Svenska vapen hos Burmas armé

Svenska granatgevär används i inbördeskriget i Burma. Men det rör sig inte om direktexport utan om vapen som den burmesiska armén kommit över via ett tredje land.

När den burmesiska armén trängdes tillbaka efter strider i landets norra delar lämnade de kvar en M-3, en av de senaste modellerna av det svenska granatgeväret Carl Gustaf.

När den burmesiska armén trängdes tillbaka efter strider i landets norra delar lämnade de kvar en M-3, en av de senaste modellerna av det svenska granatgeväret Carl Gustaf.

FOTO: John San Lin


Under strider i bergen i nordligaste Burma i oktober i år bombarderade regeringsstyrkorna både lokala rebeller från the Kachin Independence Army (KIA) och civila mål med nya, högeffektiva granatgevär.

När striderna var över och KIA drivit tillbaka regeringssoldaterna lämnade dessa efter sig sex av de nya vapnen i deras arsenal – och det visade sig vara en M-3, en av de senaste exportmodellerna av Carl Gustaf, ett svenskt 84 mm granatgevär.

Detta bekräftas av Sebastian Carlsson, presschef på Saab:

– Efter att ha sett bilderna har vi rapporterat ärendet till den ansvariga myndigheten, Inspektionen för strategiska produkter, som hanterar frågan. Vi kommer att bistå ISP vid behov i deras arbete. Vi ser allvarligt på att en av våra produkter har hamnat i Burma, säger han.

En ansenlig mängd granater fanns också bland det som de burmesiska soldaterna inte fick med sig då de retirerade från området. Bilder på de svenska vapnen togs av den burmesiske frilansjournalisten John San Lin.

– Vi vädjar till den svenska regeringen om att undersöka hur de svenska vapnen hamnade i den burmesiska arméns händer, säger Zawng Hra, ordförande för KIA:s politiska gren, Kachin Independence Organization, till SvD i rebellernas högkvarter i Kachinbergen.

Zawng Hra, nu 74 år gammal, slöt sig till rebellrörelsen 1963 och har varit i norra Burmas skogar och berg sedan dess.

40

länder, minst, har köpt granatgeväret Carl Gustaf. Det har använts i krig i bland annat Kambodja, Sri Lanka, Afghenistan, Indien, Irak, Burma och Falklandsöarna.

Burma är sedan länge underställt ett vapenembargo från EU och den allmänna situationen i landet – inbördeskrig, förtryck av mänskliga rättigheter – skulle också göra det omöjligt för den burmesiska regeringen att köpa vapen från Sverige. Just den här nya, lättare modellen av Carl Gustaf som väger bara nio kilo, till skillnad från den gamla som väger 13 kilo, har hittills exporterats bara till ett fåtal länder, i Asien endast till Burmas grannar Thailand och Indien.

– Vi anklagar ingen, säger Zawng Hra. Vi vill bara ha klarhet i den här frågan.

Det är inte första gången Carl Gustaf dyker upp i Burma. 1983 avslöjade jag i den danska tidningen Information att Sverige då sålt granatgevär direkt till Burma, i strid mot svensk lagstiftning. Efter avslöjandet inställdes den svenska exporten och efter några års strider mot både etniska och kommunistiska rebeller tog ammunitionen slut.

Men 1989 användes Carl Gustaf igen mot karenfolkets gerilla, en annan etnisk motståndsrörelse i Burma. Den burmesiska armén hade då enligt både europeiska och asiatiska underrättelsekällor fått nya granater levererade från Singapore. Granaterna var tillverkade under licens i Singapore men enligt avtalet med Sverige inte avsedda för export till andra länder. Singapores myndigheter förnekade då att de brutit mot den svenska lagen och vidareexporterat ammunitionen till Burma.

Nu, 23 år senare, har den burmesiska armén åter tillgång till både granatgevären och nya granater, men när John San Lin konfronterade befälhavaren för den burmesiska arméns norra kommando i Kachinstaten, general Tun Tun Naung, med bilder på de svenska vapnen förnekade han all kännedom om dessa och deras ursprung. ”Jag vet ingenting”, sade han.

