Källan säger till The Guardian att Assange fått erbjudande om asyl för flera månader sedan, långt innan han den 19 juni tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad för att undvika att utlämnas till Sverige.

- Det är klart att det fanns någon slags överenskommelse redan när Assange kom till ambassaden, sade källan till tidningen.

Men en talesperson för Wikileaks, som talat med Assange, säger att han inte har meddelats beskedet och via ett Twitterkonto som ska tillhöra Correa skriver presidenten att uppgifterna är falska: ”I dag har vi inget sådant beslut”.

Anders Jörle, presschef vid UD och tillika tillfällig pressekreterare till utrikesminister Carl Bildt, har inte heller fått några uppgifter om att Assange ska ha beviljats asyl.

- Det enda jag vet är att man sagt att ett beslut ska tas den här veckan, säger han till TT.

Ecuadors president har i en intervju med det statliga tv-bolaget ECTV tidigare sagt att landets diplomater i London räknar med att ha ett möte senast onsdag. Den ecuadorianska tidningen El Telégrafo skriver att dokumenten i fallet är klara, men att de ska bli föremål för genomgång ”i morgon”, vilket bör betyda under onsdagen.

Men det är oklart om Assange skulle kunna lämna Storbritannien och fly till Ecuador även om han beviljades asyl då han riskerar att gripas så fort han lämnar ambassadsområdet.

Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino sade till nyhetsbyrån Reuters att Ecuador inte bara överväger om Julian Assange ska få asyl i landet eller inte, utan också hur det i så fall skulle gå till att få ut Assange ur landet.

- Det handlar inte bara om att bevilja asyl, för ska Assange lämna England så bör han få fri lejd av den brittiska regeringen. Kommer det vara möjligt? Det är en fråga som vi måste ha i åtanke, sade Patino.

Brittiska utrikesdepartementet meddelade på tisdagen att UD har klargjort för Ecuador att Assange ska lämnas ut till Sverige.