Barack Obama får Nobels fredspris

Nobels fredspris 2009 går till USA:s president Barack Obama för hans arbete för att lösa globala kriser och skapa en kärnvapenfri värld. Klockan 11 tillkännagavs beslutet av det norska Nobelinstitutet i Oslo. Barack Obama känner ödmjukhet inför att han tilldelats fredspriset, meddelar en talesman för Vita huset.

Webb-tv

USA:s president Barack Obama får årets fredspris till Alfred Nobels minne.

Obama får fredspriset

Läs fler artiklar om fredspriset:

Klockan 11 idag kom beskedet: Barack Obama får Nobels fredspris 2009. USA:s president får priset för att ha stärkt internationell diplomati och samarbete mellan olika folkslag.

Barack Obama har själv inte kommenterat priset än, men den första kommentar från Vita husets pressekreterare var ett kort "wow", rapporterar den amerikanska tv-kanalen CBS. En annan tjänsteman säger att "det här är stora nyheter" och att man nu arbetar med en officiell reaktion. Barack Obama känner ödmjukhet inför att han tilldelats fredspriset, meddelar en talesman för Vita huset, rapporterar nyhetsbyråer.

Den norska nobelkommittéen lägger särskild vikt vid Obamas arbete för "en värld utan kärnvapen". I ett pressmeddelande skriver man också att Obama återigen gett de multilaterala samtalen en central roll i världspolitiken och att USA nu satsar på dialog och samarbete – "även för de svåraste konflikterna".

I motiveringen nämns också att Obama gjort att USA nu uppmärksammat det globala klimathotet och att Vita huset satsar på att stärka demokratifrågor och mänskliga rättigheter.

"Väldigt sällan har en person likt Obama fångat världens uppmärksamhet och gett mänskligheten hopp för en bättre framtid", skriver Nobelkommittéen och fortsätter:

"I 108 år har den norska nobelkommittén försökt stimulera just de policies och attityder som Obama nu blivit världens ledande talesperson för".

När Nobelinstitutets ordförande Thorbjørn Jagland läste upp beskedet gick ett sus genom församlingen. Barack Obama har knappast alls nämnts i förhandsspekulationerna och för att minska risken för läckor fick Obama själv inget förhandsbesked om priset.

– Vi har inte ringt honom än. Vi vill inte väcka honom, sade Thorbjørn Jagland under presskonferensen.

Under presskonferensen fick den norska nobelkommittén frågor om priset inte kan ses som att man lägger sig i amerikansk inrikespolitik. På det svarade Thorbjørn Jagland att man inte ser något sådant problem.

Frågor rörde också om det inte är ett problem att Obama kan komma att stärka den militära insatsen i Afghanistan. Inte heller detta har dock påverkat Nobelkommittéen i deras beslut, uppger Jagland.

Afghanistans president Hamid Karzai gav en kort kommentar till beslutet: "Obama är rätt man att vinna Nobels fredspris".

Samtidigt meddelade Iran att man nu hoppas att "priset kan hjälpa Obama att få slut på orättvisorna i världen", rapporterar AFP.

Beskedet lär innebära att det blir svårt för Obama att undvika att besöka det omstridda klimattoppmötet i Köpenhamn i december, som pågår mellan den 7 och 18 december, eftersom den amerikanske presidenten förväntas besöka Oslo och Stockholm just dessa dagar.

Obamas närvaro i Köpenhamn har tidigare varit oklar.

Även om Barack Obama själv inte nämnts i förhandsspekulationerna har två av hans tidigare kollegor hamnat på listor över favoriter. De båda amerikanska senatorerna Sam Nunn och Richard Lugar har arbetat för att förhindra föråldrade sovjetiska kärnvapen från att spridas under flera år.

De båda var initiativtagare till det så kallade Nunn-Lugar-programmet för att förstöra massförstörelsevapen. Barack Obama har gett initiativet sitt stöd och 2005 reste han som senator 2005 i Ryssland, Ukraina och Azerbajzjan tillsammans med Richard Lugar.

2007 startade Obama och Lugar också ett nedrustningsinitiativ för att förstöra vapenlager och leta upp massförstörelsevapen, skriver TT.

Sammanlagt var 172 personer och 33 organisationer nominerade till årets pris – det högsta antalet nominerade i fredsprisets historia.

Bland förhandsfavoriterna fanns Zimbabwes premiärminister Morgan Tsvangirai, den kinesiska människorättsaktivister Hu Jia som sitter i husarrest och Piedad Córdoba, som i flera år kämpat för att lösa Colombias konflikt med Farc-gerillan.

Live-TV

Följ tillkännagivandet direkt från Vetenskapsakademien:

  • Kopiera sidans adress

Obama är den 21:e amerikan som föräras Nobelpriset enligt en sammanställning från nyhetsbyrån AFP. Han är också den tredje sittande USA-president som får det. De tidigare är demokraten Woodrow Wilson, prisbelönt 1919, och republikanen Theodore Roosevelt, som fick priset 1906.

Dessutom fick Jimmy Carter Nobels fredspris 2002. Demokraten Carter var president 1977—81.

Visa mer fakta
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

KD:s partiledare Göran Hägglund. LÄSARDEBATT

”KD bör minska
religiös framtoning”

LIVE

Läsare om ny KD-ledare. Skriv inlägg!

Malaysia: MH370- kraschen en olycka

Uttalandet öppnar för ersättning till anhöriga.

”Riksbanken borde införa negativ ränta”

Myndigheten: Schweiz har visat att det går.

Kritiken växer mot
Jan Björklund

Reaktioner

FP-röster höjs för partiledarbyte.

Höss var hans farfar: En ohygglig upptäckt

Intervju

”Muslimer dagens syndabockar.”

Ledare fick avgå efter Hitlerbild

Pagida

Kritiserad bild på Facebook väckte protester.

”Integrationstester förbjudna”

svd i bryssel

Tung EU-jurist: Tvinga invandrare göra prov olagligt.

Webb-tv

Succévisan om snopp
och snippa översätts

Har visats över 4,7 miljoner gånger på nätet.

Han avslöjade flygens dolda rabattbiljetter

svd i usa

23-årigt snille byggde succésajt.

”Kylan kopplar grepp över hela Sverige”

Omslag

SMHI: Kan handla om 25 cm snö.

Bilder som inte visats
från 1:a världskriget

Englunds nya bok

Har tidigare inte visats.

”Euforin har övergått i trötthet”

Ny bok

Skildring av livet utanför skyttegravarna.

Bildresa
<b>1935 </b>
Dagens Slussen invigs. Den klöverbladsformade anläggningen är resultatet av 40 års diskussioner, utredningar och förslag om Slussenområdet. Även för 100 år sedan var Slussenfrågan en svår nöt att knäcka.
Flera av tidens stora arkitekter ritade förslag som ratades. Till slut blev det en klöverbladsformad trafikkarusell, signerad Tage William Olsson. Klöverbladet är del av en funkismiljö, tillsammans med Katarinahissen och KF-huset.

Slussen – hur kunde det gå så snett?

Ödestimmen närmar sig. Hur gick det så fel?

FOTO: TT arkiv

Hon torterades av Gestapo – röjde inget

Hemligt

6 spionaffärer med dödlig utgång.

Ex-spion strålades till döds via te

Litvinenko kan ha mördats av politiker.

Gav sig in i politiken redan som 15-åring

Utbränd

Se Jimmie Åkessons karriär i bilder.