Spänd väntan på nåd i Etiopien

I morgon lär hundratals, om inte fler, människor släppas ur Etiopiens fängelser. Då infaller nämligen det etiopiska nyåret då man av tradition benådar fångar. Johan Persson och Marin Schibbye kan finnas bland dem.

En avgörande fråga är om den forne premiärministern Meles Zenawi, som dog den 20 augusti, var klar med det politiska arbetet inför en benådning, Annars kan det nog dröja, tror Etiopienexperten Kjetil Tronvoll.

Spekulationerna om att de terrordömda svenska journalisterna ska släppas har tilltagit inför nyåret den 11 september. En avgörande fråga är om den tillfällige premiärministern Hailemariam Desalegn har samma vilja och möjlighet att ta beslutet som landets tidigare ledare Meles Zenawi.

- Om Meles var färdig med den politiska delen och hade tagit beslutet, då går det mot en benådning tror jag för då är det ingen som törs gå emot, säger Etiopienkännaren Kjetil Tronvoll.

- Men om det återstår politiskt arbete tror jag att inte att Hailemariam investerar sitt politiska kapital för att ta upp detta det första han gör eftersom frågan är alldeles för symboliskt laddad.

Ett hoppfullt tecken kom dock häromdagen då professor Ephraim Isaac - en centralgestalt i frågor om benådning och informell rådgivare till Meles - intervjuades i etiopisk tv. Han sade sig ha diskuterat bland andra svenskarnas fall med Meles. ”Kom tillbaka i september”, ska Meles ha sagt då.

Uppgiften ligger i linje med vad TT och andra tidigare har erfarit - att en benådning var nära när Meles dog den 20 augusti men att hans död fördröjde processen.

Från UD i Stockholm och ambassaden i Addis Abeba är det nu locket på. Det är uppenbart att ingen vill säga någonting som skulle kunna störa processen.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Helen Sarkisian, 46, från Stockholm drabbades av den svenska ebolaskräcken. ORO

Obama är försiktigt optimistisk

EBOLA

Flera uppmärksammade patienter tillfrisknar.

Missad affär kostar svenskarna miljarder

Gripennota

Schweizarnas avhopp blir dyrt.

Så står sig Jas mot superplanet

bilder

SvD jämför USA:s dyrgrip med nya Gripen E.

Sämre resultat än väntat hotar Eniro

RAS

Konsultfirma har annan vinstprognos.

Ammunition gömd hos brittiska hovet

Scotland Yard

Buckingham Palace-polis fast.

Vårdar sambon men
ser ingen framtid

Psykologen

”Inte en rimlig relation.”

Unika vardagsbilder inifrån Nordkorea

Bevakad fotograf på nordkoreansk landsbygd.

Är det någon som gör något för tiggarna?

Brännpunkt

Öppen fråga till Europaparlamentarikerna.

”Känner mig som
en trappistmunk”

Berglins

Om svenska mäns sexualvanor.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?