”President Sarkozy
behöver ett mirakel”

President Nicolas Sarkozy behöver ett mirakel eller åtminstone Marine Le Pens alla röster för att få sitta kvar i Elyséepalatset i fem år till. Och det är hennes svårflirtade väljare han nu med hull och hår ska försöka förföra. Entré: showmannen Sarkozy.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

FOTO: Laurent Cipriani/ap

Hur ska Sarkozy vinna? Hans popularitetssiffror är rekordlåga, och opinionsmätningarna visar att två tredjedelar av de som tänker rösta på François Hollande i slutomgången inte känner någon vidare entusiasm för socialdemokraten: de vill bara ha bort Sarkozy till varje pris.

Presidenten kan ta fram en lista över framgångar som väljarkåren verkar ha glömt: hur han fick ut fem bulgariska sjuksköterskor och en palestinsk läkare ur en libysk dödscell, där de suttit i nio år. Hur han som ledare för EU:s ordförandeland starkt bidrog till att lösa krisen i Georgien i början av 2008.

Han kan visa repriser på det gripande återförenandet mellan fransk-colombianska Ingrid Betancourt och hennes barn, efter att Sarkozy räddat henne ur Farc-gerillans fångenskap, eller foton på libyska barn som viftar med trikoloren och vrålar ”Vive la France! Vive Sarkozy!” efter den fransk-initierade Nato-insatsen mot diktatorn Muammar Gaddafi.

Men det skulle inte hjälpa, enligt experter:

- Fransmännen väljer inte utifrån internationella frågor nu. I det här valet är det de ekonomiska frågorna som är viktiga. Det enda som skulle kunna vända Sarkozys siffror gentemot Hollandes är att något oväntat sker i första valomgången, så att dynamiken ändras på allvar i diskussionen, sade valanalytikern Bruno Jeanbart till SvD inför valet, med tillägget att Sarkozy troligtvis också behöver ett rent mirakel.

Marine Le Pens röstsiffror, 17,9 procent, kan ha skapat denna särskilda dynamik. De visar att Le Pens kärnfrågor, invandringskritiken och EU-skepsisen, kan dominera slutdebatterna. Kan Sarkozy locka till sig Le Pens väljare kan han också bli den som skrattar bäst och sist.

Le Pens anhängare är dock de mest benägna att ligga på sofflocket om de inte kan få sitt förstahandsval. På vänsterkanten brukar den socialdemokratiska kandidaten kunna räkna med både gröna och kommunistiska röster i en andra omgång – det är traditionellt politisk samling till vänster i fransk politik, men inte till höger.

Att Marine Le Pen under sin valkampanj, ofta och föraktfullt, kallat Sarkozy en falsk, mesig version av henne själv, gör henne också mindre benägen att säga åt sina väljare att rösta på kopian.

Därmed har Hollande ett klart försprång. Men det är två veckor kvar. Avgörande blir nu de direktsända tv-debatterna mellan kandidaterna, där Sarkozy kan lova Le Pens väljare mindre invandring, mindre EU och mer Frankrike. Sarkozy, som är ett improvisationsgeni och en retorisk naturtalang som älskar kamerorna – och de älskar honom tillbaka - har föga förvånande bett om hela tre tv-debatter, medan den mer podie-ovane François Hollande bara vill ha en.

Hollande, som länge karikerades som svag och obeslutsam, har lyckats vinna över fransmännen genom att vara den ”normale” av de två. Tveksamheten inför att välja en president som aldrig ens varit minister har hans medarbetare bemött med frågan: Storbritanniens David Cameron hade aldrig varit minister - har det hindrat honom från att styra landet?

Men bland Hollandes väljare finns också de som visserligen avskyr Sarkozy, men som ändå har en känsla av att den erfarne Sarkozy trots allt är tryggare att överlämna landet till såhär i kristider. Showmannen Sarkozy kommer att ge allt han har i sluttampen för att visa sin potential som kristålig kapten av skutan. Och som han själv säger: presidentvalet är precis som cykelloppet Tour de France. Det avgörs inte förrän man klarat de sista, höga bergen.


Läs mer om det franska valet

Kombinationsbild med de båda valvinnarna Francois Hollande och Nicolas Sarkozy.
  • Kopiera sidans adress

Vad gäller saken?

I det franska presidentvalets första omgång fick Socialistpartiets François Hollande flest röster, tätt följd av den sittande presidenten Nicolas Sarkozy. Valdeltagandet blev högt, nära 80 procent. Av de 46 037 782 röstberättigade fransmännen var det 36 584 810 som röstade, enligt franska inrikesministeriet igår.
François Hollande fick 10,3 miljoner röster, motsvarande 28,63 procent.
Nicolas Sarkozy fick 9,8 miljoner röster, motsvarande 27,18 procent.
Marine Le Pen fick 6,4 miljoner röster, motsvarande 17,90 procent.
Jean-Luc Mélenchon fick 4,0 miljoner röster, motsvarande 11,11 procent.
François Bayrou fick 3,3 miljoner röster, motsvarande 9,13 procent.
De övriga fem kandidaterna fick färre än 3 procent av rösterna.
Eva Joly fick 828 392 röster, eller 2,31 procent.
Nicolas Dupont-Aignan fick 644 065 röster, motsvarande 1,79 procent.
Philippe Poutou fick 411 183 röster, motsvarande 1,15 procent.
Nathalie Arthaud fick 202 562, motsvarande 0,56 procent.
Jacques Cheminade fick 89 558, motsvarande 0,25 procent.
François Hollande och Nicolas Sarkozy går vidare till valets andra omgång, som äger rum den 6 maj.

Visa mer fakta
Obegränsad tillgång till SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

LÄSARDEBATT

”Visar att vi inte kan göra något åt intrång”

Vad ska Sverige göra? Så svarade läsarna.

Så påverkas börsen av ubåtspådraget

Analytikern: Aktierna som du ska satsa på.

För Apple räcker det med att vara bäst

Men brottas med tvivel kring innovationskraft.

Hon har nya metoder för jämställdhet

Strandhäll (S) vill ha bort jämställdhetsbonus.

Gustafsson och Rheborg i comeback

Kultursvepet

Spelar mor och son.

Arlanda-man inte ebolasmittad

landstinget bekräftar

Kom till Arlanda med misstänkta symptom.

Unga japaner isolerar
sig i föräldrahemmet

Tyst epidemi

Får hjälp av "hyrsyskon".

Webb-tv

Man byggde vägtull för att slippa omväg

kort restid

Jordskred förstörde huvudleden.

”Kalla kriget-scener utspelas i Stockholm”

Utländsk media

Skapar rubriker världen över.

”Inkräktare kan trycka på botten”

Unika uppgifter till SvD: Nödsamtal gick från Kanholmfjärden till Ryssland.

”Värst är att vi har
svikit våra grannar”

BRÄNNPUNKT

Professor om svenska försvaret.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

Kamera fångar havets jättar

Bildspecial

Unika ögonblick frysta från ovan.

”Jag gick tyvärr ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.