Pakistan: Mer regn väntas - sjukdomar hotar

Efter minst 1100 döda och 1,5 miljoner drabbade väntar nya utmaningar för de pakistanier som drabbats av de värsta monsunregnen på åttio år - vattenburna sjukdomar som kolera och diarré. Samtidigt tävlar västländerna om att kunna nå ut med hjälp före sina motståndare.

 • Foto: ANDREES LATIF

 • Foto: KHALID TANVEER/AP

 • Foto: MOHAMMAD SAJJAD/AP

 • Foto: NAVEED ALI/AP

 • Foto: MOHAMMAD SAJJAD/AP

 • Foto: SHIEKH SALEEM RAZA/AP

 • Foto: NAVEED ALI/AP

 • Foto: FAISAL MAHMOOD/REUTERS

 • Foto: FAISAL MAHMOOD/REUTERS

 • Foto: ANJUM NAVEED/AP

 • Foto: MOHAMMAD SAJJAD/AP

 • Foto: MOHAMMAD SAJJAD/AP

 • Foto: MOHAMMAD SAJJAD/AP

 • Foto: MOHAMMAD SAJJAD/AP

 • Foto: MOHAMMAD SAJJAD/AP

 • Foto: MOHAMMAD SAJJAD/AP

Byar, broar och skolor; hela infrastrukturer har spolats bort i de värsta översvämningarna i Pakistan sedan 1929. Hittills har över 1100 personer omkommit i störtfloder och jordskred i landets nordvästra hörn.

Räddningsarbetet försvåras av den svåra terrängen och regeringen har sänt in 30 000 soldater för att bistå den redan hårt prövade civilbefolkningen. Minst 1,5 miljoner människor är direkt drabbade. Många av dem har tvingats lämna sina hem.

Enligt Sveriges ambassadör i Islamabad, Ulrika Sundberg, har det fallit 400 millimeter regn på fyra dygn i de mest drabbade områdena. Det ska jämföras med de åttio millimeter som föll under fjolårets monsunperiod. Och faran är långt från över. Mer nederbörd väntas under tisdagen, framförallt i Sindh och bördiga Punjab. Samtidigt fylls floderna till bredden och hotar att skapa ytterligare problem när vattnet rinner söderut, trots att invånarna där varskotts och börjat evakueras.

- Det här kommer att fortsätta. Nu gäller det att jobba förebyggande och hjälpa folk med deras omedelbara behov, säger Ulrika Sundberg.

På måndagen handlade insatsen om att nå fram till 27 000 personer som skurits av på grund av vattenmassorna. I själva verket är det mycket svårt att göra exakta uppskattningar av översvämningens konsekvenser. Enligt katastrofmyndigheten i den värst drabbade provinsen, Khyber Pakhtunkhwa (som tidigare hette Nordvästra gränsprovinsen), är förödelsen omfattande. Där fruktar man nu att kolera och andra vattenburna sjukdomar kommer att spridas när vattnet sjunker undan. Brunnarna är ofta förorenade och det råder brist på mat och andra förnödenheter.

Många av dem som drabbats är fattiga pakistanier som bosatt sig på lågt liggande mark. Ett okänt antal människor har också omkommit på andra sidan gränsen, i Afghanistan. Under mådnagen avtog regnen i styrka vilket underlättade räddningsarbetet. Samtidigt får regeringen stark kritik från många av dem som drabbats. Regeringens rykte är inte prickfritt. Varken när det gäller katastrofhantering, elproduktion eller terrorbekämpning.

Analytiker är tveksamma till om armén har de resurser som krävs för att klara en naturkatastrof av den här storleken. Även militären har drabbats och fått se sina baser svämma över.

- Det var mycket som förstördes under stridigheterna mellan talibanerna och regeringen. Men det som hänt de senaste tre dagarna är mycket värre, säger 30-årige Fazal Maula från byn Imam Dheri i Swat-dalen, till AP.

I Swat-dalen har minst 40 broar förstörts. Före monsunen har befolkningen först levt under hotet från talibaner och sedan genomlevt förra årets miltära operation. Offensiven började förra våren och har lett till att över två miljoner personer tvingats lämna sina hem. Återuppbyggnaden är enligt regeringen mycket viktigt för att hålla ställningarna mot motståndsrörelsen. Översvämningarna påverkar den första fasen av återuppbyggnaden negativt. Hittills har 22 skolor och 14 000 hus förstörts.

