Primärvalet i New Hampshire

Silver är sällan lika viktigt som guld, men så är fallet i tisdagens republikanska primärval i New Hampshire. Mitt Romney, med fritidshus i delstaten, väntas vinna med bred marginal och det är därför en andraplacering blir så viktig för konkurrenterna.

Segraren Mitt Romney kramas om av sin fru Ann vid valvakan på onsdagsmorgonen svensk tid.

Segraren Mitt Romney kramas om av sin fru Ann vid valvakan på onsdagsmorgonen svensk tid.

FOTO: ap

De lite sturiga New Hampshire-borna med mottot ”Lev i frihet eller dö” är måna om sin historiska roll varje presidentvalår. Det första egentliga primärvalet hålls här ungefär en vecka efter nomineringsmötena i Iowa.

I Iowa bärgade Mitt Romney som varit guvernör i Massachusetts, för övrigt vägg i vägg med New Hampshire, en mycket knapp seger över exsenatorn från Pennsylvania Rick Santorum. Kongressmannen Ron Paul kom trea och hans åsikter, med motståndet mot en stark statsmakt, går hem mer här än Santorums kristna socialkonservatism.

Men, talet om att Romney är den ende som kan slå den sittande Barack Obama i november skorrar ändå lite falskt med tanke på att han bara lockar lite mer än var fjärde i de egna republikanska leden. I New Hampshire tillåts även de så viktiga oberoende väljarna att delta i primärvalet och ett starkt stöd därifrån vore ett gott omen för Romney eftersom motståndet mot Obama ökat i den gruppen. Fast, å andra sidan, la de oberoende väljarna sina röster på John McCain och inte på Romney 2008, alltså förra gången det inte fanns någon given republikansk kronprins.

Lokaltidningen Union Leader ställde sig bakom den förre talmannen Newt Gingrich för flera veckor sedan men denne har dalat snabbt i popularitet. I helgen upprepade tidningen sitt stöd för Gingrich och sa att Romney kan visa sig vara ”den värste kandidaten” med opålitlighet i såväl budget- som sociala frågor:

– Romney är en trevlig, rik man utan känselspröt (han kanske offentliggör sina inkomstdeklarationer, kanske inte) med massor av vänner i de republikanska leden. Gingrich är en tuff, smart Reagan-konservativ som förde in sitt parti i värmen efter 40 år ute i vildmarken, enligt tidningen.

Mitt Romney, som hela tiden tippats att få nomineringen, kan annars ha målet han strävat efter i fem-sex år inom räckhåll. Han leder starkt i mätningarna i New Hampshire och har på sistone gått framåt i South Carolina som blir första sydstaten med primärval, den 21 januari. Vinner Romney South Carolina efter segrar i Iowa och New Hampshire är det hela så gott som över. Men om Santorum eller Gingrich framstår som starka tvåor kan kampen fortsätta ett tag till.

Den 31 januari är det dags för den första riktigt stora staten, Florida, där tv-reklam avgör mer än valmöten och kampanjande i coffee shops och pizzerior. Gingrich behåller en krympt ledning i Florida, enligt sajten realclearpolitics summering av flera mätningar.

Precis som i Iowa uppger en stor del, upp till 40 procent, i New Hampshire att de inte bestämt vem de ska rösta på.

Ytterligare en kandidat, Jon Huntsman, hoppas att hans idoga kampanjande i New Hamsphire ska ge frukt men det är inte mycket som tyder på att det räckt med de hundratals evenemang han deltagit i. Han presenterar sig som den sanne och sansade konservative rösten men han når inte fram – vilket delvis beror på lite klumpiga försök till humor och att skryta med sina kunskaper i kinesiska.

Kvar i leken är även Texasguvernören Rick Perry som lurade de flesta med sitt tal om att åka hem och tänka igenom framtiden efter en femteplacering i Iowa. Han skulle möjligen ha en chans i South Carolina.


Mer i ämnet

  • Kopiera sidans adress

New Hampshire med 1,3 miljoner invånare ligger i nordöstra USA och räknas till New England.
Den lilla delstaten med övervägande vit befolkning, låg arbetslöshet och betydligt högre inkomst än genomsnittet, är inte särskilt representativ för USA som helhet.

Fakta: Så utses kandidaterna i USA


Partiernas presidentkandidater i USA utses formellt av demokraternas och republikanernas konvent i augusti—september, men vilka de blir brukar stå klart långt tidigare.
Till konventen skickas några tusen delegater utsedda i de primärval och nomineringsmöten som hålls i respektive delstat. Antalet delegater varierar med staternas folkmängd.
Nomineringsmöten kallas också nomineringsval eller provval (engelska caucus, en indiansk term) — partifolk samlas lokalt och debatterar olika aspiranter. Därefter röstar man. Primärval är mer som vanliga val.
Vem som helst utanför de etablerade partierna kan också utse sig själv till presidentkandidat. Sådana brukar kallas oberoende kandidater, men är chanslösa - sedan inbördeskriget på 1860-talet har alla presidenter kommit från de två stora partierna.

Fakta: USA:s valrörelse framöver

Primärval i New Hampshire10 januari


Primärval i South Carolina (första sydstaten)21 januari


Primärval i Florida (viktig så kallad swingstate, där det är jämnt mellan partiernas kandidater)31 januari


Supertisdagen, då tolv delstater håller primärval6 mars


De republikanska primärvalen fortsätter fram till 26 juni, även om det sannolikt är klart vem som blir partiets kandidat långt tidigare.


Republikanernas partikonvent, då presidentkandidaten formellt utses, hålls i Tampa i Florida 27—30 augusti.

Demokraternas konvent hålls i Charlotte i North Carolina 3—6 september.

Presidentval 6 november. (TT)

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Sofia Hellqvist och prins Carl Philip. prinsbröllop

Just nu: Datum spikat för prinsen och Sofia

Gifter sig i Slottskyrkan på Kungliga slottet.

Se Carl Philips och Sofias år ihop

Bildspecial

Paret på bröllop, dop och hockeymatch.

Försiktig optimism i kampen mot ebola

Flera uppmärksammade patienter tillfrisknar.

Webb-tv

”V tvingades backa om bankskatten”

2 minuter

Blir kunderna som får ta kostnaden.

”Rysk James Bond infiltrerar Sverige?”

Ubåtsjakten

Spionromantik i utländsk media.

”Kalla kriget-scener i Stockholm”

utländsk media

Skapar rubriker världen över.

Sexuella undertexter i Gamla testamentet

Under strecket

Ickenormativ erotik.

Programledaren
om påhoppen

Kultursvepet

"Vägrar reduceras".

”Den här Passaten
är Volvos mardröm”

Fröbergs bilar

Provkörning av ett nytt hot.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Så mycket tjänar Tele2 på mobilsurf

Vill inte hamna i priskrig med konkurrenterna.

Webb-tv

Mamma: ”Gud vad är det som händer”

Hemmasittare

Leon, 15, kan inte gå till skolan.