Nya kravaller i London

Oroligheterna fortsätter i London. På måndagen attackerade ungdomsgäng butiker och kastade sten mot polisstyrkor i Hackney, i östra London.

FOTO: Karel Prinsloo/AP

Under måndagseftermiddagen drabbade ungdomsgäng och polis samman i Londonförorten Hackney. Ungdomar kastade sten mot polisen och affärer har blivit förstörda, det skriver The Telegraph.

Kravallpolis blockerade gator och stängde av biltrafiken i området.

Vissa bröt sig in i affärer och polisbilar vandaliserades. En BBC-journalist på plats uppgav att våldsamheterna utbröt efter det att polisen stoppat och kroppsvisiterat en man utan att hitta något.

Flera byggnader har satts i brand i Croydon, i södra London. Bilder på BBC visade hur brandmän kämpade nästan förgäves mot lågorna. Oroligheterna tycks även ha spridit sig till Birmingham, där skyltfönster krossades och varor stals, sade polisen enligt Reuters.

Samtidigt kom rapporter om brinnande bilar i Lewisham i södra London. Och i Peckham, också i södra delen av huvudstaden, sattes affärslokaler i brand och ungdomar försökte tända eld på en buss.

Totalt har nu över 200 personer gripits och 35 poliser skadats i upploppen.

Brinnande byggnader och fordon, plundringar och våldsamma kravaller förvandlade i helgen delar av London till en krigszon och gjorde många hemlösa.

Kravallerna startade i lördags i den fattiga stadsdelen Tottenham sedan en fredlig protest urartat. Protesten gällde ihjälskjutningen i torsdags av 29-årige Mark Duggan, där polisen hävdat att det rörde sig om en skottväxling. Tidningen Guardian skriver dock att en första undersökning visar att en kula, som uppgetts komma från Duggans bil, i själva verket kom från polisens vapen.

Brittiska regeringsföreträdare har kraftigt fördömt upploppen och sagt att opportunistiska kriminella ligger bakom vandaliseringen, som de lovar inte ska påverka förberedelserna inför OS nästa år.

I hårt kravalldrabbade Tottenham ser boende flera orsaker till ilskan, däribland den höga arbetslösheten, de hårda nedskärningarna och polisens agerande.

Scotland Yard talade om "härmare" när upploppen spred sig från Tottenham och polisen beklagade att sociala medier som Facebook och Twitter varit fulla av uppmaningar om att kräva "rättvisa" efter dödsskjutningen av Duggan. Samtidigt underströk polisen att Duggans död är "helt och hållet beklagansvärd" och sade att en oberoende kommission utreder den.

  • Kopiera sidans adress
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Åttaåringen utsattes för massivt våld

Åklagaren höll presskonferens om mordet i Karlskrona.

<b>Miguel Arias Cañete, Spanien. Klimatfrågor</b><br />
Miguel Arias Cañete genomled ett stormigt förhör i EU-parlamentet, där ledamöterna inte såg med blida ögon på spanjorens oljeaffärer och syn på kvinnor. Den mest brännande frågan handlade om att Cañete fram tills bara helt nyligen hade stora andelar i två oljebolag. Även hans fru och son, som var ordförande i ett av oljebolagen, har nyligen sålt sina aktier. Flera EU-parlamentariker protesterade också mot kommentarer Cañete gjort under sin politiska karriär i Spanien om att män är smartare än kvinnor. Cañete fick vackert be om ursäkt för de sexistiska uttalandena. eu-kommissionen

”Män är smartare än kvinnor”

Tvingades be om ursäkt • Här är de mest omtalade kommissionärerna.

Flygproblemen slår hårt mot Norwegian

Rasar nu på börsen efter dagens rapport.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Webb-tv

Mamma: ”Gud vad är det som händer”

Hemmasittaren

Leon, 15, kan inte gå till skolan.

SMHI varnar för snöfall i dag

försmak av vintern

Kan komma upp till en decimeter.

Därför får du vinterdepression

Nedstämd?

Nu kan forskare veta varför.

”Ryssland vill testa sina nya ubåtar”

Ubåtsjakt

Expert i USA om trolig kränkning.

Så hånas svenska ubåtsinsatsen

Sökinsats

Moscow times listar ”teorierna” om den okända farkosten.

Nu dumpar Microsoft Nokias varumärke

Namnbytet får genomslag i Frankrike först.

Detta är Europas tio värsta flygplatser

ny lista

"Sliten och varken ren eller vänlig."