Oklart om Assange-besked

Ecuadors president Rafael Correa kommer att bevilja Julian Assange asyl, uppger en anonym källa inom landets regering för den brittiska tidningen The Guardian. Men Assange själv säger att han inte fått något sådant besked.

Assange utanför domstolen i London.

Assange utanför domstolen i London.

FOTO: Kirsty Wigglesworth/AP

Källan säger till The Guardian att Assange fått erbjudande om asyl för flera månader sedan, långt innan han den 19 juni tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad för att undvika att utlämnas till Sverige.

- Det är klart att det fanns någon slags överenskommelse redan när Assange kom till ambassaden, sade källan till tidningen.

Men en talesperson för Wikileaks, som talat med Assange, säger att han inte har meddelats beskedet och via ett Twitterkonto som ska tillhöra Correa skriver presidenten att uppgifterna är falska: ”I dag har vi inget sådant beslut”.

Anders Jörle, presschef vid UD och tillika tillfällig pressekreterare till utrikesminister Carl Bildt, har inte heller fått några uppgifter om att Assange ska ha beviljats asyl.

- Det enda jag vet är att man sagt att ett beslut ska tas den här veckan, säger han till TT.

Ecuadors president har i en intervju med det statliga tv-bolaget ECTV tidigare sagt att landets diplomater i London räknar med att ha ett möte senast onsdag. Den ecuadorianska tidningen El Telégrafo skriver att dokumenten i fallet är klara, men att de ska bli föremål för genomgång ”i morgon”, vilket bör betyda under onsdagen.

Men det är oklart om Assange skulle kunna lämna Storbritannien och fly till Ecuador även om han beviljades asyl då han riskerar att gripas så fort han lämnar ambassadsområdet.

Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino sade till nyhetsbyrån Reuters att Ecuador inte bara överväger om Julian Assange ska få asyl i landet eller inte, utan också hur det i så fall skulle gå till att få ut Assange ur landet.

- Det handlar inte bara om att bevilja asyl, för ska Assange lämna England så bör han få fri lejd av den brittiska regeringen. Kommer det vara möjligt? Det är en fråga som vi måste ha i åtanke, sade Patino.

Brittiska utrikesdepartementet meddelade på tisdagen att UD har klargjort för Ecuador att Assange ska lämnas ut till Sverige.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Många av de svenska succéspelen spelas i lika hög grad av kvinnor som av män och av både unga och gamla, skriver undertecknarna. Brännpunkt

”Sexism hör inte hemma i spelvärlden”

Gemensamt upprop från branschen: Vi tar avstånd.

Värsta upplevelsen kom efter hemkomst

Hjälparbetare: ”Blir betraktad som ebolasjuk”.

Obama är försiktigt optimistisk

EBOLA

Flera uppmärksammade patienter tillfrisknar.

Solcellsbolag gläds åt regeringens satsning

”Pengarna kommer att gå till kunderna.”

En effektiv skildring
av krigströtthet

Film

Brad Pitt jagar nazister igen.

”Riksbanken pressad att sänka räntan”

Bankanalytiker om den strama budgeten.

Två minuter träning förebygger diabetes

Forskning

Överviktiga i ny studie.

Unika vardagsbilder inifrån Nordkorea

Fotograf skildrar nordkoreansk landsbygd.

Vårdar sambon men
ser ingen framtid

Psykologen

”Inte en rimlig relation.”

Webb-tv

Vasas kraftfulla kanoner avfyras igen

Se videon

”Skulle gjort ordentlig skada.”