Polis massmördares nästa offer

Biomördarens nästa tilltänkta offer var en polis, slår Auroras rasande polischef fast sedan han fått bombexperternas rapport från mördarens försåtminerade bostad.

FOTO: AP

Där var sprängmedel nog att lägga hela kvarteret i ruiner.

Polisens experter rörde sig försiktig, centimeter för centimeter när de sökte efter och oskadliggjorde mängder av laddningar i lägenheten.

- Inga misstag fick ske, lägenheten var gjord för att döda vem som än steg in där, sade polischefen Dan Oates.

- Och vem skulle troligen komma dit först? Jo en polis.

Mineringarna hade kunnat kräva långt fler offer om de detonerat, men experterna oskadliggjorde dem under lördagen. När polisen insåg faran utrymde den hyreshuset där lägenheten ligger, grannfastigheterna och ett stort område runt om.

Den 24-årige James Holmes som bodde där är gripen för att ha skjutit ihjäl tolv människor och skottskadat tiotals vid fredagens premiär på den senaste Batmanfilmen i staden Aurora i Colorado.

- Om vi är arga? Vi är så in i helvete rasande över vad som hänt i vår stad och de underbara människor som bor här och över vad han hotade att göra med våra poliser, sade Oates.

Han berättade att bombhundar genomsökt medicinska institutionen vid University of Colorado, där Holmes hade studerat, utan att finna något.

Holmes fick stora försändelser med ammunition, sprängämnen och fyra vapen under fyra månader, bland annat 6 000 kulor, som han beställt på nätet, sade Oates.

- Det förklarar varför han hade så många magasin, så mycket ammunition och allt som vi fann i lägenhet.

- Jag anser att det är bevis på beräkning och avsikt.

Polischefen vägrade tvärt att fundera över Holmes motiv.

- Vi talar inte om motiv.

Tillståndet är kritiskt för fem skadade, sade University of Colorado Hospital som tog emot 23 från massakern. En av dem är mamman till en sexårig flicka som är ett av dödsoffren. Mamman träffades i halsen och buken.

Tio människor har skrivits ut från universitetssjukhuset. Auroras medicinska klinik vårdar ytterligare sju, varav fyra i intensivvård.

Christian Bale, som gör Batman i filmen The Dark Knight Rises, är bedrövad och förfärad över mardrömmen vid premiären på hans film:

- Ord kan inte uttrycka den förfäran som jag känner. Jag kan inte riktigt sätta mig in i smärtan och sorgen för offren och deras kära, men min hjärta klappar för dem.

James Holmes sitter i isolerat förvar för sin egen säkerhets skull, uppger myndigheterna. En enstörig, avhoppad doktorand i neurovetenskap, lyder beskrivningen av honom.

- Isolering är rutin i väldigt uppmärksammade fall och beror inte på något särskilt hot, säger sheriff Grayson Robinson i Arapahoe

County.

Holmes, som inte är tidigare straffad för något annat än en fortkörning, ställs inför ett första domstolsförhör på måndag.

President Barack Obama ska på söndagskvällen träffa familjemedlemmar till offren, då en minnesvaka äger rum utanför stadshuset i Aurora.

Samtidigt avfärdar polisen misstankarna om att gärningsmannen James Holmes skulle ha haft en medhjälpare.

- Det finns ett flertal obekräftade och felaktiga nyhetsrapporter om en andra misstänkt. Vad gäller dessa rapporter: En kollega till Holmes har förhörts i kväll. Det finns ingen anledning att tro att han är inblandad, säger polisens talesperson Cassidee Carson i ett uttalande enligt AFP.

Läs mer:

  • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

Trasig växel stoppar tåg runt Stockholm

Tiotusentals drabbas

Trafiken stoppas helt under dagen.

Jordbävningskatastrofen i Nepal har drabbat en nation i politisk kris, sliten mellan två asiatiska stormakter. Perspektiv | Nepal

Korruption kan ta halva hjälpen

Per Liljas: ”Katastrofen drabbar en nation i politisk kris.”

Fler elcyklar innebär fler allvarliga skador

rapport

Hög fart är största orsaken.

Så kan man tjäna på andras girighet

Perspektiv

Börsen drivs av två starka känslor.

Så ser Tjernobyl ut
– 29 år efter olyckan

Bilder

Årsdagen av kärnkraftshaveriet.

”Skammen värst för många återvändare”

Idagsidan

Räddad från döden på havet.

”EU:s insatser har inte någon verkan”

människosmuggling

Gatti kritiserar EU.

Intern MP-strid om uppgörelse

försvaret

Stark kritik mot uppgörelse. ”En Nato-utredning”.

”Vem bryr sig om
hemlösa svenskar?”

BRÄNNPUNKT

Allt fokus idag på EU-migranter.

Din ångest kan vara dubbel inlåsning

Karriär.

Så blir du kvitt vantrivseln på jobbet.

Bilder
<b>Sovjetisk invasion av Sverige </b> heter en nyutkommen bok som visar hur Sverige kartlades under kalla kriget. Ämnet är aktuellt – Säpo slog nyligen fast att Ryssland samlar in nya kartor över Sverige. SvD visar här ett urval av de detaljerade invasionskartorna, inklusive några missar. En av de större är den märkt objekt 243 på kartan över Fredrik Reinfeldts hemort Täby – en tunnelbanestation som inte finns, vid Tibblehallen. Planerna på en utbyggnad av t-banan till Täby förverkligades aldrig. Enligt författaren är bedömningen att offentliga handlingar ligger till grund för denna karta. ”Man tänkte sig väl kanske inte att en plan i Sverige, detta fantastiska infrastrukturland, inte skulle bli verklighet. Kanske räknade man kallt med att det kommer att bli av så det är lika bra att vi lägger in det på kartan”, säger militärhistorikern Lars Gyllenhall. <b>Nästa bild: </b>Spion eller dykare såg till att det blev rätt i Göteborg.

Sovjetisk kartfadäs förbryllar expert

Expert om sovjetiska målen i Sverige.

FOTO: SMB

Alla har vi något
skit att dras med

Berglins

Om tvånget som ökar vid motgång.