Sex gripna efter färjekatastrof

Sex besättningsmedlemmar har gripits efter fartygsolyckan i Hongkong. Minst 37 personer omkom när en utflyktsbåt kolliderade med en färja. Olyckan är den värsta i Hongkong sedan 1996.

Räddningsarbetare når färjan i Honkong.

Räddningsarbetare når färjan i Honkong.

FOTO: reuters

Många av de personer som samlats vid färjeläget är hårt tagna av händelsen. Vissa gråter. Andra låter sig leende bli fotograferade med vraket i bakgrunden.

Det var klockan 20.23 på måndagskvällen som de båda fartygen krockade och mer än 100 personer föll i vattnet. TT har varit i kontakt med en byinvånare vars vän var ombord på det förlista fartyget.

Vännen hade berättat att en smäll hördes och att vatten började forsa in genom ett hål. Det var svårt att hitta flytvästar och få på sig dem, och det utbröt panik.

Under hela natten dånade en helikopter över vattnet som med starkt sökljus letade efter offer. På tisdagen cirkulerade fortfarande räddningsfartyg kring området och i vattnet flöt spillror från färjan. På ön satt uttröttad räddningspersonal på morgonen och åt dim sum, för att strax åter bege sig ut.

- Det har varit en tung natt. Jag förstår inte hur det kunde hända. Vädret var lugnt och fint, säger en polis vid piren.

Pressen på färjeoperatörerna har varit extra hård under den tre dagar långa helgen där den traditionella månfestivalen knöts ihop med den kinesiska nationaldagen. På måndagskvällen sträckte sig kön med folk på väg tillbaka från den populära turistdestinationen Lamma flera hundra meter trots att färjornas turtäthet hade fördubblats.

Hongkongs säkerhetsminister Lai Tung-kwok uppgav på en presskonferens att totalt sex besättningsmedlemmar från de båda fartygen har gripits, misstänkta för att ha riskerat människors liv till havs.

Under dagen fortsatte turisterna att strömma in till ön och de små restaurangerna och butikerna fylldes med folk, tillsynes oberörda av händelsen.

- Olyckan är en tragedi. Vi ber för deras själar, säger Pete Sze som besöker Lamma Island med sin familj för att äta gott och kanske bada vid stranden.

- Det känns lite konstigt att komma hit med färja i dag. Men livet måste gå vidare. Vi hade planerat den här redan för länge sedan.

Den förlista båten ägs av elbolaget Hong Kong Electrics som har ett kol- och gaskraftverk på ön. Bolaget var på utflykt med anställda och deras familjer när olyckan skedde.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Just nu: Trubbigt våld dödade åttaåringen

Åklagaren håller presskonferens om mordet i Karlskrona.

<b>Miguel Arias Cañete, Spanien. Klimatfrågor</b><br />
Miguel Arias Cañete genomled ett stormigt förhör i EU-parlamentet, där ledamöterna inte såg med blida ögon på spanjorens oljeaffärer och syn på kvinnor. Den mest brännande frågan handlade om att Cañete fram tills bara helt nyligen hade stora andelar i två oljebolag. Även hans fru och son, som var ordförande i ett av oljebolagen, har nyligen sålt sina aktier. Flera EU-parlamentariker protesterade också mot kommentarer Cañete gjort under sin politiska karriär i Spanien om att män är smartare än kvinnor. Cañete fick vackert be om ursäkt för de sexistiska uttalandena. eu-kommissionen

”Män är smartare än kvinnor”

Tvingades be om ursäkt • Här är de mest omtalade kommissionärerna.

Flygproblemen slår hårt mot Norwegian

Rasar nu på börsen efter dagens rapport.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Webb-tv

Mamma: ”Gud vad är det som händer”

Hemmasittaren

Leon, 15, kan inte gå till skolan.

SMHI varnar för snöfall i dag

försmak av vintern

Kan komma upp till en decimeter.

Därför får du vinterdepression

Nedstämd?

Nu kan forskare veta varför.

”Ryssland vill testa sina nya ubåtar”

Ubåtsjakt

Expert i USA om trolig kränkning.

Så hånas svenska ubåtsinsatsen

Sökinsats

Moscow times listar ”teorierna” om den okända farkosten.

Nu dumpar Microsoft Nokias varumärke

Namnbytet får genomslag i Frankrike först.

Detta är Europas tio värsta flygplatser

ny lista

"Sliten och varken ren eller vänlig."