Sajt fixar världsscoop – men inte ekonomin

Den läckta militärvideon som visar hur amerikanska soldater skjuter ihjäl tolv personer i Irak 2007 är bara det senaste i en rad avslöjanden från sajten Wikileaks. Men trots scoop som‑andra medier bara drömmer om lever sajten under svåra ekonomiska förhållanden.

FOTO: WIKILEAKS

Hemliga dokument från FN, uppgifter om hur USA fängslar terrormisstänkta och ytterligare information om Irak-kriget – det är lite av det som Wikileaks säger sig sitta på men ännu inte har släppt. Problemet stavas pengar.

Enligt sajten saknar man hundratusentals kronor för att kunna fortsätta i den skala man vill. Men efter det senaste avslöjandet – videon som visar hur civila, inklusive två journalister, dödas av amerikansk militär i en Apache-helikopter i Irak 2007 –‑lär möjligheten att få in bidrag öka.

Wikileaks är nämligen en sajt som växer i anseende för varje avslöjande som görs. Och den nu släppta videon är bara det senaste i en rad världsscoop.

–Sajten blir mer och mer trovärdig över tid, då allt fler rättar till saker eller angriper felaktiga uppgifter, säger Jan Strid, medieforskare och lektor vid Institutet för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet.

Tidigare avslöjanden har handlat om allt från bankkunder på Cayman-öarna till en manual för personalen på det ökända fånglägret Guantánamo Bay på Kuba.

Just nu finns till exempel ett hemligt CIA-dokument om hur opinionen i Frankrike och Tyskland ska fås att stödja kriget i Afghanistan, och läckt information om hur amerikanska säkerhetstjänsten skulle sabotera just Wikileaks.

Wikileaks var också först med att publicera ingående uppgifter om vad som låg bakom kollapsen av den isländska banken Kaupthing. I ett hemligt memo på 209 sidor från banken beskrivs lån i‑mångmiljardklassen till personer som stod ledningen nära. Därmed blev det tydligt vilken vidlyftig lånepolicy banken haft.

Samtidigt handlar inte allt på Wikileaks om stora internationella avslöjanden. Det var också här som den svenska regeringens utkast till en lagrådsremiss om datalagringsdirektivet – ett EU-direktiv som tvingar tele- och internetoperatörer att spara information om telefonsamtal, internetuppkopplingar, sms och e-post – först dök upp.

På justitiedepartementet förnekade man först att dokumentet ens existerade, men på Wikileaks fanns uppgifterna svart på vitt.

–På det sättet är Wikileaks en viktig sajt. Den skapar en öppenhet som är bra för samhället. Sedan är det svårt att källgranska den information som sprids, men fördelen är att ju mer misstänksamma och källkritiska användarna blir, desto mer kan man lita på sajten, säger Jan Strid.


  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

Svininfluensa hos grisbönder i Sverige

Nya bevis: Viruset kan smitta människor.

Sju nödvändiga tips före du går i pension

Så lindrar du den privatekonomiska chocken.

Över 3 500 minkvalpar dog

skara

Kastades ut av skrämda minkhonor när Jas-plan flög lågt.

Ebolaserum på gång inom några veckor

liberia

Blod från överlevande ska användas.

Febern som tog tio liv dagligen

LISTA

Före ebola – här är 2000-talets dödliga virus.

”Upplagt för nya trätor om försvaret”

Göran Eriksson

Därför kan Löfven få problem.

”Kan inte önsketänka om ryssar”

10 frågor

Försvarsforskare svarar om Östersjöstrategin.

Vapenleverans hamnade hos IS

syrien

Plockar fram handgranater ur lådor från USA i ny video.

FN: IS begår folkmordsbrott

”Bevisen tyder starkt på försök att begå folkmord”.

Argentina ger sig in
i Gripensamarbete

Tecknar nytt bilateralt avtal med Brasilien.

4 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

Firad amerikansk chefredaktör död

washington

Avled sent på tisdagen.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.