Sluta flytta? Det kan ni glömma

Någon gång om året dyker den upp, lika förutsägbar som dödfödd, debatten om EU-parlamentets två högkvarter i Bryssel och Strasbourg, och kraven på att den dyra och opraktiska resecirkusen mellan städerna stoppas. Årets första inlägg verkade dock synnerligen ogenomtänkt.

Bryssel EU-parlamentets talman, tysken Martin Schulz, sade i en intervju med Sveriges Radio att han skulle föredra ett enda högkvarter för sin församling, nämligen Strasbourg.

Reaktionen hos de EU-kunniga på sådana utspel är alltid en gäspning: Ett enda säte skulle kräva en fördragsändring, som i sin tur kräver alla EU-länders medgivande. Sannolikheten att Frankrikes Nicolas Sarkozy och Luxemburgs Jean-Claude Juncker skulle ge upp sina EU-byggnader, och de inkomster dessa genererar i form av exempelvis hotell- och restaurangbesök, samt politisk och nationell prestige, är ungefär lika stor som den att Grekland skulle vinna medaljer för sin stabila ekonomi.

För enkelhetens skull följer här en sammanfattning av de tre lagstiftande EU-organens resecirkus:

EU-parlamentet inhyses i både Strasbourg och Bryssel, mest i den belgiska huvudstaden, men har sina sekretariat, sin rättstjänst, översättartjänst och lite annat i Luxemburg. I praktiken är det alltså tre parlamentssäten man borde tala om, inte två.

Ministerrådet, alltså EU-ländernas regeringsdelegationer och ministrar inom olika politikområden, arbetar och träffas i Bryssel, förutom i april, juni och oktober, då de är i Luxemburg.

EU-kommissionen är i Bryssel, med undantag för några enheter som också har kontor i Luxemburg.

I Luxemburg har de för övrigt precis fått klart en ny byggnad för EU-folket, till en kostnad av cirka 800 miljoner euro. Tror knappast de går med på att göra en multibiograf av den i stället.

Martin Schulz skiljer sig dock från andra kritiker genom att förespråka Strasbourg, inte Bryssel som permanent parlamentssäte.

Det är ett förslag som inte är särskilt smart. Dussintals möten äger rum varje dag mellan representanter för EU-kommissionen, Ministerrådet och EU-parlamentet, samt lobbyister, intresseorganisationer, experter och konsulter, och dessa har sina kontor på bekvämt gångavstånd från varandra i Bryssel. Detta är vardagen i EU-maskineriet; småmötena, nötandet och blötandet av varje lagförslag, textmanglandet, bråkandet, hyvlandet och putsandet – och inte bara de medialt uppmärksammande toppmötena.

Skulle man placera parlamentet i Strasbourg skulle tjänstemän, politiker och alla andra bli tvungna att resa fram och tillbaka ännu mer, och åt båda håll, för att kunna mötas. Alternativet, med fyra dagar i Frankrike, lite lösa resor till Luxemburg och så resten tryggt i Bryssel, är kanske ändå det bästa som i dag står till buds.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

Perspektiv

”Andersson skickar
ett dystert budskap”

Andreas Cervenka om finansministerns första budget.

Så påverkas du av nya budgeten

Ekonomin

Följderna för familjer och höginkomsttagare.

Är det någon som gör något för tiggarna?

Brännpunkt

Öppen fråga till Europaparlamentarikerna.

Se unika bilder inifrån Nordkorea

Fotograf reste på nordkoreanska landsbygden.

Regeringen lägger ner tre kulturinstitut

Kulturbudget

Förvånande nyhet insmugen.

Löfven om sorgen: Jag saknar honom

Göteborgs starke man Göran Johansson död.

Försvaret jagade ryskt spionflygplan

MOT SVERIGE

Planet kränkte Estlands luftrum.

Persbrandt låter karisman glittra

Maximteatern

Fröjd att se i ”Dödsdansen”.

Eniro och bankerna
överens om respit

kris

Ner 20 procent innan handelsstopp.

”Känner mig som
en trappistmunk”

Berglins

Om svenska mäns sexualvanor.

”Rysk James Bond infiltrerar Sverige?”

Ubåtsjakten

Spionromantik i utländsk media.

Så hånas svenska ubåtsinsatsen

Sökinsats

Moscow times listar ”teorierna” om den okända farkosten.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?