Skolmördaren avled på sjukhus

Ett nytt finskt skottdrama på en skola i Kauhajoki har skördat minst tio liv. Den 22-årige gärningsmannen Matti Saari sköt sig också själv till döds efter massakern.

Kauhajoki efter massakern där elva personer hittills har mist livet. Både här och i övriga Finland håller kyrkorna minnesstunder i kväll.

Kauhajoki efter massakern där elva personer hittills har mist livet. Både här och i övriga Finland håller kyrkorna minnesstunder i kväll.

FOTO: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva / SCANPIX

Den 22-årige Matti Juhani Saari poserar med en pistol på en bild från hans sida på internet.

Skolskjutningen i Kauhajoki

Artiklar, webbtv, bildspecial och grafik:

Nio av dem som dödades i skottlossningen på Sydbottens yrkesinstitut i Kauhajoki var elever. Ett av offren var inte elev i skolan, men polisen vet inte ännu om det är en lärare eller någon annan av personalen i skolan.

Polisen vet namnen på offren, som alla var från närområdet, och de anhöriga har redan informerats, uppger FNB. Officiellt har dock inga offer ännu identifierats. Alla kroppar har transporterats till Helsingfors för identifiering.

Enligt tidningen Hufvudstadsbladet finns det ännu inga säkra uppgifter om dödsoffrens identiteter. Kropparna ska vara svårt brandskadade och tidigast i morgon förväntas de första kropparna kunna identifieras. Enligt tidningen kan en av de dödade vara en manlig lärare.

Skjutandet ska ha inletts klockan tio på förmiddagen svensk tid.

Polisen hade förhört den misstänkte massmördaren före massakern, så sent som i går vid 18-tiden, men vidtog inga åtgärder, säger Finlands inrikesminister Anne Holmlund, som ansvarar för ordningsmakten. Polisen hade också förvarnats om massakerhot som förekommit på internet.

– Jag har inga uppgifter om vad som försigick i går, jag vet bara att han förhördes, säger kommissarie Urpo Lintala till SvD.se.

Den misstänkte Matti Saari hade en tidsbestämd licens för en 22-kalibrig pistol från augusti månad, uppger YLE.

I skolan utbröt efter skottlossningen två bränder, en i närheten av ytterdörren, den andra på andra våningen. På tredje våningen trängde elden in i golvkonstruktionerna och eftersläckningen pågick långt in på tisdagseftermiddagen.

Enligt rektor Tapio Varmola angrep förövaren ett tentamenstillfälle där det fanns cirka 20 elever. 22-åringen ska ha gått in i rummet och skjutit vilt omkring sig. Man misstänker att gärningsmannen även hade med sig sprängämnen, eftersom en vaktmästare har sett honom med en väska. Först kom uppgifter om att 22-åringen skulle ha skjutit ihjäl sig, men överläkaren Matti Lehto vid universitetssjukhuset i Tammerfors sa tidigt på tisdagseftermiddagen till SvD.se att förövaren har en skottskada i huvudet och har förts till Tammerfors för vård. Saari avled på eftermiddagen på sjukhuset, uppger AP.

Matti Lehto säger att flera läkarteam har skickats till skolan för att ta hand om chockade elever och anhöriga.

Kari Saarinen är sjukhuschef på Seinajokis sjukhus, dit samtliga skadade fördes inledningsvis. Han bekräftar för SvD.se att man hittills tagit hand om två allvarligt skadade personer som förts till Tammerfors och två lindrigt skadade som är kvar på sjukhuset.

När skjutandet började var cirka 150 personer i skolbyggnaden, säger rektor Tapio Varmola på yrkeshögskolan som delar byggnad med Sydbottens yrkesinstitut där dramat utspelades. Varmola säger till FNB att han höll ett informationsmöte för yrkeshögskolans personal i den tredje och översta våningen när han fick kännedom om händelsen. Varmola tog sig ut ur huset på några minuter.

– Folk sprang ut ur huset i två riktningar. När jag gick ut hörde jag inga skott, bara skrik, säger Varmola, som fortfarande befinner sig i närheten av skolan till FNB.

Chockade elever från skolan erbjuds psykologisk hjälp på hälsostationen i Kauhajoki. Röda korset har skickat en krisgrupp på 15 personer till Kauhajoki och också staden har bildat en krisgrupp. Krishjälp ordnas också i Jokela och på andra håll i landet, skriver Hufvudstadsbladet.

Kauhajoki ligger nära Kaskö i södra Österbotten.

Finland har enligt Reuters det tredje högsta vapeninnehavet i världen – bara USA och Jemen ligger högre.

  • Kopiera sidans adress

Skolan i Kauhajoki

Sydbottens yrkesinstitut erbjuder utbildning inom köksbranschen, resebranschen och hälsovården. En hushållsskola verkar också i institutet. Eleverna kan också avlägga gymnasiekurser. Yrkesinstitutet är del av grannorten Seinäjokis utbildningscentral Sedu. Seinäjoki yrkeshögskolas restaurangbranschenhet verkar också i byggnaden. Yrkesinstitutet grundades år 1920.

(TT-FNB)

Visa mer fakta
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

KD:s partiledare Göran Hägglund. LÄSARDEBATT

”Leder ingenstans att försöka härma SD”

Läsare om vad som krävs av en ny KD-ledare.

Hägglunds artiklar på Brännpunkt

special

Relationslinjen och verklighetens folk.

Det blir presidentens
nya Air Force One

Bildspel

Så ska världens mäktigaste flyga.

Så gick det för
nazi-förbrytarna

Historia

Goebbels dödade sina sex barn.

Insåg sanningen vid 12 års ålder

Intervju

Rainer Höss är barnbarn till nazistisk tyrann.

Malaysia: MH370- kraschen en olycka

Uttalandet öppnar för ersättning till anhöriga.

Kritiken växer mot
Jan Björklund

Reaktioner

FP-röster höjs för partiledarbyte.

”Integrationstester förbjudna”

svd i bryssel

Tung EU-jurist: Tvinga invandrare göra prov olagligt.

Webb-tv

Succévisan om snopp
och snippa översätts

Har visats över 4,7 miljoner gånger på nätet.

Han avslöjade flygens dolda rabattbiljetter

svd i usa

23-årigt snille byggde succésajt.

”Kylan kopplar grepp över hela Sverige”

Omslag

SMHI: Kan handla om 25 cm snö.

Bilder som inte visats
från 1:a världskriget

Englunds nya bok

Har tidigare inte visats.

”En oändlig vandring i lera”

Ny bok

Första världskriget verkar ha varit tråkigt.

Bildresa
<b>1935 </b>
Dagens Slussen invigs. Den klöverbladsformade anläggningen är resultatet av 40 års diskussioner, utredningar och förslag om Slussenområdet. Även för 100 år sedan var Slussenfrågan en svår nöt att knäcka.
Flera av tidens stora arkitekter ritade förslag som ratades. Till slut blev det en klöverbladsformad trafikkarusell, signerad Tage William Olsson. Klöverbladet är del av en funkismiljö, tillsammans med Katarinahissen och KF-huset.

Slussen – hur kunde det gå så snett?

Ödestimmen närmar sig. Hur gick det så fel?

FOTO: TT arkiv

Hon torterades av Gestapo – röjde inget

Hemligt

6 spionaffärer med dödlig utgång.

Ex-spion strålades till döds via te

Litvinenko kan ha mördats av politiker.

Gav sig in i politiken redan som 15-åring

Utbränd

Se Jimmie Åkessons karriär i bilder.