Qaddafi kräver miljarder

Libyens ledare Muammar Qaddafi kräver betalt för att stoppa massflykten från Afrika. Hans offert ligger på sex miljarder euro per år, annars släpps miljontals afrikaner i båtar över Medelhavet.

– Vi tänker inte längre vara Europas kustbevakning. Den kristna vita kontinenten kommer att bli svart, sade Qaddafi inför Europas och Afrikas ledare när de i veckan samlades i Tripoli.

Det var det tredje toppmötet någonsin mellan Afrika och EU. 27 europeiska och 54 afrikanska länder var representerade, nära hälften av världens länder med 1,5 miljarder invånare.

Från EU:s sida var man bekymrad över att konferensen ägde rum i Libyen och att afrikanerna valt en diktator som suttit 41 år vid makten till värd. Det rimmar illa med vackra löften om demokrati.

Qaddafi var länge utestängd från västkontakter, på grund av stöd till terrorism och bombningen av PanAm-planet som störtade i Lockerbie 1988. Det var knappast en slump att Europas tre tungviktare saknades i Tripoli: Frankrikes Nicolas Sarkozy, Tysklands Angela Merkel och Storbritanniens David Cameron.

Även det förra toppmötet var kontroversiellt. Det sköts upp i flera år på grund av att EU vägrade bjuda in Zimbabwes Robert Mugabe, som var med i Tripoli denna gång.

De flesta europeiska delegaterna förbigick Qaddafis krav om pengar mot massflykt med tystnad, men den tyska utrikesministern Guido Westerwelle tillbakavisade kravet på sex miljarder euro. Han påminde om att EU redan lovat Libyen 66 miljoner dollar för att förbättra förhållanden för flyktingar i Libyen.

Europas gamla ofta patriarkaliska relationer till Afrika har fått en törn sedan nya aktörer kommit in på marknaden. Framför allt gäller det Kina, vars jätteinvesteringar och tiotusentals arbetare dammsuger Afrika på naturresurser. Även Indien och Brasilien ökar sin kommersiella närvaro kraftigt. De afrikanska ledarna välkomnar särskilt att nykomlingarna inte nämner demokrati, mänskliga rättigheter eller korruption.

EU fortsatte däremot vid toppmötet att trycka på demokratifrågor, transparens, effektivitet och påminde om att Europa fortfarande investerar mest och ger mest bistånd, 50 miljarder euro de närmaste tre åren.

På en punkt lyckades européerna få sin vilja igenom. Det fanns hot om EU-bojkott om Sudans ledare Omar al-Bashir skulle infinna sig i Tripoli. Bashir är efterlyst för krigsförbrytelser, folkmord och brott mot mänskligheten av krigsförbrytartribunalen i Haag. I slutändan gav arrangörerna efter. I beskedet från Khartoum hette det att Sudan bojkottade mötet, som om det var landets eget beslut.

Sudan var ändå ett huvudämne. Den 9 januari håller södra Sudan folkomröstning om att bryta sig ut och bilda en självständig stat. Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle lovade kraftigt ekonomiskt stöd om folkomröstningen genomförs väl och Bashirs regim inte saboterar utgången. Med all sannolikhet kommer sydsudaneserna att rösta för självständighet.

I slutändan blev det ändå en slutdeklaration i Tripoli. Den talar om samarbete mellan likställda, ökad handel och investeringar, ungefär som väntat.

Mer intressant är vad som saknades, exempelvis enighet om klimatfrågorna. Afrika vägrade gå med på en gemensam plattform till världsklimatkonferensen i Cancún, som börjar till helgen. De afrikanska ledarna vill inte hämmas i jakten på ökad tillväxt, som för tillfället ligger över fem procent för kontinenten som helhet. Afrikanerna vill att Europa ska betala för de skador de rika ländernas koldioxidutsläpp leder till i Afrika.


  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

Nationalmuseum i Stockholm. SvD avslöjar

Nationalmuseum ska ”stärka BMW:s image”

Jurister: Avtal med bilföretaget kan bryta mot grundlagen.

Så blir din ekonomi
med de nya skatterna

De här aktiviteterna kommer att ta mer ur plånboken snart.

Orutinerad spelar från start i kväll

startelvan

Gör sin första tävlingslandskamp.

Allt annat än seger är ett fiasko

em-kval

Lindblad inför Moldavien-matchen.

Kliniken dementerar behandling av Lubitz

Telegraph: Behandlad, men ej för depression.

Tvingade ner flyg utanför Tokyo

exempel

Tidigare flygolyckor där pilotens misstänks.

”Hipstrarna är
inne i finrummet”

Svanell:

Så har medier väckt folkets ilska.

KD vill höja priset för SL-kortet varje år

landstinget

"Bättre än stor engångshöjning”.

Glädjande toner för finansministern

Budget

Så mycket plus gick staten i februari.

Fröna som är mer än bara topping

LISTA

De 7 nyttigaste fröna du kan äta.

10 livsmedel som gör dig gladare

Lista

Inte bara choklad som höjer humöret.

Här är tio oväntade strandparadis

Bilder

"Det kan vara dags att tänka om".

Grafikspecial

Flight 9525 i flyghistoriens sken

10 värsta krascherna • Färre olyckor • Bolag med flest döda • Där sker olyckorna

”Affärer är livsluft, kan bara inte sluta”

Affärsbragd

Gunilla von Platen har 15 bolag.

Här är läsarnas tio kandidater

SvD Affärsbragd

Dags att utse 2015 års entreprenör.