Mladić ställs inför rätta i dag

I åratal var Ratko Mladić en av världens mest eftersökta män. I dag inleds rättegången mot ”slaktaren från Balkan” som är åtalad för etnisk rensning, krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord. Rättegången väntas pågå i minst tre år.

 • Ratko Mladic på en bild från 1993.

  Ratko Mladic på en bild från 1993.

  Foto: (ARKIV) PETAR KUJUNDZIC/REUTERS

 • Nytaget foto på Ratko Mladic som nu befinner sig i Belgrad i väntan på att förhör ska kunna genomföras.

  Ratko Mladic.

  Foto: AP

 • Ratko Mladic, till höger, tillsammans med politikern Radovan Karadzic.

  Ratko Mladic, till höger, tillsammans med Radovan Karadzic.

  Foto: AP

Massakern i Srebrenica där i juli 1995 över 8 000 bosniska pojkar och män fördes bort på lastbilar, avrättades och dumpades i massgravar är den värsta krigsförbrytelsen i Europa sedan andra världskriget, en ondskans och hatets symbol.

Ansvarig för massmorden i den bosniska FN-enklaven är Ratko Mladić. Detta enligt åklagarna vid den internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien som även anklagar Mladic för bland annat belägringen av Sarajevo med mer än 10 000 civila offer mellan den 5 april 1992 och den 29 februari 1996.

– Jag försvarade mitt land och min nation, sade Ratko Mladić när greps för ett år sedan. Inför rätten har han förklarat sig oskyldig. Hans advokat Branko Lukic sade i går att Mladic räknar med ett frikännande.

In i det sista har Mladić försökt förhala rättegången, bland annat genom att hänvisa till dålig hälsa. Han har också försökt få en av domarna utbytt. Alphons Orie från Nederländerna är enligt Mladić partisk på grund av att det var nederländska FN-soldater som inte förhindrade morden i Srebrenica.

I processen mot Mladic har åklagarna kallat 195 vittnen. Men 20 år efter det att krigen i forna Jugoslaven startade kan det vara svårt att bevisa beskyllningarna och entydigt knyta enskilda brott till den åtalade. Chefsåklagare Serge Brammertz är övertygad om att bevisen mot Mladic är starka och att rättvisa kommer att skipas.

Mladić föddes 1942 i ett krigshärjat och kaotiskt Bosnien och utvecklade tidigt ett hat mot muslimer. 1992 utnämndes han till general i de bosnienserbiska styrkorna och ledde striderna i Bosnien med oräkneliga övergrepp mot civilbefolkningen, massvåldtäkter, deportationer, mord och tortyr.

Efter kriget bet sig Mladić fast i den serbiskt dominerade Republika Srpska i Bosnien-Hercegovina och gick senare under jorden. Länge skyddades han av serbiska militärer och nationalister som förhindrade alla försök att gripa den forna generalen som många än i dag betraktar som en krigshjälte.

Vändpunkten kom när den EU-vänlige serbiske presidenten Boris Tadic på allvar lät polis och underrättelsetjänst jaga krigsförbrytarna. Den förre bosnienserbiske ledaren Radovan Karadžić greps 2008 i Belgrad där han i åratal levt under falsk identitet.

I maj förra året var det så dags för Ratko Mladić som greps i en by norra Serbien. ”Äntligen kan vi stänga ett mörkt kapitel i vår historia”, förklarade president Boris Tadic och tillfogade att Serbien nu tagit ett stort steg mot medlemskap i Europeiska unionen.


 • Kopiera sidans adress

Vid sidan av den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag jagas misstänkta krigsförbrytare av lokala åklagarmyndigheter i Serbien, Kosovo, Kroatien och Bosnien-Hercegovina.
Vid Haagtribunalen har hittills 161 personer åtalats, varav 64 har dömts till långa fängelsestraff på i flera fall 30–40 år. 13 misstänkta har friats.
Sammanlagt uppskattas 130000 människor ha dödats under 1990-talets krig i det forna Jugoslavien.

Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!

Toppnyheter just nu

Chatt | just nu

”Hur mycket högre blir
min skatt efter det här?”

LIVE

SvD:s expert svarar på läsarnas plånboksfrågor.

Lista: Här är skatterna som höjs

23 miljarder

Enda skattesänkningen till pensionärerna.

”Åttaåringen utsattes för massivt våld”

mord

Åtal väckt mot Karlskronaparet.

Så mycket tjänar Tele2 på mobilsurf

Vill inte hamna i priskrig med konkurrenterna.

Klarar du mattedelen på högskoleprovet?

2 dagar kvar

Kan du kvantitativa jämförelser?

Hit reser svenskarna helst på semestern

trender

Gammal favorit på väg tillbaka.

Flygproblemen slår hårt mot Norwegian

Rasar nu på börsen efter dagens rapport.

Webb-tv

Mamma: ”Gud vad är det som händer”

Hemmasittare

Leon, 15, kan inte gå till skolan.

”Ryssland vill testa sina nya ubåtar”

Ubåtsjakt

Expert i USA om trolig kränkning.

Så hånas svenska ubåtsinsatsen

Sökinsats

Moscow times listar ”teorierna” om den okända farkosten.

Detta är Europas tio värsta flygplatser

ny lista

"Sliten och varken ren eller vänlig."