Obama har ett stabilt övertag i opinionsmätningarna i nyckelstaterna. Utmanaren Mitt Romney kan i nuläget bara hoppas på att mätningarna visar fel, enligt den amerikanske statistikern Nate Silver, som analyserar valstatistik för tidningen The New York Times på bloggen Five Thirty Eight.

Bland de 22 mätningarna från de avgörande delstaterna ger 19 segern till Obama. Två visar oavgjort resultat, medan Romney bara förutses vinna av en mätning från Florida.

PORTRÄTT: Vem är egentligen Mitt Romney?

Utifrån en analys av de senaste mätningarna som gjorts i de tio så kallade vågmästarstaterna beräknar Slate sannolikheten att Obama vinner presidentvalet till 83,7 procent, baserat på mätningarnas historiska tillförlitlighet.

De tio vågmästarstaterna är Colorado, Florida, Iowa, Maine, Michigan, Minnesota, New Hampshire, Ohio, Virginia och Wisconsin.

Dagen före valet hetsar Mitt Romney igenom fyra vågmästarstater och Barack Obama söker stöd i tre.

Enligt Nate Silver har Obamas chanser att bli omvald ökat den senaste veckan. De senaste jobbsiffrorna och orkanen Sandy kan ha spelat presidenten i händerna.

Men Romney andades självförtroende och optimism när han valtalade i Virginia under devisen ”Riktig förändring”:

- Dörren till en ljusare framtid finns. . . vi kan gå dit tillsammans, ropade han.

PORTRÄTT: Obama retar gallfeber på konservativa

I Ohio sade Barack Obama att han är den kandidat som representerar förändring:

- Våra företag har skapat nära fem och en halv miljon nya jobb de senaste två och ett halvt åren. Huspriserna går upp. Den amerikanska bilindustrin är frisk. Kriget i Irak är över och Usama bin Ladin är död, argumenterade presidenten.

Vem som faktiskt vinner i morgon beror till stor del på valdeltagandet. För Demokraterna är det viktigt att få kvinnor och minoritetsgrupper som svarta och spansktalande till vallokalerna. Republikanerna organiserar transporter för många äldre och pensionerade militärer. Viktigt på gräsrotsnivå är också att skapa en positiv känsla kring själva röstandet, efter veckor av attack-annonser som enbart verkar syfta till att svartmåla den andra sidans kandidat.

- Jag har aldrig sett något liknande, det handlar om rädsla, konstaterar den politiska journalisten Tom Brokaw i tv-programmet Meet the Press.

- Inom Republikanerna är man rädd för att Barack Obama ska få fyra år till vid makten, men man har ingen passionerad kärlekshistoria med Mitt Romney. Och inom Demokraterna finns en stor besvikelse på presidenten samtidigt som man är rädd för att Romney ska vinna valet.

Romneykampanjen gjorde i helgen ett djärvt försök till inbrytning i Pennsylvania, med 20 frestande elektorer. Obama har haft ledningen där sedan början av september, något Romney med hjälp av annonser och valmöten vill försöka ändra på i valrörelsens sista skälvande dagar.

LÄXHJÄLP: Här är de viktigaste glosorna

GRAFIK: Skilsmässor, fetma och klamydia

Fakta om valet i USA: Det ska du ha koll på

Valets viktigaste frågor – så tycker kandidaterna:

Gå till SvD:s specialsajt om presidentvalet