Nya kraftiga efterskalv i Kina

Ett kraftigt efterskalv drabbade på fredagen området nära det förra förödande skalvets epicentrum i Sichuanprovinsen i Kina. Efterskalvet fick jordmassor att rasa, som begravde bilar, enligt statliga medier.

FOTO: AP Photo och Reuters

Läs fler artiklar om skalvet i Kina:

Telekommunikationer som just upprättats avbröts på nytt, och räddningsarbetet försvårades därmed ytterligare. Skalvet mätte 5,9 på Richterskalan, och dess epicentrum låg mindre än fem mil från måndagens skalvcentrum.

Kina befarar att över 50 000 människor kan ha dödats i jordbävningen. Räddningsarbetet har blottlagt sprickan mellan militären och det civila styret i Kina, rapporterar SvD:s utsände.

– Glöm inte att det är folket som föder er. Dra era egna slutsatser av det! utbrast Kinas premiärminister Wen Jibao i ett samtal till militären och la på luren, rapporterade Hongkongkanalen Phoenix-tv på onsdagsnatten.

Jordbävningen i Sichuanprovinsen har avslöjat en spricka mellan militären och det civila styret i Kina. Wen Jiabao har varit på plats sedan dag ett. Den populäre premiärministern har ­filmats när han besökt det ena efter det andra katastrofområdet. Han har krupit in i rasade hus och uppmanat fastklämda att kämpa på, tröst­at föräldralösa barn och drivit på räddningsarbetarna.

Samtidigt växer frustrationen över militärens insats. På onsdagen visades bilder på hur premiär­ministern skrek i telefon:

– Jag bryr mig inte om vad ni gör. Jag kräver att de 100 000 i Pengzhou räddas, det är en order.

Militären förväntas spela en ledande roll i räddningsaktionen. Men fram till onsdagen hade de bara ställt upp med 20 helikoptrar. Trots att de har över 500 till sitt förfogande, enligt sinodefence.com .

Jordbävningen har drabbat ett område mer än dubbelt så stort som Belgien – 65 000 kvadratkilometer. De värst drabbade platserna som Beichuan ligger dessutom i bergen där stenras gjort vägar oframkomliga. Fyra dagar efter skalvet saknade mängder av överlevande fortfarande mat, ­vatten, medicin och tält. För de som är begravda levande i rasmassor rinner hoppet ut för varje timme som går utan hjälp. Men inte förrän i går utökades räddningsinsatsen med ytterligare 90 helikoptrar. Under de avgörande två första dagarna uppgavs dåligt väder ha stoppat helikopterinsatser. Men det verkar som om pilot­erna har väldigt höga säkerhetsmarginaler. Det regnade och var disigt på tisdagen. En helikopter kan flyga i alla väder på instrument, det är bara landning som är svårt i dimma och låga moln, enligt Jöran Forsman, infochef på Helikopterflottiljen i Linköping:

Jag såg inte en enda helikopter mellan tisdag och torsdag morgon i katastrofområdena Dujiangyan, Beichuan och Chengdu.

I censurerade statsmedier ­prisas oavbrutet samarbetet mellan militären, partiet och den ­civila staten. Militären framställs enbart som hjältar. Otvivelaktigt utför många av dem just nu stordåd, men man kan också peka på otillräckliga resurser. Först två dagar efter skalvet kunde en trupp på 200 soldater ta sig in till samhället Yingxiu via båt. De mötte 4000 begravda i rasmassor och 1000 allvarligt skadade bland en befolkning på 7000 totalt. En msn-användare i Shanghai hade på onsdagen bytt signatur till det syrliga: ”Hur kan nödställda gå ut men räddningspersonalen inte ta sig in?”