Inbördeskriget i Burma har pågått i årtionden, men under det senaste året har regeringen ingått eldupphörsavtal med flera rebellarméer, dock inte KIA som med 8000 män och kvinnor i vapen är en av de största. De kontrollerar stora områden i Kachinstaten och har hittills vägrat gå med på regeringens erbjudanden om eldupphör – så länge som de avtalen inte också innebär politiska eftergifter. Just nu rasar strider i östra Kachinstaten. Omkring 50000 civila har flytt och vistas nu i temporära läger utefter gränsen mot Kina.

  • Kopiera sidans adress

Förbjudet sälja till Burma

1996 förbjöd EU-länderna vapenexport till Burma. Förbudet är fortfarande i kraft och gäller förstås Sverige.
Inspektionen för strategiska produkter (ISP) är den myndighet i Sverige som sköter tillsynen av lagen om krigsmateriel. Det är förbjudet att exportera vapen utan tillstånd.
ISP hanterar också sanktioner riktade mot enskilda länder som EU och regeringen beslutat om, samt kontrollerar att Sverige följer FN:s konvention om förbud mot kemiska vapen.
Sverige är världens största vapenexportör i relation till folkmängden. Mellan 2001 till 2010 fyrdubblades den svenska vapenexporten. År 2005 passerade andelen svenskt krigsmateriel som exporteras 50 procent. Huvuddelen av vapenexporten är för strid.
Kachinfolket är en av många etniska grupper i Burma som strider för att ersätta det nuvarande centralstyrda systemet med en federal struktur.
Flera av de etniska rebellarméerna har under det senaste året ingått stilleståndsavtal med regimen i väntan på politiska förhandlingar.
KIA hade ett sådant avtal från 1994 till 2011, men väntade förgäves på att frågan om federalism skulle behandlas. I juni förra året angrep i stället regeringsarmén KIA och strider har blossat upp igen sedan dess.
KIA grep först till vapen 1961 och kontrollerar stora områden i norra Burma. Kachinerna är kristna, de flesta baptister, i ett överväldigande buddhistiskt land och det var efter att den burmesiska regeringen året innan försökt göra buddhismen till statsreligion som upproret bröt ut.
Kristendomen infördes för över hundra år sedan av västerländska missionärer. Bland dem fanns Ola Hanson, född i Åhus i Skåne 1864 och senare utvandrad till USA. Han gav kachinfolket ett skriftspråk baserat på det romerska alfabetet med raka, svenska uttalsregler snarare än mer komplicerade engelska. De emotionella banden till Sverige är därför fortfarande starka.

Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Många brandbilar och ambulanser kallades till en brand på Köpmangatan i Gamla Stan på måndagskvällen.
 50 brandmän på plats

Nattlig kamp mot brand i Gamla stan

Boende evakuerade. ”Stor spridningsrisk”.

”En ironisk ton kan spåras i ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

Svenska Videoplaza
köps av videojätte

Marknaden för videoannonser växer stadigt.

Även dialogen kräver en haverikommission

Krönika

PR-fiaskot runt Slussen.

Ny aktiebluff lurar sparare på pengar

ekobrott

FI varnar för bedragare: ”Vem som helst kan drabbas”.

”Regler gör ladan
låst för Andersson”

BRÄNNPUNKT

Scocco: Rationellt att fuska med överskottsmålet.

Lista: Här är skatterna som höjs

18 miljarder

Enda skattesänkningen till pensionärerna.

Havererad SD-grupp återuppstår i EU

Farage:

”Föraktligt beslut att stänga ner oss.”

Gåvan till anställda: 50 miljoner

generös

Diamanthandlare: De har offrat sina familjeliv för företaget.

Utmärkt S-märkt adelskalender

Recension

Partiledaren som klev in i kylan.

Pekas ut som en av de drivande

Suhonens bok: De deltog i spelet bakom Juholts fall.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Jag gick tyvärr
ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.