte – religion, förvaltning, utbildning, lag och så vidare. De har gjort Finland till vad vi är i dag. Hade Ryssland tyckt att man skulle ändra på strukturerna vet väl ingen hur det hade sett ut nu, men man kan ju titta på grannländer som varit en del av Sovjetunionen och hur livet är där.

Han funderar länge, men kan inte svara på varför Sverige-Finlands historia är en så känslig fråga för en del.

– Det är som om det är lättare att acceptera vårt gemensamma förflutna med Ryssland. Kanske har vårt förhållande av realpolitiska skäl alltid varit mer pragmatiskt än till Sverige? Men Sverige är en känslig fråga för många. Är det för att många verkar ha så svårt att separera den starkt känslomässiga språkfrågan (skolsvenskan) från historien med Sverige? Jag vet faktiskt inte.

Hur som helst så ingår inte längre Sverige-Finland-tiden i den obligatoriska gymnasieundervisningen. Det finns också starka opinioner som talar om Sverige som en dåtida ockupationsmakt.

– Det är ju inte sant. Föreställningen baserar sig på en uppfattning om att Finland var ett strukturerat land innan korstågen men så var det ju inte.

Någonstans har sinnebilden blivit fel, åtminstone för dem Seppänen kallar ”sannfinländarretoriker”.

– Idrott är alltid en bra symbol för känslor. När Finland första gången vann hockey-VM 1995 var det som om det var jätteviktigt att segern togs just i Sverige. Svenska professorn Dick Harrison pratar också om detta i programmet: ifall Sverige faller ur hockeytävlingen i ett tidigt skede är det självklart för svenskarna att de hejar på Finland. I Finland är detta fullständigt uteslutet. Man stöder vem som helst mot Sverige. Det visar väl att vi har några steg kvar att ta innan vi mentalt är en mogen stat?

Detta gäller nu inte alla. Seppänen har, precis så som en stor del av de finskspråkiga som blir minst lika illa berörda av anonyma hatspyor på nätet, ett väldigt sunt förhållande till Sverige.

– Sedan är det förstås skamlöst hur lite svenskarna vet om vårt gemensamma förflutna. Finländarna är väldigt mycket mer utbildade i den frågan och känner Sverige mycket bättre än svenskarna känner oss.


  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

Så blir din ekonomi
med de nya skatterna

De här aktiviteterna kommer att ta mer ur plånboken snart.

Orutinerad spelar från start i kväll

startelvan

Gör sin första tävlingslandskamp.

Allt annat än seger är ett fiasko

em-kval

Lindblad inför Moldavien-matchen.

KD vill höja priset för SL-kortet varje år

landstinget

"Bättre än stor engångshöjning”.

Åkesson håller fast
vid SD:s ultimatum

Svaret till partisekreteraren: ”Give'em hell”.

”Idiotiskt val” av Millennium-författare

Hård kritik mot David Lagercrantz.

Fröna som är mer än bara topping

LISTA

De 7 nyttigaste fröna du kan äta.

10 livsmedel som gör dig gladare

Lista

Inte bara choklad som höjer humöret.

Perssons uttalande gav storm av kritik

lista: citat

Sagt av de svenska ministrarna som besökt kommunistlandet Kina.

Facebook bygger en
stor flotta av drönare

Zuckerbergs projekt ger nät till fem miljarder.

”Oförberedd regering skapar osäkerhet”

BRÄNNPUNKT

Ullenhag (FP): Möten ställs ofta in.

Här är tio oväntade strandparadis

Bilder

"Det kan vara dags att tänka om".

Grafikspecial

Flight 9525 i flyghistoriens sken

10 värsta krascherna • Färre olyckor • Bolag med flest döda • Där sker olyckorna

”Affärer är livsluft, kan bara inte sluta”

Affärsbragd

Gunilla von Platen har 15 bolag.

Här är läsarnas tio kandidater

SvD Affärsbragd

Dags att utse 2015 års entreprenör.