- Det är självklart dåligt att det som byggts upp nu raseras, konstaterar Ulrika Sundberg.

Enligt henne har ensamstående kvinnor med barn tidigare drabbats extra hårt och inte fått tillräckligt med hjälp. Hon hoppas att det inte kommer att återupprepas.

Både Kina, USA och FN har varit tidigt ute och erbjudit stöd. För Obamas regering är det viktigt att motverka de anti-amerikanska stämningarna i landet.

Från landsbygden kommer följaktligen rapporter om att frivilligorganisationer med nära band till islamister tävlar mot bistånd finansierat av väst i kampen om att få över de drabbade på sin sida.

Enligt AP så delar representanter från organisationen Lashkar-e Taiba ut mat och medicin till drabbade i staden Charsada, en av de hårdast drabbade platserna.

- Vi vänder oss till människor på gatan och i hemmen, särskilt barn och kvinnor, säger en aktivist till AP.

Organisationen har anklagats för inblandningen i terrorattackerna i Mumbai som krävde 166 människoliv.

Svenska Sida avvaktar FN:s humanitära appell innan de fattar beslut om nivån på eventuellt stöd samt vem som bör stödjas. Samtidigt skriver Carl Bildt på sin blogg att det 300 miljoner kronor som EU anslagit i akut katastrofhjälp sannolikt måste kompletteras.

- De europeiska relationerna med Pakistan har många dimensioner, men vi har ett mycket tydligt intresse av att göra det vi kan för att hjälpa landet till en stabil utveckling. Och i detta ligger också att bidra till de internationella hjälpinsatserna när landet drabbas av katastrofer som denna, skriver Bildt.

 • Kopiera sidans adress
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

Jas Gripen-plan fotograferat från cockpit på ett annat plan under en övning. 30–45 meter

Gripenflyg nära krock: ”Svartnade i cockpit”

Statens haverikommission ser brister i pilotutbildningen.

”Studieavgifter ger chans till klassresor”

Moderata Studenter svarar på kritiken.

”M-studenter har fel i sak”

REPLIKER

Läs debatten om studieavgifter!

SDU-topparna ställer inte upp för omval

Hahne: Kommer att sitta kvar i Stockholm.

Skolor som redan har det tufft halkar efter

Forskare: Ökad segregation kan bidra.

”Kraven på vissa skolor ökar”

perspektiv

SvD:s expert: Tydligt mönster i Strockholm.

Winehouse familj
tar avstånd från film

”Filmen är vilseledande och felaktig”.

”Analytikerna långt ifrån eniga om Apple”

svd i usa

Överraskar kvartalsrapporten igen?

Följ med in på stängt Nationalmuseum

Bilder

Flera överraskningar under renovering.

Trasig växel stoppar tåg runt Stockholm

Tiotusentals drabbas

Trafiken stoppas helt.

Så ser Tjernobyl ut
– 29 år efter olyckan

Bilder

Årsdagen av kärnkraftshaveriet.

Intern MP-strid om uppgörelse

försvaret

Stark kritik mot uppgörelse. ”En Nato-utredning”.

Bilder
<b>Sovjetisk invasion av Sverige </b> heter en nyutkommen bok som visar hur Sverige kartlades under kalla kriget. Ämnet är aktuellt – Säpo slog nyligen fast att Ryssland samlar in nya kartor över Sverige. SvD visar här ett urval av de detaljerade invasionskartorna, inklusive några missar. En av de större är den märkt objekt 243 på kartan över Fredrik Reinfeldts hemort Täby – en tunnelbanestation som inte finns, vid Tibblehallen. Planerna på en utbyggnad av t-banan till Täby förverkligades aldrig. Enligt författaren är bedömningen att offentliga handlingar ligger till grund för denna karta. ”Man tänkte sig väl kanske inte att en plan i Sverige, detta fantastiska infrastrukturland, inte skulle bli verklighet. Kanske räknade man kallt med att det kommer att bli av så det är lika bra att vi lägger in det på kartan”, säger militärhistorikern Lars Gyllenhall. <b>Nästa bild: </b>Spion eller dykare såg till att det blev rätt i Göteborg.

Sovjetisk kartfadäs förbryllar expert

Expert om sovjetiska målen i Sverige.

FOTO: SMB

Alla har vi något
skit att dras med

Berglins

Om tvånget som ökar vid motgång.