Sluta flytta? Det kan ni glömma

Någon gång om året dyker den upp, lika förutsägbar som dödfödd, debatten om EU-parlamentets två högkvarter i Bryssel och Strasbourg, och kraven på att den dyra och opraktiska resecirkusen mellan städerna stoppas. Årets första inlägg verkade dock synnerligen ogenomtänkt.

Bryssel EU-parlamentets talman, tysken Martin Schulz, sade i en intervju med Sveriges Radio att han skulle föredra ett enda högkvarter för sin församling, nämligen Strasbourg.

Reaktionen hos de EU-kunniga på sådana utspel är alltid en gäspning: Ett enda säte skulle kräva en fördragsändring, som i sin tur kräver alla EU-länders medgivande. Sannolikheten att Frankrikes Nicolas Sarkozy och Luxemburgs Jean-Claude Juncker skulle ge upp sina EU-byggnader, och de inkomster dessa genererar i form av exempelvis hotell- och restaurangbesök, samt politisk och nationell prestige, är ungefär lika stor som den att Grekland skulle vinna medaljer för sin stabila ekonomi.

För enkelhetens skull följer här en sammanfattning av de tre lagstiftande EU-organens resecirkus:

EU-parlamentet inhyses i både Strasbourg och Bryssel, mest i den belgiska huvudstaden, men har sina sekretariat, sin rättstjänst, översättartjänst och lite annat i Luxemburg. I praktiken är det alltså tre parlamentssäten man borde tala om, inte två.

Ministerrådet, alltså EU-ländernas regeringsdelegationer och ministrar inom olika politikområden, arbetar och träffas i Bryssel, förutom i april, juni och oktober, då de är i Luxemburg.

EU-kommissionen är i Bryssel, med undantag för några enheter som också har kontor i Luxemburg.

I Luxemburg har de för övrigt precis fått klart en ny byggnad för EU-folket, till en kostnad av cirka 800 miljoner euro. Tror knappast de går med på att göra en multibiograf av den i stället.

Martin Schulz skiljer sig dock från andra kritiker genom att förespråka Strasbourg, inte Bryssel som permanent parlamentssäte.

Det är ett förslag som inte är särskilt smart. Dussintals möten äger rum varje dag mellan representanter för EU-kommissionen, Ministerrådet och EU-parlamentet, samt lobbyister, intresseorganisationer, experter och konsulter, och dessa har sina kontor på bekvämt gångavstånd från varandra i Bryssel. Detta är vardagen i EU-maskineriet; småmötena, nötandet och blötandet av varje lagförslag, textmanglandet, bråkandet, hyvlandet och putsandet – och inte bara de medialt uppmärksammande toppmötena.

Skulle man placera parlamentet i Strasbourg skulle tjänstemän, politiker och alla andra bli tvungna att resa fram och tillbaka ännu mer, och åt båda håll, för att kunna mötas. Alternativet, med fyra dagar i Frankrike, lite lösa resor till Luxemburg och så resten tryggt i Bryssel, är kanske ändå det bästa som i dag står till buds.

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se

Toppnyheter just nu

Så blir din ekonomi
med de nya skatterna

De här aktiviteterna kommer att ta mer ur plånboken snart.

Orutinerad spelar från start i kväll

startelvan

Gör sin första tävlingslandskamp.

Allt annat än seger är ett fiasko

em-kval

Lindblad inför Moldavien-matchen.

KD vill höja priset för SL-kortet varje år

landstinget

"Bättre än stor engångshöjning”.

Åkesson håller fast
vid SD:s ultimatum

Svaret till partisekreteraren: ”Give'em hell”.

”Idiotiskt val” av Millennium-författare

Hård kritik mot David Lagercrantz.

Fröna som är mer än bara topping

LISTA

De 7 nyttigaste fröna du kan äta.

10 livsmedel som gör dig gladare

Lista

Inte bara choklad som höjer humöret.

Perssons uttalande gav storm av kritik

lista: citat

Sagt av de svenska ministrarna som besökt kommunistlandet Kina.

Facebook bygger en
stor flotta av drönare

Zuckerbergs projekt ger nät till fem miljarder.

”Oförberedd regering skapar osäkerhet”

BRÄNNPUNKT

Ullenhag (FP): Möten ställs ofta in.

Här är tio oväntade strandparadis

Bilder

"Det kan vara dags att tänka om".

Grafikspecial

Flight 9525 i flyghistoriens sken

10 värsta krascherna • Färre olyckor • Bolag med flest döda • Där sker olyckorna

”Affärer är livsluft, kan bara inte sluta”

Affärsbragd

Gunilla von Platen har 15 bolag.

Här är läsarnas tio kandidater

SvD Affärsbragd

Dags att utse 2015 års entreprenör.