Det är i en intervju i dagens SvD som Sergej Markov, Putins personliga sändebud, förklarar att Sverige tillhör ett av de mest russofobiska länderna i Europa.

Han varnar också för att om Ryssland trängs in i ett hörn kan resultatet bli ett tredje världskrig.

Kristian Gerner menar att Markovs uttalanden i SvD:s intervju speglar en extrem nationalism som seglat upp i samband med krisen i Ukraina.

– Jag befinner mig nästan i chock efter att ha läst intervjun. Det är ledsamt och obehagligt att det så nära Kreml finns en person med en uppenbarligen närmast paranoid världsbild.

Kristian Gerner svarar på frågor från läsarna.

Sergej Markov har nära band till Vladimir Putin och fungerar som dennes personliga sändebud.

Kristian Gerner betonar att den här sortens åsikter inte speglar det han normalt möter bland ryska forskare och experter.

– Där kan det självklart finnas en kritik mot väst, men inte så här. Det här är en extrem och närmast hysterisk ståndpunkt och jag är allvarligt oroad om det inte kommer uttalanden från Rysslands ledning som tonar ned Markovs uttalanden.

Kristian Gerner misstänker att grunden till att peka ut Sverige som ett av de mest russofobiska länderna kan spåras i utrikesminister Carl Bildts aktiva roll i Ukraina som syftat till att förbättra landets relationer med EU. I det arbetet har Bildt bland annat samarbetat med den polske utrikesministern Radoslaw Sikorski.

Även Polen har den senaste tiden fått allt frostigare relationer med Ryssland. Kristian Gerner tycker att det är väldigt känslostyrt att få detta till att två gamla stormaktsfiender från tidigare århundraden nu skulle ha bildat en axel.

– Det här uttalandet kommer ju dessutom samtidigt som Tyskland och Angela Merkel gjort stora insatser för att nå fred och försoning.

Även när det gäller Sergej Markovs uttalanden om hur krisen i Ukraina bäst kan lösas genom en konfederation reagerar Kristian Gerner starkt.

– Det finns på sin höjd ett folkligt stöd för en konfederation i två av de sju områden han nämner. Att bryta loss Odessa och Charkiv ur Ukraina är väldigt långtgående och innebär ju att han vill bryta loss halva landet.

Kristian Gerner har tidigare i offentliga sammanhang tonat ned oron för rysk aggression.

– Jag har försökt tona ned det här och varit en duva, men nu måste jag inse att jag helt enkelt haft fel.