Barack Obama får Nobels fredspris

Nobels fredspris 2009 går till USA:s president Barack Obama för hans arbete för att lösa globala kriser och skapa en kärnvapenfri värld. Klockan 11 tillkännagavs beslutet av det norska Nobelinstitutet i Oslo. Barack Obama känner ödmjukhet inför att han tilldelats fredspriset, meddelar en talesman för Vita huset.

Webb-tv

USA:s president Barack Obama får årets fredspris till Alfred Nobels minne.

Obama får fredspriset

Läs fler artiklar om fredspriset:

Klockan 11 idag kom beskedet: Barack Obama får Nobels fredspris 2009. USA:s president får priset för att ha stärkt internationell diplomati och samarbete mellan olika folkslag.

Barack Obama har själv inte kommenterat priset än, men den första kommentar från Vita husets pressekreterare var ett kort "wow", rapporterar den amerikanska tv-kanalen CBS. En annan tjänsteman säger att "det här är stora nyheter" och att man nu arbetar med en officiell reaktion. Barack Obama känner ödmjukhet inför att han tilldelats fredspriset, meddelar en talesman för Vita huset, rapporterar nyhetsbyråer.

Den norska nobelkommittéen lägger särskild vikt vid Obamas arbete för "en värld utan kärnvapen". I ett pressmeddelande skriver man också att Obama återigen gett de multilaterala samtalen en central roll i världspolitiken och att USA nu satsar på dialog och samarbete – "även för de svåraste konflikterna".

I motiveringen nämns också att Obama gjort att USA nu uppmärksammat det globala klimathotet och att Vita huset satsar på att stärka demokratifrågor och mänskliga rättigheter.

"Väldigt sällan har en person likt Obama fångat världens uppmärksamhet och gett mänskligheten hopp för en bättre framtid", skriver Nobelkommittéen och fortsätter:

"I 108 år har den norska nobelkommittén försökt stimulera just de policies och attityder som Obama nu blivit världens ledande talesperson för".

När Nobelinstitutets ordförande Thorbjørn Jagland läste upp beskedet gick ett sus genom församlingen. Barack Obama har knappast alls nämnts i förhandsspekulationerna och för att minska risken för läckor fick Obama själv inget förhandsbesked om priset.

– Vi har inte ringt honom än. Vi vill inte väcka honom, sade Thorbjørn Jagland under presskonferensen.

Under presskonferensen fick den norska nobelkommittén frågor om priset inte kan ses som att man lägger sig i amerikansk inrikespolitik. På det svarade Thorbjørn Jagland att man inte ser något sådant problem.

Frågor rörde också om det inte är ett problem att Obama kan komma att stärka den militära insatsen i Afghanistan. Inte heller detta har dock påverkat Nobelkommittéen i deras beslut, uppger Jagland.

Afghanistans president Hamid Karzai gav en kort kommentar till beslutet: "Obama är rätt man att vinna Nobels fredspris".

Samtidigt meddelade Iran att man nu hoppas att "priset kan hjälpa Obama att få slut på orättvisorna i världen", rapporterar AFP.

Beskedet lär innebära att det blir svårt för Obama att undvika att besöka det omstridda klimattoppmötet i Köpenhamn i december, som pågår mellan den 7 och 18 december, eftersom den amerikanske presidenten förväntas besöka Oslo och Stockholm just dessa dagar.

Obamas närvaro i Köpenhamn har tidigare varit oklar.

Även om Barack Obama själv inte nämnts i förhandsspekulationerna har två av hans tidigare kollegor hamnat på listor över favoriter. De båda amerikanska senatorerna Sam Nunn och Richard Lugar har arbetat för att förhindra föråldrade sovjetiska kärnvapen från att spridas under flera år.

De båda var initiativtagare till det så kallade Nunn-Lugar-programmet för att förstöra massförstörelsevapen. Barack Obama har gett initiativet sitt stöd och 2005 reste han som senator 2005 i Ryssland, Ukraina och Azerbajzjan tillsammans med Richard Lugar.

2007 startade Obama och Lugar också ett nedrustningsinitiativ för att förstöra vapenlager och leta upp massförstörelsevapen, skriver TT.

Sammanlagt var 172 personer och 33 organisationer nominerade till årets pris – det högsta antalet nominerade i fredsprisets historia.

Bland förhandsfavoriterna fanns Zimbabwes premiärminister Morgan Tsvangirai, den kinesiska människorättsaktivister Hu Jia som sitter i husarrest och Piedad Córdoba, som i flera år kämpat för att lösa Colombias konflikt med Farc-gerillan.

Live-TV

Följ tillkännagivandet direkt från Vetenskapsakademien:

  • Kopiera sidans adress

Obama är den 21:e amerikan som föräras Nobelpriset enligt en sammanställning från nyhetsbyrån AFP. Han är också den tredje sittande USA-president som får det. De tidigare är demokraten Woodrow Wilson, prisbelönt 1919, och republikanen Theodore Roosevelt, som fick priset 1906.

Dessutom fick Jimmy Carter Nobels fredspris 2002. Demokraten Carter var president 1977—81.

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Stockholmspolitiker misstänks för dödsfall

Vållande till annans död. Båtolycka där andra föraren avled.

Finansminister Magdalena Andersson (S). ”tomma lador”

M KU-anmäler Andersson

Finansministerns uttalande om ”tomma lador” kritiseras.

Andersson: Kritiken är felriktad

Anser att den tidigare regeringens politik ligger bakom.

Här är vinnarna i
dagens rapporter

Nordea tynger med oväntad nedskrivning.

Helge Fossmo får tidsbestämt straff

Beslut om Knutbypastorn - kan bli fri 2020.

”Nordeas it-fiasko
är en väckarklocka”

Analys

Bortglömd aspekt – bankerna sårbara.

National Geographics
bästa fotografier

Bildspel

Väljer själva klassiska bilder i ny bok.

3 dagar kvar: Vad betyder rationell?

Högskoleprovet

Träna på vårens orddel.

Vad betyder kymig och peang?

Hösten 2013

Klarar du orddelen från förra höstens prov? Testa!

Firad amerikansk chefredaktör död

washington

Avled sent på tisdagen.

”Jag drabbades av svår kramp”

Löpning

Tobias om sitt svåra lopp.