Patriotism ska vinna
Iowa åt Mitt Romney

Ett obeslutsamt Iowa går ikväll till val för att lägga sin röst på vem som ska få tampas om fyra år i Vita Huset. SvD tog följe på Mitt Romney – en favorittippad affärsman vars arsenal består av elaka ord om Europa, en nostalgisk syn på ett USA som håller på att gå om intet och extrempatriotisk countrymusik.

 • Mitt Romneys budskap om att USA har tappat sin forna stjärnglans men att det ännu inte är försent att göra något åt det går hem hos många anhängare i Iowa. Men än är det långt ifrån säkert att han kommer att utses till republikansk presidentkandidat när primärvalen är över.

  Mitt Romneys budskap om att USA har tappat sin forna stjärnglans men att det ännu inte är försent att göra något åt det går hem hos många anhängare i Iowa. Men än är det långt ifrån säkert att han kommer att utses till republikansk presidentkandidat när primärvalen är över.

  Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF

 • Karen Finn (till vänster), Monica McCarthy och Marcia Fulton är på plats för att ta reda på mer om den person som de ser som den framtida motståndaren i presidentvalet i november. ”Mitt Romney verkar vara en bra person, men han kommer inte att ha en chans mot Obama när det blir val”, säger hon.

  Karen Finn (till vänster), Monica McCarthy och Marcia Fulton är på plats för att ta reda på mer om den person som de ser som den framtida motståndaren i presidentvalet i november. ”Mitt Romney verkar vara en bra person, men han kommer inte att ha en chans mot Obama när det blir val”, säger hon.

  Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF

 • Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF

 • Mitt Romney träffar anhängare i Iowa.

  Mitt Romney träffar anhängare i Iowa.

  Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF

När Mitt Romney ser helvetet framför sig så ser han Europa. Svartmålningen som pågår – och som främst är fokuserad på att det är fel att ta från de rika och ge till de fattiga – går inte att misstolka. Eller som han själv säger från den provisoriskt uppbyggda scenen i Bayliss Park Hall.

– Det Amerika som ni minns finns fortfarande kvar. Och det är inte för sent att få tillbaka det. De senaste tre åren har varit en omväg – inte en destination. Ska vi komma på rätt väg igen så är inte målet att förvandla USA till Europa.

I samlingslokalen, som annars främst används för giftermål, syns huvuden som guppar instämmande. Mitt Romney, som rör sig med små och stela steg under en enorm ljuskrona, ser nästan missnöjd ut över att Det Stora Jublet uteblivit. Det tyngsta vapnet har å andra sidan inte avfyrats ännu, tydligheten kan bli ännu större. Snart är det också ett faktum.

– Jag har en hel lista på saker som jag vill avveckla om jag blir president. Överst på den står Obamas hälsoprogram.

Jublet från de cirka 200 personerna som befinner sig i lokalen vet inga gränser. Mitt Romney ler nöjt. Han vet, precis som vi, att det troligen även jublas på gatan utanför där ytterligare ett 50-tal försöker stå ut med den iskalla vinden. Intresset för den före detta guvernören från Massachusetts är på topp, så pass alltså att en högtalare har fått monterats utanför lokalen i Council Bluffs för att tillfredställa åhörarna.

För Mitt Romney är uppdraget självklart den här dagen.

Den senaste undersökningen som lokaltidningen – men i det här fallet också tungviktaren – Des Moines Register gjort visar att 41 procent av de republikanska väljarna ännu inte är övertygade om vem de ska rösta på. Det är dem som han har kommit för att vinna – för att få dem att ansluta sig till de 24 procent som redan säger sig stödja honom.

Den tunga markapparaten har rullat i flera månader och går, ännu så här på slutspurten, via buss. Det finns visserligen andra delstater som väger tyngre i slutändan, som South Carolina och Florida.

Och man ska komma ihåg att kvällens nomineringsmöte i Iowa är mindre betydelsefullt än det tidigare har varit då inga delegater tas fram – de 28 utvalda som ska utse den slutgiltiga presidentkandidaten väljs inte förrän i mitten av juni. Men att ta hem, eller åtminstone knipa en topplats, i Iowa anses ändå vara väldigt viktigt. Ett bra resultat kan räcka väldigt långt.

Bayliss Park Hall är dagens andra hållplats för den 64-åriga Mitt Romney. Innan har han besökt det högst 80-talsdaterade haket Family Table Restaurant där ett femtiotal invånare – och det tredubbla antalet från medier – väntade för att höra hur han tror sig kunna få USA på rätt köl igen. Talet som han höll där skiljer sig inte nämnvärt från det som nu ska försöka entusiasmera massorna i Council Bluffs, som sedan länge fått lyssna till patriotisk countrymusik.

Det handlar om den amerikanska kraften och godheten, om att USA har tappat sin stjärnglans och att ”the american spirit” kan gå förlorad för alltid om inte den sittande presidenten ges foten, särskilt som han vill göra USA till just ett nytt Europa. Men det handlar också om att ”Iran är USA:s största hot just nu”, att Mitt Romney med sin bakgrund inom näringslivet vet hur man skapar jobb och att han ännu känner sig mer som affärsman än politiker – han ska inte valsas in i någon byråkratisk sörja i Washington utan står för handling.

När stridsförklaringen är färdig dånar Born Free med Kid Rock ut ur högtalarna på repeat. Budskapet från countrydängan är tydligt: Du kan slå ner USA och se oss blöda, men du kan aldrig kedja fast oss.