Kontrasten är stor mot hur militären reagerade på oroligheterna i Tibet för två månader sedan. Inom någon dag var vägarna i ­Tibet och närliggande områden i Sichuan, Qinghai och Gansu fyllda av gröna kolonner med militärlastbilar. Något liknande har jag inte sett i jordbävningsområdet. Fram till onsdag vägrade Kina acceptera utländska hjälpinsatser. Myndigheterna insisterade på att landet klarade jobbet självt. I stället bad man om material och pengar. Först i går eftermiddag släpptes ett japanskt team in.

Det saknas uppgifter på hur många sökhundar Kina har till förfogande i katastrofområdet. Men i staden Dujiangyan med 600 000 invånare rapporterades det i går finnas 12 sökhundar, och det verkar vara ett område där det finns mycket hundar. För två hundar tar det en halvtimma att söka av ett raserat trevåningshus, enligt Jan-Olof Säll, hundkoordinator i svenska sök- och räddningsstyrkan och lärare på Räddningsverkets skola i Skövde. I skogsmiljö tar det fyra timmar för en hund att söka igenom ett kvadratkilometer stort område.

Försvarsmakten är det mest slutna av Kinas tre maktcentrum (de andra två är regeringen och kommunistpartiet). Som premiär­minister är Wen Jiabao ansvarig för civilstatens arbete. President Hu Jintao leder som ordförande för den centrala militärkommission försvarmakten. Hu har uppmanat militären och polisen till fördubblade insatser under ett extrainkallat möte för den viktiga politbyrån.

Frågan är då vad militärens klena insats beror på. Man kan bara spekulera i samarbetsproblem i den kinesiska ledarduon eller ovilja från försvarsmakten. I går varnade kinesiska myndigheter att dödsiffran kan stiga till 50 000.

  • Kopiera sidans adress

Katastrofen i siffror

Antal döda: 19 500

Försvunna och begravda under rasmassor: Cirka 25 000

Totalt befarade döda i går: 50 000

Skadade: 64 000 har fått sjukhusvård och av dem är 15 587 svårt skadade

Kollapsade eller svårt skadade hus: 4,3 miljoner

Soldater skickade till området: Omkring 50 000 och ytterligare 30 000 på väg i går. Därtill finns medicinsk personal, polis, halvmilitär och frivilliga.

Totalt antal berörda av skalvet: 10 miljoner

Centralregeringen i‑Peking har anslagit motsvarande 950 miljoner kronor till räddningsinsatserna. Allmänheten i Kina har skänkt gåvor till ett värde av 755 miljoner.

Källa: Nya Kina, TT-Reuters.

Visa mer fakta
Obegränsad tillgång till SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

svd:s avslöjande

”En inkräktare kan
trycka på botten”

Unika uppgifter till SvD: Nödsamtal gick från Kanholmfjärden till Ryssland.

Ubåt kan finnas i skärgården

unika uppgifter till svd

Unika uppgifter till SvD: Nödsamtal gick från Kanholmfjärden till Ryssland.

”Värst är att vi har
svikit våra grannar”

BRÄNNPUNKT

Professor Hedlund om svenska försvaret.

Sötebrödsdagarna är över för statens bolag

analys

Kassakossorna håller på att sina.

Cervenka: Så kan du
få råd, Magdalena!

budget

Är det tomt eller fullt i statens lador?

Cervenka: Så kan du
få råd, Magdalena!

budget

Är det tomt eller fullt i statens lador?

Kända karriärraketer startar i svinottan

Så får de gjort halva arbetsdagen före kl 8.00.

”Jag är mest effektiv på mornar”

Jenny Ericssons väckarklocka ringer strax efter 5.00.

”Vår generositet gör
oss starka på sikt”

Nationalekonom om invandringens kostnader.

Misstänkt ebola-fall på Arlanda

Förs till Karolinska. Tio svenska prover i år – alla negativa.

”Wikileaks gjorde
en enorm tjänst”

Michael Moore: Tyvärr har det glömts bort.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

Kamera fångar havets jättar

Bildspecial

Unika ögonblick frysta från ovan.

”Jag gick tyvärr ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.