HELSINGFORS En motreaktion mot Sannfinländarnas storsmäll i fjolårets riksdagsval.

Det är en av förklaringarna till att De grönas presidentkandidat Pekka Haavisto på slutrakan gjorde ett kometlyft och sent i går kväll kunde konstatera att det blir han som öter långkörarfavoriten Sauli Niinistö i den andra omgången den 5 februari.

Pekka Haavisto fick 18,5 procent och Sauli Niinistö 36,8 procent.

I valdebatterna har han haft ett starkt lyft i ett fenomen som snabbt började kallas ”Haavistofenomenet” och ”motsmäll”, med anspelning på att Sannfinländarnas ordförande Timo Soini segervisst deklarerade att hans parti tagit en storsmällsseger (finska ”jytky”) i fjolårets riksdagsval.

–Vi fortsätter på samma spår i den andra omgången, sade Haavisto i går.

Och visst lyckades Haavisto mobilisera stöd långt utanför De grönas partigränser. I riksdagsvalet fick De gröna 7,3 procent av rösterna. Haavisto nästan fördubblade stödet.

Det samma gäller också Niinistö. Samlingspartiet tog 20,4 procent i riksdagsvalet, Niinistö samlar nästan 40 procent bakom sig.

–Det visar att presidentvalet i Finland är ett person-, inte ett partival, säger valexperten Kimmo Grönlund, forskningschef vid Åbo Akademi.

Frågan är hur stark Haavistos chans i en annan omgång är. Prognosen har visat att Niinistö i alla fall tar fyra femtedelar av rösterna, oberoende av vem motkandidaten är.

–Motsmällen har redan kommit, oberoende av hur det går, bedömde Haavistos anhängare.

Haavisto är en meriterad utrikespolitisk expert med lång erfarenhet av biståndsarbete och konflikthantering. Ändå är det Haavistos registrerade partnerskap med sambon Nexar Antonio Flores som dykt upp i debatten utanför de offentliga valarenorna. Om många, eller åtminstone en del, röstat på honom för att signalera att man är för tolerans och för ett annat än Sannfinländarnas Finland så kan det också avskräcka konservativa väljare i en andra omgång.

–Haavistos homosexualitet har egentligen inte varit någon stor fråga inför den första omgången. Jag hoppas det inte blir det i den andra omgången heller men jag befarar att jag har fel, säger valexperten Kimmo Grönlund, forskningschef vid Åbo akademi.

Ändå vågar han inte hoppas på att det blir en verklig duell mellan de två. Niinistö har bibehållit sin position som överlägsen favorit i sex år.

–Kanske 70–30.

Varför Niinistö är så populär är däremot en svårare fråga.

–Ja, det är något av en gåta. Han har lett så klart i alla gallupar sedan 2006 och populariteten har hållit i sig ända in på slutrakan, säger Grönlund.

För den breda allmänheten blev Sauli Niinistö känd då han utsågs till finansminister i postrecessionens Finland år 1996. Under de sju följande åren styrde han med ytterst återhållsam hand landets ekonomi och det ser ut som om just hans kärva sparsamhet appellerat till finländarna.

–Folk som klarar av att hushålla med de offentliga medlen blir populära i Finland också då buden till folket är hårda, säger Grönlund.

Samtidigt har Niinistös personliga tragedier gett den utåt sett behärskade och ibland rentav kyligt avvisande politikern en mänsklig aura. År 1995 omkom hans hustru Marja-Leena Niinistö i en bilolycka. År 2004 befann sig änklingen Sauli Niinistö tillsammans med parets två söner i Khao Lak då tsunamin slog till. De klarade sig nätt och jämnt med livet i behåll genom att klamra sig fast i några träd.

– Han har genomgått tragedier och kommit tillbaka starkare än någonsin. Han har inte gjort några stora misstag. Vi tror att han är den mest Natovänliga kandidaten men har han inte uttalat sig tydligt om detta under valdebatterna, utan snarast dementerat en sådan ståndpunkt. Det är kanske klokt med tanke på att under 20 procent av finländarna stöder Nato, säger Grönlund.

För Timo Soini blev valet ingen storskräll. Han ledde sitt populiststämplade parti till en historisk seger då partiet i fjolårets riksdagsval ökade från 5 till 39 ledamöter i våras. Nu fick han inte ens 10 procent av rösterna.

–Dra inga slutsatser av detta. Vi gjorde ett bra val och resultatet är precis det rätta för väljarna har alltid rätt. Storsmällen är gjord och den kommer ingen att kunna ta efter.

Valets stora förlorare blev socialdemokraterna som suttit på presidentposten i snart 30 år. Tidigare statsminister Paavo Lipponen fick inte ens 7 procent av rösterna.

– Jag hade varit den enda verkliga motkandidaten mot Niinistö. Nu blir den andra omgången en promenadseger för honom, sade en besviken Lipponen i går.

Jeanette Björkqvist