Norsk polischef avgår

Chefen för den norska säkerhetspolisen, PST, avslöjade under en utfrågning i Stortinget att Norge har hemliga agenter i Pakistan. Uttalandet ledde till att hon omedelbart tvingades avgå. Norges ambassadör i Pakistan kallades i går in till utrikesdepartementet i Islamabad.

Janne Kristiansen, före detta chef för den norska säkerhetspolisen.

Janne Kristiansen, före detta chef för den norska säkerhetspolisen.

FOTO: scanpix

Janne Kristiansen skulle svara på frågor om terrorberedskapen i landet när hon också kom in på de upplysningar som underrättelsetjänsterna samlar in i utlandet. I Norge, som i många andra länder, finns det både en säkerhetspolis, som ska avvärja terror i det egna landet och en militär underrättelsetjänst som samlar in information om militära hot. I Norge kallas den för E-tjenesten.

Organisationen är större än vad landet skulle haft om det inte under många år var det enda Natolandet förutom Turkiet som gränsade mot Sovjetunionen/Ryssland.

Med hjälp av radar och annan utrustning driver Norge signalspaning på de ryska styrkorna och kan förse USA och andra allierade med information.

I Afghanistan har norska styrkor opererat bakom fiendelinjerna med liknande spaning. Men E-tjenesten har aldrig bekräftat att det haft personal i Pakistan. Men frågan har varit uppe tidigare. Även 2007 kallades den norska ambassadören in till det pakistanska utrikesdepartementet.

Att chefen för säkerhetspolisen ger upplysningar om detta, som inte ligger under hennes ansvarsområde, ses som mycket allvarligt. Det skedde visserligen i en bisats, men hennes uttalande kommer att efterforskas som ett brott mot tystnadsplikten.

Något politiskt stöd har Janne Kristiansen inte längre som chef för Politiets sikkerhetstjeneste, PST. Hon har tidigare kommit med flera märkliga uttalanden i samband med terrordåden den 22 juli i fjol. Till utländska medier sade hon att inte ens den östtyska säkerhetspolisen Stasi skulle ha kunnat avslöja en ensam terrorist som Anders Behring Breivik. Senare visade det sig att han fanns med på en lista PST fått över norrmän som köpt kemi- kalier från en polsk firma som är nödvändiga för att konstruera en bomb av den sort han använde.

När Janne Kristiansen skulle förklara hur den informationen behandlades inom säkerhetspolisen blev det nya rundor där hon dementerade vad hon tidigare sagt.

Onsdagens uttalande skedde i ett nytt stortingsutskott som upprättats för att förbättra landets beredskap mot terror. Det leds av Knut Arild Hareide från Kristelig folkeparti. Han tror att Janne Kristiansens avgång enbart handlar om uttalandena om Pakistan och inte med hur hon hanterat terrordåden den 22 juli.

– Men det här kan ju ge PST en ny start efter den 22 juli. Nu kan vi slippa persondiskussionen och koncentrera debatten om vad som kan göras bättre i framtiden, säger han.


  • Kopiera sidans adress

Vad gäller saken?

Janne Kristiansen utnämndes till chef för Politiets sikkerhetstjeneste, PST, i september 2009. Innan dess var hon ledare för den granskningskommission som ska avgöra om det begås justitiemord i Norge. Även i den positionen var hon omstridd.
Kommissionen nekade bland annat den spiondömde Arne Treholt resning.
PST motsvarar den svenska säkerhets-polisen. E-tjensten motsvarar Försvarets radioanstalt. Den är underställd den norska överbefälha-varen.

Prova SvD digital – 3 månader för 99 kr

Toppnyheter SvD.se

Vill införa klimat-rot
för alla slags bostäder

Miljöpartiet presenterade sin skuggbudget.

”Vår politik ska gynna kvinnor”

Per Bolund (MP) motiverar varför man gör detta val.

Kvinnorna som älskade nazister

Kultursvep

Fick de någonsin stå till svars?

24-åring fick frätande kalk i lungorna – dog

arbetsplatsolyckor

Men utredning dröjer.

Ryggsäckar utlöste bomblarm

Boston

Ett år efter terrordådet – hundratals människor evakuerades.

”Ibland skrattar vi mer än vi spelar”

Volleyboll

98-årig spelare imponerar i film.

Passagerarfärja sjönk
i morse – 300 saknas

Sydkorea

Minst två döda. Elever i sjönöd.

Ansökningstid förlängd till idag

Högskolan

Skulle ha stängt i natt men det var för högt tryck.

Vad betyder oblat och infria?

Högskoleprovet

Testa om du klarar orddelen.

Se de första bilderna på nya Saab-bilarna

TV

9-3 Aero lämnar Nevs fabrik i Trollhättan.

Passagerare fast på flyget i 34 timmar

Planet parkerade på marken – ingen fick gå av.