Fortsatt oro efter nidfilmen

Australien blev på lördagen nästa land att drabbas av protestvågen som utlösts av nidfilmen om profeten Muhammed. Lördagen var annars relativt lugn men terrornätverket al-Qaida uppmanar till fortsatta attacker mot västerländska mål.

Amerikanska flaggan bränns i samband med upploppen i Kairo för några veckor sedan.

Amerikanska flaggan bränns i samband med upploppen i Kairo för några veckor sedan.

FOTO: reuters

Uppmaningen kommer från al-Qaidas gren i Jemen och publicerades enligt AP i går på en webbsida med kopplingar till militant islamism.

Terrornätverket lät på lördagen meddela att den dödliga attacken i veckan mot det amerikanska konsulatet i Benghazi i Libyen var en hämnd för att USA i juni i år dödat nätverkets andreman, Abu Yahya al-Libi, i en drönarattack i Pakistan, rapporterar AFP.

"Dödandet av Sheikh Abu Yahya al-Libi bara ökade entusiasmen och beslutsamheten hos Omar Mukhtars söner att hämnas dem som attackerade vår ledare", skriver nätverket i ett uttalande uppger USA-baserade som övervakar terrororganisationer på nätet.

Omar Mukhtar var en libysk frihetskämpe när landet leddes av italienska kolonialherrar i början av förra seklet.

På lördagsmorgonene togs även den 55-årige man som tros ligga bakom den kontroversiella Muhammedfilmen in till förhör. Nakoula Basseley Nakoula förnekar all inblandning i filmklippet, ändå valde han att frivilligt följa med när polisen knackade på i hans hem i en förort till Los Angeles.

Enligt Reuters är han inte gripen utan enbart inkallad till förhör av federal polis. Nakoula Basseley Nakoula är enligt uppgift av egyptiskt ursprung och tillhör en församling i den koptiska kristna kyrkan.

Ungefär samtidigt drog den muslimska protesvågen vidare till Australien när polis och demonstranter drabbade samman i de centrala delarna av Sydney. Enligt CNN bar demonstranterna plakat med budskap som ”halshugg alla som förolämpar profeten” och ”Obama, Obama, we like Usama”.

Demonstrationen urartade när polis försökte styra folkmassan från en byggnad. De protesterande kastade flaskor och skor och polis svarade med tårgas och hundar för att skingra dem. Minst fyra personer, inklusive en polisman som träffades i ansiktet av en flaska, uppges ha skadats.

Många frågar sig hur ett klipp från en enskild filmmakare – eller som tidigare ett litet antal teckningar av en internationellt okänd konstnär som Lars Vilks – kan utlösa så pass omfattande protester.

Ed Husain, författare och Mellanösternexpert på den amerikanske tankesmedjan Council on Foreign Relations, skriver i en debattartikel på CNN:s hemsida att en viktig orsak är hur människor i totalitära länder ser på statens makt över landets invånare.

Människor som är födda och uppvuxna i en diktatur är vana vid att staten kontrollerar invånarna och att en film därmed inte kan produceras utan regeringens goda minne. Med en sådan bakgrund blir det logiskt att tro att USA:s regering står bakom budskapet i det nu aktuella filmklippet, menar Ed Husain. Likaså skulle Sveriges regering ha stått bakom budskapet i Lars Vilks teckningar.

”Det är svårt för unga araber som inte fötts i frihet att förstå hur individuell frihet verkligen fungerar i det verkliga livet”, skriver Ed Husain.

  • Kopiera sidans adress

Vad gäller saken?

Sent i tisdags attackerades amerikanska konsulatet i Benghazi med raketdrivna granater och byggnaden sattes i brand. USA:s ambassadör i Libyen, tre amerikaner och flera libyska anställda dödades.

Samma kväll hade tusentals demonstranter tagit sig in på USA:s ambassadområde i Kairo.

Sedan dess har protester mot amerikanska och västliga ambassader tilltagit i omfattning. Demonstranterna protesterar mot klipp från en film titulerad ”Muslimernas oskuld”, en parodi på berättelser från profeten Muhammeds liv.

Visa mer fakta
Obegränsad tillgång till SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Just nu: Arlanda-man var inte ebolasmittad

Ankom till Arlanda med misstänkta ebolasymptom.

<b>Norska NRK</b> I Norge är "jakten" i Stockholms skärgård en stor nyhet. NRK citerar även Natos generalsekreterare, Jens Stoltenberg, som säger att även han "fått meldinger om at det er aktivitet i farvannet utenfor Stockholm". Natos generalsekreterare vill dock inte kommentera mer än så till NRK.
Man berättar också med dramatik att Aftonbladets fotograf Urban Andersson som gav sig ut i båt i sökområdet "ble bordet av militæret", alltså att militären gick ombord på fotografens båt för kontroll. reaktioner

Utländsk media: Kalla kriget-scener utspelas

Jakten i Stockholms skärgård skapar rubriker världen över.

”Inkräktare kan trycka på botten”

Unika uppgifter till SvD: Nödsamtal gick från Kanholmfjärden till Ryssland.

Så påverkas börsen av ubåtspådraget

Analytikern: Aktierna som du ska satsa på.

Hon har nya metoder för jämställdhet

Strandhäll (S) vill ha bort jämställdhetsbonus.

Cybaero får inte sälja helikopter till Kina

Har stoppats av den svenska myndigheten.

Webb-tv

Man byggde vägtull för att slippa omväg

kort restid

Jordskred förstörde huvudleden.

Fotograf kallade elev för ”bög”

Under skolfotografering. ”Bög nummer ett, du kan ställa dig här”.

”Utställningen är marknadens triumf”

Koons-bråket

Replik Clemens Poellinger.

”Värst är att vi har
svikit våra grannar”

BRÄNNPUNKT

Professor Hedlund om svenska försvaret.

”Wikileaks gjorde
en enorm tjänst”

Michael Moore: Tyvärr har det glömts bort.

En banan om dagen gör dig gladare

Fruktstund

10 anledningar att äta banan.

Kamera fångar havets jättar

Bildspecial

Unika ögonblick frysta från ovan.

”Jag gick tyvärr ut lite för hårt”

Löpning

Nina om sitt tuffa lopp.