"Nelson Mandela var en människa som förändrade världen. Han var lika fast i sin övertygelse om varje människas lika värde, som han var stark i sin vilja och förmåga till försoning. Han valde försoning där andra hade valt hämnd", skriver statsministern vidare.

Fredrik Reinfeldt menar att världen har förlorat en förebild.

"Nelson Mandela var en människa som förändrade världen. Han var lika fast i sin övertygelse om varje människas lika värde, som han var stark i sin vilja och förmåga till försoning. Han valde försoning där andra hade valt hämnd."

"Han skapade ett nytt Sydafrika och gav människor världen över en förebild och ett ideal", skriver han i uttalande till TT.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven är tagen av dödsbeskedet.

– Jag känner en stor sorg och tomhet, säger han till TT på torsdagskvällen.

– Det här var en av demokratins absolut största förkämpar. Jag har haft Nelson Mandela som en stor förebild.

Löfven säger att han i sitt tal i Almedalen i somras skickade en hälsning till Mandela som redan då var svårt sjuk.

– Då sade jag att det är en man som faktiskt gav demokratin åt sitt land och rösten åt ett helt folk. Dessutom gav han hopp till en hel generation, inte bara till Sydafrika utan över hela världen.

Jan Eliasson, vice generalsekreterare för FN, träffade Nelson Mandela flera gånger, bland annat i FN:s generalförsamling:

- Nelson Mandela var en gigant i internationell politik. Han var en levande symbol för rättvisa, för allas lika värde och för försoning. Han tillbringade 27 år i fängelse för sin kamp mot apartheid. Han kom ut utan bitterhet för att tillsammans med alla medborgare bygga ett nytt Sydafrika. Detta var en handling av historisk betydelse för Afrika men också för hela världen.

- Han hade en oslagbar karisma, klockorna stannade och rummet fick liv när han kom in. Han symboliserade godhet, han var en underbart genuint god människa. Alla kände så, säger Jan Eliasson till TT.

Anders Hagelberg är Sveriges ambassadör i Sydafrika. I telefon från Sydafrika säger han till TT:

– En hel nation kommer att sörja. En hel värld kommer att sörja.

Än så länge är det oklart när begravningen ska äga rum men man kan räkna med att statsöverhuvuden från hela världen kommer att närvara.

Jan Eliasson, vice generalsekreterare för FN, träffade Nelson Mandela vid ett flertal tillfällen, bland annat i FN:s generalförsamling:

– Nelson Mandela var en gigant i internationell politik. Han var en levande symbol för rättvisa, för allas lika värde och för försoning. Han tillbringade 27 år i fängelse för sin kamp mot apartheid. Han kom ut utan bitterhet för att tillsammans med alla medborgare bygga ett nytt Sydafrika. Detta var en handling av historisk betydelse för Afrika men också för hela världen.

– Han hade en oslagbar karisma, klockorna stannade och rummet fick liv när han kom in. Han symboliserade godhet, han var en underbart genuint god människa. Alla kände så, säger Jan Eliasson till TT.

Jan Björklund, utbildningsminister, vice statsminister och ordförande i den bilaterala kommissionen Sverige–Sydafrika:

"Mandela var en av de största i vår tid. Försoningen mellan svarta och vita, mellan förtryckta och förtryckare, försoning i stället för hämnd, var hans verk. På så sätt har han blivit en förebild för hela världen."

Centerledaren Annie Lööf, skriver i ett pressmeddelande: "En historisk man har gått ur tiden. Jag är glad att Nelson Mandela fick leva länge nog att se sin dröm om likvärdiga rättigheter, om frihet och rättvisa, gå i uppfyllelse i Sydafrika."

Gudrun Schyman, talesperson Feministiskt initiativ: Nelson Mandela såg att det är hopp och kärlek som förenar oss, inte hat. Hans livsgärning visar hur stora vi kan vara som människor.