Mordförsök ögonöppnare

På ett sjukhus i Birmingham kämpar Malala Yousafzai fortfarande för sitt liv. Det brutala mordförsöket på den 14-åriga flickan har fått stor internationell uppmärksamhet. För miljoner pakistanier blev övergreppet en ögonöppnare. Malala Yousafzais öde visar på priset för att ge talibanerna fritt spelrum och på regeringens svaghet.

Malala Yousafzai på bild.

Malala Yousafzai på bild.

FOTO: REUTERS/Navesh Chitrakar

Malala Yousafzai sköts i förra veckan av en taliban som reagerat på hennes kamp för flickors rätt att gå i skola.

Talibanerna förknippas i första hand med kriget i Afghanistan, ett land där religiösa fanatiker etablerade sig politiskt under 1990-talet och snabbt fick ett stort inflytande över det redan så hårt krigsdrabbade landet. Talibanledaren Mohammed Mullah Omar blev landets statsöverhuvud 1996 och satt kvar till senhösten 2001 när USA som svar på terrorattackerna den 11 september förklarade krig mot talibanerna.

Talibanerna fördrevs snabbt från makten efter den massiva amerikanska krigsinsatsen och 10000-tals talibaner, inklusive Mullah Omar, tog sin tillflykt i grannlandet Pakistan. Där kunde de reorganisera sig och – med den pakistanska regeringens goda minne – på nytt bygga upp träningsläger och fortsätta sin propagandaverksamhet i hundratals religiösa skolor.

Men de nya fästena blev inte bara baser för attacker inne i Afghanistan. Talibanerna hittade i Pakistan en utmärkt jordmån för sin fundamentalistiska tolkning av islam som bland annat innehöll stränga föreskrifter för kvinnor. De fick inte lämna sina hem, inte arbeta och inte gå i skola. Det tog bara några år innan de började praktisera sin lära även i Pakistan.

LÄS MER: Mordförsök på flicka väcker avsky.

Regeringen agerade kraftlöst, men den då 13-åriga Malala Yousafzai väckte internationell beundran när hon för ett år sedan talade klartext i en intervju med brittiska BBC.

”Situationen i Swatdalen var normal innan talibanerna kom hit och förstörde freden. De slaktade folk på torget i Mingora och dödade så många oskyldiga. Deras första mål var flickskolor, mer än 400 skolor och 50000 elever led under talibanerna. Vi är rädda för att de ska kasta syra i våra ansikten eller kidnappa oss, de är barbarer som kan göra vad som helst”, sade Malala Yousafzai.

Nu ställer sig miljoner pakistanier frågan hur det kunde ske. Hur kunde talibanerna få tilllåtas attackera en oskyldig flicka och, i ett vidare perspektiv, hur kunde de få etablera sig i deras land?

Sten Widmalm, forskare vid Uppsala universitet med Pakistan som specialitet, ger sin förklaring:

–Pakistans regering är splittrad i frågan. Landets säkerhetstjänst byggde upp en allians med talibanerna under 1990-talet och det är en relation som fortfarande fungerar. Därför kan inte Pakistan effektivt bekämpa talibanerna, bara göra punktinsatser, säger Sten Widmalm och fortsätter.

–Talibanerna försvarar sig med att de amerikanska drönarattackerna också dödar oskyldiga barn. Medan vi i väst ser det som ett krig mot terrorism ser talibanerna det som ett krig mot kolonisation, mot en makt som inte har i regionen att göra. Mordförsöket på Malala Yousafzai var ett sätt att skrämmas, att visa att de är beredda att göra vad som helst.

Malala Yousafzai fördes i början av veckan till Storbritannien för fortsatt vård. Knapphändiga dagsaktuella läkarrapporter talar om att hennes tillstånd sakta förbättrats.

Elever i Pakistan håller upp bilder av den skottskadade flickan Malala Yousufzai vid en manifestation i Karachi.

LÄS MER: Skjuten flicka får brittisk vård.


