Ryska övningen större än vad som aviserats

Trupper på totalt 70 000 man sattes överraskande in i Sveriges närområde av Ryssland och Vitryssland i förra veckan. Det är mer än dubbelt så många som Ryssland förvarnat om. Balterna är oroade och ser övningarna som anfallsförberedelser mot dem och Polen.

Den rysk-vitryska stormanövern Zapad 2013 genomfördes i två faser, den sista under 20–26 september.
Övningar hölls i minst sju olika områden i västra Vitryssland och Ryssland. Pansar-, marin-, luftlandsättnings- samt flyg- förband av alla typer sattes in.

Den rysk-vitryska stormanövern Zapad 2013 genomfördes i två faser, den sista under 20–26 september. Övningar hölls i minst sju olika områden i västra Vitryssland och Ryssland. Pansar-, marin-, luftlandsättnings- samt flyg- förband av alla typer sattes in.

FOTO: reuters

Under förra veckan har svenska kustkorvetter och Gripenplan varit i intensiv verksamhet för att på Östersjön följa Rysslands och Vitrysslands manöver Zapad 2013 (Väst 2013). Men mycket lite har hittills kommit fram om övningarnas verkliga omfattning.

SvD kan i dag avslöja att storövningen som avslutades i fredags var betydligt större än vad som aviserats. Enligt vad Ryssland deklarerat för försvarsalliansen Nato i det gemensamma samarbetsorganet Nato-Rysslandsrådet så skulle totalt 22 500 militärer delta. Men det verkliga antalet blev minst det dubbla.

– Storleken på övningsverksamheten är mycket överraskande och avviker kraftigt från de ryska förhandsbeskeden. Ryssland har gjort skumma saker. För att dölja omfattningen så genomfördes samtidigt med Zapad en rad andra övningar som i själva verket var samordnade med Zapad, säger en SvD-källa med kunskap om de ryska övningarna.

De första beräkningarna visar att cirka 50 000 militärer sattes in. Därutöver mobiliserades cirka 20 000 man ur Rysslands paramilitära inrikestrupper. Totalt uppgår trupperna alltså till minst cirka 70 000 man, enligt SvD:s källor.

Förutom på Östersjön har styrkorna övat i olika områden öster om Polens, Litauens, Estland, Lettlands, Finlands och Norges gränser samt i Barents hav. Sedan Georgienkriget 2008 har Ryssland ändrat sin kommandostruktur för att kunna leda olika slags stridskrafter över stora avstånd.

– Övningen visar att Ryssland numera kan flytta fram styrkor från olika militärregioner och kraftsamla dem i en kraftig knytnäve. På så sätt undviker de truppkoncentrationer i förväg till ett område, vilket tidigare gav omvärlden en förvarning. Detta är klart oroande, säger en högt uppsatt baltisk regeringsföreträdare.

Officiellt handlade scenariot i Zapad 2013 om att möta religiös och etnisk oro samt terrorism. Sådana övningsmoment förekom visserligen, men tonvikten låg på offensiva militära operationer.

– För att bekämpa terrorister behöver de inte sätta in strategiska bombflygplan, ubåtsjaktförband, skjuta sjömålsrobotar och långdistansrobotar samt landstiga med tungt understöd. I själva verket övade ryssarna anfall mot de baltiska staterna och Polen. De vill skrämmas och detta är naturligtvis oroande, säger en baltisk diplomat till SvD.


  • Kopiera sidans adress

Zapad 2013 genomfördes i två faser, den sista 20-26 september.
Övningar skedde i minst sju olika områden i västra Vitryssland och Ryssland.
Pansar- marin-, luftlandsättnings- samt flygförband av alla typer sattes in.
För första gången avfyrades den ryska långräckviddiga missilen Iskander nära Baltikum.
Även Rysslands triad, det vill säga ubåtar, rakettrupper och strategiska flygplan som kan bära kärnvapen sattes i stridsberedskap, enligt SvD:s källor.

Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

IS-krigare vid en vägspärr utanför Mosul. Brännpunkt

”Margot Wallström
bör ta initiativ i FN”

”FN måste besluta om marktrupp mot Islamiska staten.”

IS till simultan attack mot 15 mål

CNN

Offensiv trots USA:s flygattacker i Irak och Syrien.

”Upplagt för nya trätor om försvaret”

Göran Eriksson

Därför kan Löfven få problem.

”Kan inte önsketänka om ryssar”

10 frågor

Försvarsforskare svarar om Östersjöstrategin.

Flera företag riskerar att bli vrakspillror

”Många är dåliga på att anta digital utmaning.”

Döda spädbarn hittade i skåp

Kropparna efter fyra spädbarn har hittats i ett förråd i Winnipeg i Kanada.

Löfte om 5000 nya jobb i äldreomsorgen

2 extra miljarder

”De äldre har blivit fler”.

Prestigefylld lista: Hetaste städer 2015

missa inte

Lonely Planet rankar tio i topp.

Webb-tv

Halloweenkostym
möts av kritikstorm

Eboladräkt

”Är aktuell och väldigt trendig.”

Passagerare i Volvos självkörande bil

Fröberg

”Vi åker i 70 kilometer i timmen.”

Japanskt mansideal pressar unga

Identitetskris

"Vägen allt krokigare."

”Livet var riktigt jävla piss”

Hemmasittare

Joel vägrade gå till skolan.

4 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

”Inget man bara snyter ur näsan”

Löpning

Så gick det för gänget.