De republikanska väljarna i Iowa är inte typiskt amerikanska. De är mer evangelistiskt kristna än övriga USA samt mer konservativa, en hel del stämmer också in i Tea Party-rörelsens åsikter om staten och USA:s roll i världen. Dessutom är invånarna väldigt vita. Mer typiskt är däremot att valdeltagandet är lågt. Av cirka 2,2 miljoner röstberättigade i Iowa väntas enbart 120 000 lägga sin röst ikväll klockan 19.00 lokal tid. En av dem är Deb Field.

– Jag såg Mitt Romney tala 2006 och redan då visste jag att jag skulle lägga min röst på honom om han skulle ställa upp i presidentvalet. Så 2008 fick han min röst i caucus här i Iowa, nu kommer han att få det igen.

Lika välvilligt inställda till Mitt Romney är inte Karon Finn, Monica McCarthy och Marcia Fulton. Trion har kommit för att lyssna på den tidigare guvernören för att ta reda på mer om personen som de ser som den främste motståndaren.

– Mitt Romney verkar vara en ganska bra person, men han kommer inte att ha en chans när det blir val. Obama kanske saknar beslutsamhet men fyra nya år i Vita Huset kommer han att vinna, säger Karon Finn.


Vad är det som avgör vilken presidentkandidat du kommer rösta på?

Llamar Womble: Det handlar framför allt om personligheten, om han eller hon känns som en äkta person som man kan lita på. Jag gillade Obama förra året men jag vet inte längre.


Cindy Porter: Med en kombination av ärlighet och intellekt kommer man långt hos mig. Sedan måste man tackla rätt frågor, som ekonomin.Chuck Mclough: För mig handlar det om någon som sätter hopp till det här landet, någon som kan entusiasmera. Det är nog vad vi behöver just nu.LÄS OCKSÅ: Näringslivet i Iowa gnuggar händerna

LÄS OCKSÅ: Republikaner i kamp – vem möter Obama?

LÄS OCKSÅ: Grodor under presidentvalskampanjen

 • Kopiera sidans adress

Vad gäller saken?

Primärvalen eller nomineringsmöten, så kallade caucuses, avgör vem som ska utses till respektive partis kandidat till presidentvalet den 6 november.

Ett caucus-val är en lite annorlunda företeelse än ett vanligt val, då det inte sker genom att man lägger sin röst bakom ett skynke i ett bås. Istället samlas invånarna under valdagen på hundratals olika platser för att öppet rösta på sin favorit till presidentposten. Rösterna räknas sedan samman genom att man ringer in resultatet till partihögkvarteret.

Iowa har tre miljoner invånare, men bara 100-120 000 republikaner tros delta årets caucus.

Årets startfält rymmer Michele Bachmann, Newt Gingrich, Jon Huntsman, Ron Paul, Rick Perry, Mitt Romney och Rick Santorum.

Romney tidigare guvenör:

Mitt Romney, gift med Ann. Fem söner. Son till en guvenör i Michigan. Mormon.

En av grundarna till riskkapitalbolaget Bain Capital.

Guvenör i Massachusetts 2002-07.

Tidigare republikanska kandidater i Iowa:

År, Vinnare i valet – Presidentkandidat

2008 Mike Huckabee – John McCain

2004 George W Bush – George W Bush

2000 George W Bush – George W Bush

1996 Bob Dole – Bob Dole

1992 George Bush – George Bush

Visa mer fakta
Obegränsad tillgång till SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se

Toppnyheter just nu

Just nu: Arlanda-man var inte ebolasmittad

Ankom till Arlanda med misstänkta ebolasymptom.

<b>Norska NRK</b> I Norge är "jakten" i Stockholms skärgård en stor nyhet. NRK citerar även Natos generalsekreterare, Jens Stoltenberg, som säger att även han "fått meldinger om at det er aktivitet i farvannet utenfor Stockholm". Natos generalsekreterare vill dock inte kommentera mer än så till NRK.
Man berättar också med dramatik att Aftonbladets fotograf Urban Andersson som gav sig ut i båt i sökområdet "ble bordet av militæret", alltså att militären gick ombord på fotografens båt för kontroll. reaktioner

Utländsk media: Kalla kriget-scener utspelas

Jakten i Stockholms skärgård skapar rubriker världen över.

”Inkräktare kan trycka på botten”

Unika uppgifter till SvD: Nödsamtal gick från Kanholmfjärden till Ryssland.

Så påverkas börsen av ubåtspådraget

Analytikern: Aktierna som du ska satsa på.

Hon har nya metoder för jämställdhet

Strandhäll (S) vill ha bort jämställdhetsbonus.

Cybaero får inte sälja helikopter till Kina

Har stoppats av den svenska myndigheten.

Webb-tv

Man byggde vägtull för att slippa omväg

kort restid

Jordskred förstörde huvudleden.

Fotograf kallade elev för ”bög”

Under skolfotografering. ”Bög nummer ett, du kan ställa dig här”.

”Utställningen är marknadens triumf”

Koons-bråket

Replik Clemens Poellinger.

”Värst är att vi har
svikit våra grannar”

BRÄNNPUNKT

Professor Hedlund om svenska försvaret.

”Wikileaks gjorde
en enorm tjänst”

Michael Moore: Tyvärr har det glömts bort.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

Kamera fångar havets jättar

Bildspecial

Unika ögonblick frysta från ovan.

”Jag gick tyvärr ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.