Obamas ödesval i gång

Vallokalerna har öppnat i flera delstater i USA och president Barack Obama spås en tung förlust i dagens mellanårsval. Den sista opinionsmätningen visade att Demokraterna förlorar majoriteten i representanthuset, men kan behålla senaten.

Vallokalerna har nu öppnat i flera amerikanska delstater.

Mellanårsvalet är inte enkelt för allmänheten att följa, konstaterar The New York Times. Totalt är det över 500 valkamper som ska avgöras. Guvernörer, senatorer och ledamöter till representanthuset ska utses över hela USA. Dessutom hålls val till många delstatsparlament samt ett antal folkomröstningar.

De stora frågorna som politiska bedömare kommer att brottas med är enligt tidningen: Vad betyder valet för president Obama och hans försök att bli återvald 2012? Hur stark är egentligen Tea Party-rörelsen? Och hur ska den nya kongressen hantera USA:s fortsatt svaga ekonomi?

Vad gäller Obamas ställning riktar experterna särskilt sina blickar mot guvernörsvalen i ett antal viktiga stater där Obama vann över John McCain 2008. Det är främst Colorado, Florida, New Mexico och Ohio.

Enligt gårdagens Gallup - som pekar i samma riktning som övriga opinionsundersökningar - får republikanerna 52-55 procent av rösterna mot demokraternas 40-42 procent.

Även i senaten spås Demokraterna gå mot svåra förluster, men får förmodligen behålla majoriteten. En delad kongress bäddar för intensiv politisk kamp inför Obamas försök att bli omvald om två år.

De första vallokalerna på östkusten öppnar klockan 11 svensk tid, och de sista stänger först klockan 05 i morgon i Alaska och på Hawaii.

Både republikaner och demokrater har skickat smärre arméer av jurister till delstater där kampen väntas bli särskilt jämn, men valexperterna tror att slutresultatet kommer att stå klart några timmar efter det att vallokalerna stängt.

Republikanerna har lovat att riva upp Obamas sjukvårdsreform om de vinner makten. Presidenten har ägnat valspurten åt frenetiskt kampanjarbete ute i landet i ett försök att undvika ett betydligt svårare läge under kvarstoden av mandatperioden.

Inte bara Demokraterna spås gå mot nederlag i tisdagens amerikanska mellanårsval. Förespråkarna för en legalisering av marijuana i Kalifornien har enligt de senaste mätningarna hamnat i underläge.

Opinionundersökaren Field Polls senaste mätning, publicerad i Los Angeles, visar att 49 procent av dem som sannolikt tänker rösta är emot legaliseringsförslaget, medan 42 procent stöder det.

En liknande mätning i förra månaden visade att de flesta som tänker rösta var för förslaget.

Mark DiCamillo, som gjort undersökningen, tror att justitieminister Eric Holders insteg i den kaliforniska debatten har spelat stor roll. Holder slog häromveckan fast att den federala regeringen kommer att fortsätta ingripa mot marijuana oavsett vad väljarna i Kalifornien kommer fram till. Drogen är alltjämt förbjuden nationellt i USA.

Stödet har främst falnat bland Demokraternas väljare, bland män och bland medelålders. Unga och väljare i San Francisco-området är fortsatt starkt för förslaget.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

EU-kommissionens nya ordförande Jean-Claude Juncker har inte lyckats med sitt första uppdrag, skriver artikelförfattarna. Brännpunkt

”Därför röstar vi nej
till EU-kommissionen”

MP: Icke jämställd, sviker miljöpolitiken, jävsproblem.

”En ironisk ton kan spåras i ryska svaren”

Laurén: Förnuft inte alltid vägledande i Kreml.

Villaägare kan förlora tusenlappar på dyr el

el

Straffar sig att inte göra något aktivt val.

Oriktig uppgift från Försvarsmakten

Försvarsmakten lämnade medvetet felaktiga uppgifter om plats för misstänkta undervattensobservationer.

Storbrand kämpades ned i Gamla stan

50 brandmän

”Hela området ett riskobjekt.”

”It-minister bör vara ett heltidsarbete”

Brännpunkt

”Fel att bostadsministern sköter it vid sidan om.”

Ny aktiebluff lurar sparare på pengar

ekobrott

FI varnar för bedragare: ”Vem som helst kan drabbas”.

Även dialogen kräver en haverikommission

Krönika

PR-fiaskot runt Slussen.

Havererad SD-grupp återuppstår i EU

Farage:

”Föraktligt beslut att stänga ner oss.”

Utmärkt S-märkt adelskalender

Recension

Partiledaren som klev in i kylan.

Pekas ut som en av de drivande

Suhonens bok: De deltog i spelet bakom Juholts fall.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

”Jag gick tyvärr
ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.