Sveriges påverkan i Finland en känslig fråga

En tiodelad tv-serie om Sveriges inflytande på Finlands historia har lett till en så inflammerad debatt att programledaren Juhani Seppänen var tvungen att ta ett hemligt telefonnummer.

Tv-serien ”Finland är svenskt” tar i tio avsnitt upp olika aspekter på hur ländernas gemensamma historia färgat Finland, och hur Sverige påverkat vad Finland är i dag. En känslig fråga, visade det sig redan innan premiären, då den anonyma nätdebatten tog fart.

Även om många inlägg är uppmuntrande och konstruktiva så har tonen i flera forum spårat ut så fullständigt att programledaren Juhani Seppänen såg sig tvungen att göra telefonnumret hemligt.

– Då du några gånger läst nätinlägg där anonyma personer kallar dig svenskhora och landsförrädare känns det inte meningsfullt att läsa mer. På många ställen är jag försiktigare än förr, säger den omdebatterade programledaren Juhani Seppänen.

I en stor del av kritiken drar de anonyma påhoppen in skolsvenskan och finlandssvenskarna.

– De blandar ihop två fullständigt olika begrepp – Sverige och finlandssvenskar. Det är ju omöjligt att förneka att Finland och Sverige har varit ett och samma land men för en del är det tydligen väldigt svårt att hantera, och det verkar bero på finlandssvenskarna som är en helt annan diskussion.

Seppänen konstaterar att man svårligen kan förneka att Finland och Sverige var samma land i över 600 år. Likaså är det svårt att förneka att när Finland 1809 anslöts till Ryssland så fick de samhällsstrukturer som byggts upp under den svenska tiden bestå.

– Sveriges inflytande fortsatte – religion, förvaltning, utbildning, lag och så vidare. De har gjort Finland till vad vi är i dag. Hade Ryssland tyckt att man skulle ändra på strukturerna vet väl ingen hur det hade sett ut nu, men man kan ju titta på grannländer som varit en del av Sovjetunionen och hur livet är där.

Han funderar länge, men kan inte svara på varför Sverige-Finlands historia är en så känslig fråga för en del.

– Det är som om det är lättare att acceptera vårt gemensamma förflutna med Ryssland. Kanske har vårt förhållande av realpolitiska skäl alltid varit mer pragmatiskt än till Sverige? Men Sverige är en känslig fråga för många. Är det för att många verkar ha så svårt att separera den starkt känslomässiga språkfrågan (skolsvenskan) från historien med Sverige? Jag vet faktiskt inte.

Hur som helst så ingår inte längre Sverige-Finland-tiden i den obligatoriska gymnasieundervisningen. Det finns också starka opinioner som talar om Sverige som en dåtida ockupationsmakt.

– Det är ju inte sant. Föreställningen baserar sig på en uppfattning om att Finland var ett strukturerat land innan korstågen men så var det ju inte.

Någonstans har sinnebilden blivit fel, åtminstone för dem Seppänen kallar ”sannfinländarretoriker”.

– Idrott är alltid en bra symbol för känslor. När Finland första gången vann hockey-VM 1995 var det som om det var jätteviktigt att segern togs just i Sverige. Svenska professorn Dick Harrison pratar också om detta i programmet: ifall Sverige faller ur hockeytävlingen i ett tidigt skede är det självklart för svenskarna att de hejar på Finland. I Finland är detta fullständigt uteslutet. Man stöder vem som helst mot Sverige. Det visar väl att vi har några steg kvar att ta innan vi mentalt är en mogen stat?

Detta gäller nu inte alla. Seppänen har, precis så som en stor del av de finskspråkiga som blir minst lika illa berörda av anonyma hatspyor på nätet, ett väldigt sunt förhållande till Sverige.

– Sedan är det förstås skamlöst hur lite svenskarna vet om vårt gemensamma förflutna. Finländarna är väldigt mycket mer utbildade i den frågan och känner Sverige mycket bättre än svenskarna känner oss.


  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Anna Kinberg Batra (M) på plats i riksdagen. ny m-ledare?

Nu ligger vägen öppen för Reinfeldt-kopian

Men det varnas för ”Lundgren-effekt” med Kinberg Batra.

Det här är Anna Kinberg Batra

SvD listar

”Stockholmare är smartare än lantisar”.

”En ironisk ton kan spåras i ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

Totals vd död i rysk flygkrasch i natt

Moskva

Affärsjet krockade med snöplog.

Modeskaparen Oscar de la Renta är död

stor i branschen

Blev 82 år gammal.

Apples delårsrapport är över förväntan

Men den allt starkare dollarn är ett problem.

Ansvarig spred rasism på nätet

Utvisningsansvarig delade inlägg från högerextrem organisation.

”EU-kommissionen håller inte måttet”

Brännpunkt

MP: Därför röstar vi nej.

IS anfaller ”på alla fronter”

Har inlett en offensiv mot den belägrade staden Kobane.

Utmärkt S-märkt adelskalender

Recension

Partiledaren som klev in i kylan.

Pekas ut som en av de drivande

Suhonens bok: De deltog i spelet bakom Juholts fall.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Jag gick tyvärr
ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.