Ryska återtåget går långsamt

Ryska styrkor började på fredagen dra sig tillbaka från delar av Georgien. Men uppgifterna om hur tillbakadragandet fortskred var motstridiga under kvällen.

– Tillbakadragandet av de ryska styrkorna genomfördes utan incidenter och fullbordades på utsatt tid, sade Rysslands försvarsminister Anatolij Serdjukov vid en presskonferens i Kreml tidigt på fredagskvällen svensk tid.

Men uppgifterna dementerades snabbt från georgiskt håll.

– Det är inte sant att tillbakadragandet är fullbordat, sade Sjota Utiasjvili, talesperson för Georgiens inrikesdepartement.

Varken den amerikanska eller den franska regeringen sade sig ha sett tydliga tecken på något betydande ryskt återtåg och presidenterna George W Bush och Nicolas Sarkozy enades över telefon om att Ryssland inte följde den utstakade planen.

Ett hundratal ryska militärfordon lämnade under dagen framskjutna ställningar i Georgien och rörde sig mot utbrytarprovinsen Sydossetien, rapporterade journalister på plats. Kolonnerna sågs omkring fyra mil utanför huvudstaden Tbilisi och körde på huvudvägen mot staden Gori och längre bort Sydossetien.

Stora truppstyrkor var också på väg mot utbrytarregionen Abchazien.

I Georgiens västra delar lämnade ryska trupper oljestaden Poti, men vid posteringar mellan städerna Senaki och Zugdidi och mellan Poti och Senaki dröjde de sig kvar.

Ryssland fastslog att 500 "fredsbevarande" soldater ska stanna kvar i en buffertzon runt Sydossetien. Ett okänt antal ryska stridande soldater finns också kvar inne i Sydossetien och i Abchazien.

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!
Jas Gripen-plan fotograferat från cockpit på ett annat plan under en övning. Haverirapport

Gripenflyg nära krock: ”Svartnade i cockpit”

30–45 meter ifrån. ”Bristande kunskap i pilotutbildning”.

Historiska byggnader
som har försvunnit

Nepal

Anrika tempel ligger i ruiner.

”Finns inga vinnare
i racet om låga löner”

slutreplik

Timbro är ganska ensamma.

”Lönespridningen bör öka”

Replik

Timbro: De flesta blir rikare.

SDU-topparna ställer inte upp för omval

Hahne: Kommer att sitta kvar i Stockholm.

Vräkning av migranter stoppas

Malmö

Nätverk överklagade beslut – lättad stämning i tältläger.

10 livsmedel för dig som vill ha platt mage

HÄLSA

Ägg och mandlar finns med på listan.

Winehouse familj
tar avstånd från film

”Filmen är vilseledande och felaktig”.

”Analytikerna långt ifrån eniga om Apple”

svd i usa

Överraskar kvartalsrapporten igen?

Följ med in på stängt Nationalmuseum

Bilder

Flera överraskningar under renovering.

Så ser Tjernobyl ut
– 29 år efter olyckan

Bilder

Årsdagen av kärnkraftshaveriet.

Bilder
<b>Sovjetisk invasion av Sverige </b> heter en nyutkommen bok som visar hur Sverige kartlades under kalla kriget. Ämnet är aktuellt – Säpo slog nyligen fast att Ryssland samlar in nya kartor över Sverige. SvD visar här ett urval av de detaljerade invasionskartorna, inklusive några missar. En av de större är den märkt objekt 243 på kartan över Fredrik Reinfeldts hemort Täby – en tunnelbanestation som inte finns, vid Tibblehallen. Planerna på en utbyggnad av t-banan till Täby förverkligades aldrig. Enligt författaren är bedömningen att offentliga handlingar ligger till grund för denna karta. ”Man tänkte sig väl kanske inte att en plan i Sverige, detta fantastiska infrastrukturland, inte skulle bli verklighet. Kanske räknade man kallt med att det kommer att bli av så det är lika bra att vi lägger in det på kartan”, säger militärhistorikern Lars Gyllenhall. <b>Nästa bild: </b>Spion eller dykare såg till att det blev rätt i Göteborg.

Sovjetisk kartfadäs förbryllar expert

Expert om sovjetiska målen i Sverige.

FOTO: SMB

Alla har vi något
skit att dras med

Berglins

Om tvånget som ökar vid motgång.