Rysk ”fredsstyrka” i Sydossetien

Ryssland etablerar nya militära punkter i konfliktområdet. Ryssarna ska ensamma agera "fredssoldater" i Sydossetien, klargör Moskva.

Den utlovade ryska reträtten går fortsatt långsamt.

Den ryske generalen Anatolij Nogovitsyn sade på en presskonferens på torsdagen att flera nya ryska utposter ska upprättas, inte bara i en buffertzon i Sydossetien utan också i Abchazien. Ryssarna ska där värna om fred, heter det, utan att som förut tillåta georgisk medverkan. Utländskt flyg måste be om tillstånd att flyga in över området.

Exakt var de nya posteringarna skulle förläggas avslöjades inte omedelbart. Det fanns likheter med en ockupation. Men samtidigt utlovade Moskva som förut en snabb reträtt.

Från Georgien rapporterade journalister att ryssarna av oklar anledning finns kvar i flera georgiska samhällen - Gori, Poti och Khurvaleti.

Den franske ambassadören försökte i tre timmar komma förbi en rysk vägspärr för att besöka Gori. Paris brännmärkte bemötandet som "oacceptabelt".

Det är Frankrikes president Nicolas Sarkozy som sytt ihop den sexpunktsplan för fred som både Georgien och Ryssland godkänt.

Trots maktspråket upprepade både Nogovitsyn och utrikesminister Sergej Lavrov att trupperna ska tas hem senast under fredagen den 22 augusti. Men 500 man blir kvar:

- Åtta posteringar avsedda för högst 500 personer kommer att upprättas av ryska fredsbevarare i säkerhetszonen i morgon, sade Lavrov på torsdagen.

De georgiska utbrytarna Abchazien och Sydossetien, som stöds av Ryssland, vädrade morgonluft. På torget i Abchaziens huvudort Suchumi träffades tiotusen medborgare i en traditionell folkförsamling. De röstade med handuppräckning för en begäran att få sin självständighet erkänd av Moskva. Moskvas statsduma har lovat att ta upp frågan, kanske redan på måndag.

I Georgien markerade USA samtidigt intresse genom att tre kongressledamöter, bland dem den inflytelserike Joseph Lieberman, besökte Tbilisi. Lieberman sade att han ska försöka utverka nya vapenleveranser till Georgien.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Gripennota

Missade affären kostar svenskarna miljarder

Schweiz avhopp blir dyrt för de svenska skattebetalarna.

Så står sig Jas mot superplanet

bilder

SvD jämför USA:s dyrgrip med nya Gripen E.

Miljöbilsdimman i
regeringens budget

"Hur systemet ska fungera är höljt i dunkel."

Ammunition gömd hos brittiska hovet

Scotland Yard

Buckingham Palace-polis fast.

Vårdar sambon men
ser ingen framtid

Psykologen

”Inte en rimlig relation.”

Unika vardagsbilder inifrån Nordkorea

Bevakad fotograf på nordkoreansk landsbygd.

Är det någon som gör något för tiggarna?

Brännpunkt

Öppen fråga till Europaparlamentarikerna.

”Känner mig som
en trappistmunk”

Berglins

Om svenska mäns sexualvanor.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?