Anna-Lena Lauren

Så här sa Sergej Markov bland annat i SvD-intervjun, som publicerades i söndags:

– Fem, sex länder ligger i täten när det gäller russofobin i Europa: Sverige, Polen de baltiska länderna och Finland. I Sveriges och Polens fall kan rysshatet förklaras med gamla stormaktskomplex, i Lettlands och Estlands med att det har blivit ett politiskt instrument.

Uttalanden som väckt reaktioner på flera håll. I SvD sade Kristian Gerner, professor emeritus i historia, att han var ”nästan i chock” över Markovs tonläge.

Vad var din omedelbara reaktion på hans hätska ton och skarpa uttalanden?

– Jag känner till Markov rätt väl och har pratat med honom flera gånger. Men jag blev ändå lite förvånad. Han tog verkligen i ordentligt och det var inte spelat. Han var genuint och djupt upprörd över det rysshat som han anser finns i väst och hans ton uttrycker en frustration. Och det tror jag speglar många vanliga ryssars åsikter.

– Det är det relevanta här: folk är arga på vad de anser är massiv dubbelmoral från västs sida. Jag har träffat liberala ryssar som tycker det. Att väst anser att det är okej att Kosovo blir självständigt men inte Abchazien eller Sydossetien, säger Anna-Lena Lauren.

Hur kunde Sergej Markov prata i 40 minuter utan en fungerande mikrofon utan att någon säger till?

– Problemet i Ryssland är att människor har stor respekt för högt uppsatta personer. Man vill inte framstå som oartig genom att rätta dem. Det är så klart absurt att den viktigaste personen på hela seminariet kan prata så länge utan att någon hör ett ord.

– Jag tycker alltid att man ska vara väldigt försiktig med att hänvisa till Sovjet, men just här är det befogat. Respekten för makten sitter i från den tiden.

Hur stor spridning har Markovs uttalanden i din artikel fått?

– Enorm spridning. Jag har aldrig varit med om något liknande. Alla stora media i Sverige har plockat upp det. Samma i Danmark, Finland och Estland. Speciellt i Estland väcker Markovs ord oro.

Hur rädda ska vi vara för hans prat om ett tredje världkrig?

– Inte särskilt. Det handlar bara om att han slänger ut hot utan täckning, även om det i detta fall är väldigt allvarliga hot. Men det han tar upp är något som Putin alltid pratat om – västs dubbla måttstockar. Även om Markov gör det mer bryskt.

Hur stor makt har Markov?

– Putin har flera sändebud som honom. Och han är inte mannen Putin ringer för att fråga ”ska jag invadera Ukraina eller inte?”. Men Markov är en förlängning av presidentens åsikter. Han kan den tankevärlden innan och utan och vet exakt hur Putin tänker. Det är Markovs uppdrag att vara språkröret för och även delvis källan till de tankarna.

– Så att avfärda  honom som obetydlig är fel. Det han säger är mycket relevant. Vi i väst har en tendens att bara prata med ryska politiska analytiker som säger vad vi vill höra, sådant som stödjer det vi redan tycker om Ryssland. Det kan ibland vara värt att prata med analytiker som inte är anti-Putin.

Har något sådant här hänt tidigare?

– Populistpolitikern Vladimir Zjirinovskij sa för ett tiotal år sedan att Ryssland ville ha tillbaka Finland. Han är en av de mest kända politikerna i landet och har suttit i Duman i över 20 år och är väldigt rasistisk och nationalistisk. Men han anses vara lite av en pajas.