Fortsatt oro efter nidfilmen

Australien blev på lördagen nästa land att drabbas av protestvågen som utlösts av nidfilmen om profeten Muhammed. Lördagen var annars relativt lugn men terrornätverket al-Qaida uppmanar till fortsatta attacker mot västerländska mål.

Amerikanska flaggan bränns i samband med upploppen i Kairo för några veckor sedan.

Amerikanska flaggan bränns i samband med upploppen i Kairo för några veckor sedan.

FOTO: reuters

Uppmaningen kommer från al-Qaidas gren i Jemen och publicerades enligt AP i går på en webbsida med kopplingar till militant islamism.

Terrornätverket lät på lördagen meddela att den dödliga attacken i veckan mot det amerikanska konsulatet i Benghazi i Libyen var en hämnd för att USA i juni i år dödat nätverkets andreman, Abu Yahya al-Libi, i en drönarattack i Pakistan, rapporterar AFP.

"Dödandet av Sheikh Abu Yahya al-Libi bara ökade entusiasmen och beslutsamheten hos Omar Mukhtars söner att hämnas dem som attackerade vår ledare", skriver nätverket i ett uttalande uppger USA-baserade som övervakar terrororganisationer på nätet.

Omar Mukhtar var en libysk frihetskämpe när landet leddes av italienska kolonialherrar i början av förra seklet.

På lördagsmorgonene togs även den 55-årige man som tros ligga bakom den kontroversiella Muhammedfilmen in till förhör. Nakoula Basseley Nakoula förnekar all inblandning i filmklippet, ändå valde han att frivilligt följa med när polisen knackade på i hans hem i en förort till Los Angeles.

Enligt Reuters är han inte gripen utan enbart inkallad till förhör av federal polis. Nakoula Basseley Nakoula är enligt uppgift av egyptiskt ursprung och tillhör en församling i den koptiska kristna kyrkan.

Ungefär samtidigt drog den muslimska protesvågen vidare till Australien när polis och demonstranter drabbade samman i de centrala delarna av Sydney. Enligt CNN bar demonstranterna plakat med budskap som ”halshugg alla som förolämpar profeten” och ”Obama, Obama, we like Usama”.

Demonstrationen urartade när polis försökte styra folkmassan från en byggnad. De protesterande kastade flaskor och skor och polis svarade med tårgas och hundar för att skingra dem. Minst fyra personer, inklusive en polisman som träffades i ansiktet av en flaska, uppges ha skadats.

Många frågar sig hur ett klipp från en enskild filmmakare – eller som tidigare ett litet antal teckningar av en internationellt okänd konstnär som Lars Vilks – kan utlösa så pass omfattande protester.

Ed Husain, författare och Mellanösternexpert på den amerikanske tankesmedjan Council on Foreign Relations, skriver i en debattartikel på CNN:s hemsida att en viktig orsak är hur människor i totalitära länder ser på statens makt över landets invånare.

Människor som är födda och uppvuxna i en diktatur är vana vid att staten kontrollerar invånarna och att en film därmed inte kan produceras utan regeringens goda minne. Med en sådan bakgrund blir det logiskt att tro att USA:s regering står bakom budskapet i det nu aktuella filmklippet, menar Ed Husain. Likaså skulle Sveriges regering ha stått bakom budskapet i Lars Vilks teckningar.

”Det är svårt för unga araber som inte fötts i frihet att förstå hur individuell frihet verkligen fungerar i det verkliga livet”, skriver Ed Husain.

  • Kopiera sidans adress

Vad gäller saken?

Sent i tisdags attackerades amerikanska konsulatet i Benghazi med raketdrivna granater och byggnaden sattes i brand. USA:s ambassadör i Libyen, tre amerikaner och flera libyska anställda dödades.

Samma kväll hade tusentals demonstranter tagit sig in på USA:s ambassadområde i Kairo.

Sedan dess har protester mot amerikanska och västliga ambassader tilltagit i omfattning. Demonstranterna protesterar mot klipp från en film titulerad ”Muslimernas oskuld”, en parodi på berättelser från profeten Muhammeds liv.

Visa mer fakta
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Sofia Hellqvist och prins Carl Philip. prinsbröllop

Bröllopsdatum spikat:
”En stor dag för oss”

Gifter sig i Slottskyrkan på Kungliga slottet i sommar.

Se Carl Philips och Sofias år ihop

Bildspecial

Paret på bröllop, dop och hockeymatch.

”Arbetslösa och sjuka vinnarna i budgeten”

Ekonomi

Så påverkas du av nya satsningarna.

Försiktig optimism i kampen mot ebola

Flera uppmärksammade patienter tillfrisknar.

”Rysk James Bond infiltrerar Sverige?”

Ubåtsjakten

Spionromantik i utländsk media.

”Kalla kriget-scener i Stockholm”

utländsk media

Skapar rubriker världen över.

Sexuella undertexter i Gamla testamentet

Under strecket

Ickenormativ erotik.

Programledaren
om påhoppen

Kultursvepet

"Vägrar reduceras".

”Den här Passaten
är Volvos mardröm”

Fröbergs bilar

Provkörning av ett nytt hot.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Webb-tv

Mamma: ”Gud vad är det som händer”

Hemmasittare

Leon, 15, kan inte gå till skolan.