Populära quizar om politik

Känner du igen Stockholmspolitikerna?

Har du koll på politikermode?

Politikernas grodor – vilka minns du?

  • Kopiera sidans adress

FN:s människo-rättskommissarie Navi Pillay fördömde i går för första gången attacken på den 14-åriga skolflickan Malala Yousafzai.
Hon uttrycker dock oro för Pakistans brist på att ställa ansvariga för våldsdåd till svars.
– Jag fördömer starkt attacken mot Malala Yousafzai. Hon är exempel på en ung och modig människorättsaktivist, vars kamp för flickors utbildning blev för mäktig för talibanerna, sade Navi Pillay vid en presskonferens i Genève.
Hon berömde den pakistanska regeringen för att ha reagerat omedelbart på attacken, liksom många andra regeringar som uttalat sitt grundliga stöd för flickors rätt till utbildning.
– Jag hoppas att detta fortsätter att diskuteras långt efter att uppmärksamheten kring Malala lagt sig, och att frågan om rätt till utbildning för flickor i Pakistan och andra länder blir en prioritet, sade Navi Pillay.
Navi Pillay är ”oroad” över uppgifter om hot från talibanerna mot journalister i Pakistan som rapporterar om Malala-fallet.

Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

Sture Bergwall, som nu en är fri man, här med advokaten Anwar Osman. REPLIK

”Lambertz bortser
från fel i metoder”

Docent: På sätt och vis ger han mig rätt i boken.

”Quickärendet en stor villfarelse”

Brännpunkt

Lambertz: Fullt av myter och osanningar.

Lönerna kan bli het valfråga i USA-valet

svd i usa

Flera framsteg • Lagförslag på gång.

”Ett av de hatiska mejlen stack ut”

Karén

Vill inte ha sin sköra värld förstörd.

Fritagne svensken: ”Vi mår bra”

Gisslan i Syrien sedan 2013 – har nu återförenats med sina familjer.

Superjumbo-planet A380 fyller tio år

Bilder

Bränsleslukare kan ha spelat ut sin roll.

Sorgesång över den engelska överklassen

Kritikessä

"En av de mest kompletta romaner som skrivits".

”En av världens bästa tv-serier”

Bildspecial

Se bilder från inspelningen av ”Brideshead”.

Svårt vara humanitär i akut flyktingkris

Nordberg

Amerikanska ledare: Bara gör något!

Alla har vi något
skit att dras med

Berglins

Om tvånget som ökar vid motgång.

Flyktingutgift naggar bistånd

Lövin: För diskussion om hur kostnaderna kan minskas.

”Socialtjänsten nära
ett sammanbrott”

Larm

Stressen och kraven får många att sluta.

Bilder
<b>Sovjetisk invasion av Sverige </b> heter en nyutkommen bok som visar hur Sverige kartlades under kalla kriget. Ämnet är aktuellt – Säpo slog nyligen fast att Ryssland samlar in nya kartor över Sverige. SvD visar här ett urval av de detaljerade invasionskartorna, inklusive några missar. En av de större är den märkt objekt 243 på kartan över Fredrik Reinfeldts hemort Täby – en tunnelbanestation som inte finns, vid Tibblehallen. Planerna på en utbyggnad av t-banan till Täby förverkligades aldrig. Enligt författaren är bedömningen att offentliga handlingar ligger till grund för denna karta. ”Man tänkte sig väl kanske inte att en plan i Sverige, detta fantastiska infrastrukturland, inte skulle bli verklighet. Kanske räknade man kallt med att det kommer att bli av så det är lika bra att vi lägger in det på kartan”, säger militärhistorikern Lars Gyllenhall. <b>Nästa bild: </b>Spion eller dykare såg till att det blev rätt i Göteborg.

Sovjetisk kartfadäs förbryllar expert

Expert om sovjetiska målen i Sverige.

FOTO: SMB

Världens äldsta
öken lockar besökare

bilder

Vilda vidder och stora avstånd.