Sudans president begärd häktad

Bevis för att Sudans president Omar al-Bashir har begått folkmord lades igår fram av chefsåklagaren i den Internationella brottsmålsdomstolen (ICC) i Haag. Han hävdar att presidenten sedan fem år tillbaka medvetet gått in för att förinta flera folkgrupper i Darfur-provinsen.

Sudanska kvinnor demonstrerar till stöd för president Omar al-Bashir som anklagas av Internationella brottmålsdomstolen i Haag för folkmord.

Sudanska kvinnor demonstrerar till stöd för president Omar al-Bashir som anklagas av Internationella brottmålsdomstolen i Haag för folkmord.

FOTO: AP

Chefsåklagaren Luis Moreno Ocampo har arbetat i tre år med att samla bevis mot al-Bashir.

Enligt åklagaren har ”styrkor och agenter” som kontrolleras av presidenten dödat minst 35 000 personer och bidragit till en ”långsam död” för mellan 80 000 och 265 000 människor som tvingats fly på grund av strider.

De tre domarna i ICC ska nu gå igenom Ocampos bevis. Om de anser att de håller kommer de att fatta ett beslut om att presidenten ska gripas och åtalas. Domarna har tidigare följt Ocampo i samtliga elva fall han hittills presenterat för domstolen.

Det blir i så fall den första gången en sittande president åtalas av ICC. Folkrätten beger sig därmed in i okänt område. Samtidigt skulle ett åtal vara en del av en trend, där den nationella suveräniteten inte längre står så starkt som den tidigare gjort.

Sudan erkänner inte domstolen, men eftersom ICC fått mandat att granska de förbrytelser som skett i landet av säkerhetsrådet i FN, riskerar Omar al-Bashir att gripas i något av de 106 länder som erkänner domstolen.

Två tidigare presidenter, Slobodan Milosevic från Serbien och Charles Taylor från Liberia, har tidigare åtalats av specialdomstolar för konflikterna i dessa länder. I bägge fallen krävdes det särskilda beslut i FN:s säkerhetsråd för att rättegångarna skulle kunna genomföras.

Reaktionerna på Ocampos yrkande om att Omar al-Bashir bör gripas var igår blandade. Människorättighetsorganisationer som Human Rights Watch i New York kallade det för ett avsevärt steg för att göra slut på strafflösheten som rått för de fruktansvärda förbrytelserna i Darfur.

Andra, som USA:s tidigare specialsändebud till Sudan, Andrew Nastios, anser att ett åtal skulle innebära att det sista återstående hoppet för en fredlig lösning i landet släcks.

Även Kina, Afrikanska unionen, Arabförbundet och Islamiska konferensen har uttryckt oro över vad ett åtal skulle innebära för processen.

Ett åtal ställer frågan på sin spets: Hur långt ska världssamfundet gå i förhandlingar med parterna i en konflikt? Helgar ibland ändamålet medlen om resultatet är att färre människor skadas eller dör?

– Jag har inte lyxen att se åt ett annat håll. Jag har bevisen, säger Luis Moreno Ocampo.

Enligt honom har den sudanesiske presidenten medvetet gått in för att utrota främst de tre etniska grupperna fur, masalit och zaghawa, som tidigare haft stort inflytande i Darfurprovinsen.

Under förevändning att krossa rebellgrupper gav sig president Omar al-Bashir på civila från dessa grupper i Darfur. När över två miljoner flydde till läger mobiliserade han hela statsapparaten för att flyktingarna skulle utsättas för så svåra förhållanden att de gick under, enligt Moreno-Ocampo.

Enligt tankesmedjan International Crisis Group (ICG) bör FN:s säkerhetsråd utnyttja de två tre månader som domarna i ICC behöver, för att se om det verkligen görs några framsteg i fredsförhandlingarna. Även om domarna beslutar att åtala al-Bashir kan säkerhetsrådet skjuta upp en rättegång, i första hand under tolv månader. Ett sådant beslut kan förlängas på obestämd tid så länge säkerhetsrådet anser att det är nödvändigt.

Mer i ämnet

  • Kopiera sidans adress

Syftet är att förhindra krigsbrott

Internationella brottmålsdomstolen, med den engelska förkortningen ICC (International Criminal Court), inrättades efter ett fördrag som slöts i Rom för tio år sedan, den 17 juli 1998. Domstolen började arbeta i juli 2002 och har sitt säte i Haag i Nederländerna.

106 länder har godkänt Romstadgan, dock inte Sudan, Kina, Ryssland och USA.

Som den första internationella domstolen i sitt slag ska ICC fungera som ett komplement till nationella domstolar.

I första hand ska ICC ingripa om dessa inte kan eller vill pröva misstänkta krigsbrott. Domstolen skall endast ta upp mål som gäller ”folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser”. Tanken har varit att ICC snabbt ska kunna ingripa och därmed sätta stopp för pågående förbrytelser.

ICC är en permanent domstol till skillnad för de tre tillfälliga domstolar som upprättats för särskilda konflikter:

• ICTY – krigsförbrytardomstolen för forna Jugoslavien.

• ICTR – krigsförbrytardomstolen för Rwanda.

• SCSL – krigsförbrytardomstolen för Sierra Leone.

ICC skall inte blandas ihop med Internationella domstolen i Haag, ICJ, en civil domstol som tar upp tvister mellan länder. ICJ blev mycket uppmärksammad i juli 2004 när Israels barriär på Västbanken dömdes som olaglig.

I Haag finns också permanenta skiljedomstolen som dömer i tvister mellan stater, eller i tvister mellan stater och enskilda parter.

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Många brandbilar och ambulanser kallades till en brand på Köpmangatan i Gamla Stan på måndagskvällen.
 50 brandmän på plats

Nattlig kamp mot brand i Gamla stan

Boende evakuerade. ”Stor spridningsrisk”.

”En ironisk ton kan spåras i ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

Svenska Videoplaza
köps av videojätte

Marknaden för videoannonser växer stadigt.

Även dialogen kräver en haverikommission

Krönika

PR-fiaskot runt Slussen.

Ny aktiebluff lurar sparare på pengar

ekobrott

FI varnar för bedragare: ”Vem som helst kan drabbas”.

”Regler gör ladan
låst för Andersson”

BRÄNNPUNKT

Scocco: Rationellt att fuska med överskottsmålet.

Lista: Här är skatterna som höjs

18 miljarder

Enda skattesänkningen till pensionärerna.

Havererad SD-grupp återuppstår i EU

Farage:

”Föraktligt beslut att stänga ner oss.”

Gåvan till anställda: 50 miljoner

generös

Diamanthandlare: De har offrat sina familjeliv för företaget.

Utmärkt S-märkt adelskalender

Recension

Partiledaren som klev in i kylan.

Pekas ut som en av de drivande

Suhonens bok: De deltog i spelet bakom Juholts fall.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Jag gick tyvärr
ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.