Sex gripna efter färjekatastrof

Sex besättningsmedlemmar har gripits efter fartygsolyckan i Hongkong. Minst 37 personer omkom när en utflyktsbåt kolliderade med en färja. Olyckan är den värsta i Hongkong sedan 1996.

Räddningsarbetare når färjan i Honkong.

Räddningsarbetare når färjan i Honkong.

FOTO: reuters

Många av de personer som samlats vid färjeläget är hårt tagna av händelsen. Vissa gråter. Andra låter sig leende bli fotograferade med vraket i bakgrunden.

Det var klockan 20.23 på måndagskvällen som de båda fartygen krockade och mer än 100 personer föll i vattnet. TT har varit i kontakt med en byinvånare vars vän var ombord på det förlista fartyget.

Vännen hade berättat att en smäll hördes och att vatten började forsa in genom ett hål. Det var svårt att hitta flytvästar och få på sig dem, och det utbröt panik.

Under hela natten dånade en helikopter över vattnet som med starkt sökljus letade efter offer. På tisdagen cirkulerade fortfarande räddningsfartyg kring området och i vattnet flöt spillror från färjan. På ön satt uttröttad räddningspersonal på morgonen och åt dim sum, för att strax åter bege sig ut.

- Det har varit en tung natt. Jag förstår inte hur det kunde hända. Vädret var lugnt och fint, säger en polis vid piren.

Pressen på färjeoperatörerna har varit extra hård under den tre dagar långa helgen där den traditionella månfestivalen knöts ihop med den kinesiska nationaldagen. På måndagskvällen sträckte sig kön med folk på väg tillbaka från den populära turistdestinationen Lamma flera hundra meter trots att färjornas turtäthet hade fördubblats.

Hongkongs säkerhetsminister Lai Tung-kwok uppgav på en presskonferens att totalt sex besättningsmedlemmar från de båda fartygen har gripits, misstänkta för att ha riskerat människors liv till havs.

Under dagen fortsatte turisterna att strömma in till ön och de små restaurangerna och butikerna fylldes med folk, tillsynes oberörda av händelsen.

- Olyckan är en tragedi. Vi ber för deras själar, säger Pete Sze som besöker Lamma Island med sin familj för att äta gott och kanske bada vid stranden.

- Det känns lite konstigt att komma hit med färja i dag. Men livet måste gå vidare. Vi hade planerat den här redan för länge sedan.

Den förlista båten ägs av elbolaget Hong Kong Electrics som har ett kol- och gaskraftverk på ön. Bolaget var på utflykt med anställda och deras familjer när olyckan skedde.

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

Ljud och bild Webb-tv

Vann över IS: nu kan de återvända

Logga in och läs

SvD tillbringade en vecka i Kobane.

”Tigrarna” växer –
nu vässar de klorna

Sydostasien

Ledarna samlas för toppmöte.

Fritagne svensken: ”Vi mår bra”

Gisslan i Syrien sedan 2013 – har nu återförenats med sina familjer.

”Ett av de hatiska mejlen stack ut”

Karén

Vill inte ha sin sköra värld förstörd.

”Fastighetsskatten kommer inte ändras”

Andersson efter slopade amorteringskravet.

Sorgesång över den engelska överklassen

Kritikessä

"En av de mest kompletta romaner som skrivits".

”En av världens bästa tv-serier”

Bildspecial

Se bilder från inspelningen av ”Brideshead”.

Alla har vi något
skit att dras med

Berglins

Om tvånget som ökar vid motgång.

”Sverige måste nå
global spetsnivå”

BRÄNNPUNKT

I högsta grad en framtidsfråga.

Vinbranschen borde snegla på Coca cola

Mölstad

Lösningen på ett miljöproblem.

”Det är helt vanliga killar som våldtar”

Isabella Carbonell aktuell med kortfilm.

Flyktingutgift naggar bistånd

Lövin: För diskussion om hur kostnaderna kan minskas.

”Socialtjänsten nära
ett sammanbrott”

Larm

Stressen och kraven får många att sluta.

Hälsan tvingar Marit Paulsen att sluta

Lämnar politiken

”Felet är en gammal kropp.”

Bilder
<b>Sovjetisk invasion av Sverige </b> heter en nyutkommen bok som visar hur Sverige kartlades under kalla kriget. Ämnet är aktuellt – Säpo slog nyligen fast att Ryssland samlar in nya kartor över Sverige. SvD visar här ett urval av de detaljerade invasionskartorna, inklusive några missar. En av de större är den märkt objekt 243 på kartan över Fredrik Reinfeldts hemort Täby – en tunnelbanestation som inte finns, vid Tibblehallen. Planerna på en utbyggnad av t-banan till Täby förverkligades aldrig. Enligt författaren är bedömningen att offentliga handlingar ligger till grund för denna karta. ”Man tänkte sig väl kanske inte att en plan i Sverige, detta fantastiska infrastrukturland, inte skulle bli verklighet. Kanske räknade man kallt med att det kommer att bli av så det är lika bra att vi lägger in det på kartan”, säger militärhistorikern Lars Gyllenhall. <b>Nästa bild: </b>Spion eller dykare såg till att det blev rätt i Göteborg.

Sovjetisk kartfadäs förbryllar expert

Expert om sovjetiska målen i Sverige.

FOTO: SMB