Norsk polischef avgår

Chefen för den norska säkerhetspolisen, PST, avslöjade under en utfrågning i Stortinget att Norge har hemliga agenter i Pakistan. Uttalandet ledde till att hon omedelbart tvingades avgå. Norges ambassadör i Pakistan kallades i går in till utrikesdepartementet i Islamabad.

Janne Kristiansen, före detta chef för den norska säkerhetspolisen.

Janne Kristiansen, före detta chef för den norska säkerhetspolisen.

FOTO: scanpix

Janne Kristiansen skulle svara på frågor om terrorberedskapen i landet när hon också kom in på de upplysningar som underrättelsetjänsterna samlar in i utlandet. I Norge, som i många andra länder, finns det både en säkerhetspolis, som ska avvärja terror i det egna landet och en militär underrättelsetjänst som samlar in information om militära hot. I Norge kallas den för E-tjenesten.

Organisationen är större än vad landet skulle haft om det inte under många år var det enda Natolandet förutom Turkiet som gränsade mot Sovjetunionen/Ryssland.

Med hjälp av radar och annan utrustning driver Norge signalspaning på de ryska styrkorna och kan förse USA och andra allierade med information.

I Afghanistan har norska styrkor opererat bakom fiendelinjerna med liknande spaning. Men E-tjenesten har aldrig bekräftat att det haft personal i Pakistan. Men frågan har varit uppe tidigare. Även 2007 kallades den norska ambassadören in till det pakistanska utrikesdepartementet.

Att chefen för säkerhetspolisen ger upplysningar om detta, som inte ligger under hennes ansvarsområde, ses som mycket allvarligt. Det skedde visserligen i en bisats, men hennes uttalande kommer att efterforskas som ett brott mot tystnadsplikten.

Något politiskt stöd har Janne Kristiansen inte längre som chef för Politiets sikkerhetstjeneste, PST. Hon har tidigare kommit med flera märkliga uttalanden i samband med terrordåden den 22 juli i fjol. Till utländska medier sade hon att inte ens den östtyska säkerhetspolisen Stasi skulle ha kunnat avslöja en ensam terrorist som Anders Behring Breivik. Senare visade det sig att han fanns med på en lista PST fått över norrmän som köpt kemi- kalier från en polsk firma som är nödvändiga för att konstruera en bomb av den sort han använde.

När Janne Kristiansen skulle förklara hur den informationen behandlades inom säkerhetspolisen blev det nya rundor där hon dementerade vad hon tidigare sagt.

Onsdagens uttalande skedde i ett nytt stortingsutskott som upprättats för att förbättra landets beredskap mot terror. Det leds av Knut Arild Hareide från Kristelig folkeparti. Han tror att Janne Kristiansens avgång enbart handlar om uttalandena om Pakistan och inte med hur hon hanterat terrordåden den 22 juli.

– Men det här kan ju ge PST en ny start efter den 22 juli. Nu kan vi slippa persondiskussionen och koncentrera debatten om vad som kan göras bättre i framtiden, säger han.


  • Kopiera sidans adress

Vad gäller saken?

Janne Kristiansen utnämndes till chef för Politiets sikkerhetstjeneste, PST, i september 2009. Innan dess var hon ledare för den granskningskommission som ska avgöra om det begås justitiemord i Norge. Även i den positionen var hon omstridd.
Kommissionen nekade bland annat den spiondömde Arne Treholt resning.
PST motsvarar den svenska säkerhets-polisen. E-tjensten motsvarar Försvarets radioanstalt. Den är underställd den norska överbefälha-varen.

Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Just nu: Stort antal slag dödade åttaåring

Åklagaren håller presskonferens om mordet i Kristianstad.

<b>Miguel Arias Cañete, Spanien. Klimatfrågor</b><br />
Miguel Arias Cañete genomled ett stormigt förhör i EU-parlamentet, där ledamöterna inte såg med blida ögon på spanjorens oljeaffärer och syn på kvinnor. Den mest brännande frågan handlade om att Cañete fram tills bara helt nyligen hade stora andelar i två oljebolag. Även hans fru och son, som var ordförande i ett av oljebolagen, har nyligen sålt sina aktier. Flera EU-parlamentariker protesterade också mot kommentarer Cañete gjort under sin politiska karriär i Spanien om att män är smartare än kvinnor. Cañete fick vackert be om ursäkt för de sexistiska uttalandena. eu-kommissionen

”Män är smartare än kvinnor”

Tvingades be om ursäkt • Här är de mest omtalade kommissionärerna.

Betalade sex miljoner – för fyra kilobyte

Apple-datorn satte nytt prisrekord på auktion.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

SMHI varnar för snöfall i dag

försmak av vintern

Kan komma upp till en decimeter.

Därför får du vinterdepression

Nedstämd?

Nu kan forskare veta varför.

”Ryssland vill testa sina nya ubåtar”

Ubåtsjakt

Expert i USA om trolig kränkning.

Så hånas svenska ubåtsinsatsen

Sökinsats

Moscow times listar ”teorierna” om den okända farkosten.

Nu dumpar Microsoft Nokias varumärke

Namnbytet får genomslag i Frankrike först.

Harper: Det var
ett terrorattentat

Ottawa

”Vi låter oss inte skrämmas.”

Detta är Europas tio värsta flygplatser

ny lista

"Sliten och varken ren eller vänlig."

”Jag drabbades av svår kramp”

Löpning

Tobias om sitt svåra lopp.