Maktkamp skakar Rumänien

Parlamentet i Rumänien har kallats till extra möte i dag för att debattera omstridda regeringsdekret och den planerade folkomröstningen för att avsätta president Traian Băsescu. I botten ligger enligt kritiker en bitter maktkamp mellan korrupta nätverk som plundrar staten.

En Basescu-motståndare bär en bild av Nicolae Ceausescu, diktatorn som avrättades 1989. På den står "Du förtjänar samma öde som han!".

En Basescu-motståndare bär en bild av Nicolae Ceausescu, diktatorn som avrättades 1989. På den står "Du förtjänar samma öde som han!".

FOTO: Vadim Ghirda/AP

Striden mellan president Traian Băsescu och premiärminister Victor Ponta började som en fars. Victor Ponta, som med hjälp av en handfull överlöpare i parlamentet just tagit över som premiärminister, vägrade i början av juni att låta president Băsescu representera Rumänien på EU-toppmötet i Bryssel den 28–29 juni.

Författningsdomstolen ställde sig på presidentens sida. Men den 39-årige premiärministern från det socialdemokratiska regeringspartiet PSD ignorerade domarna och insisterade på att själv resa till toppmötet.

– Jag föredrar att bespara oss denna pinsamhet, förklarade därpå president Băsescu som stannade i Bukarest.

Sedan dess gör regeringen allt för att bli av med Traian Băsescu. Den förre kaptenen i handelsflottan och tidigare hårdföre borgmästaren i Bukarest är en politiker som sällan duckar för en konflikt och som enligt Victor Ponta är omöjlig att samarbeta med.

– Sitter han kvar som president kommer Rumänien att vara politiskt lamslaget, varnade premiärministern häromdagen.

Enligt de rumänska medierna ska en fullständigt rasande Victor Ponta vid flera tillfällen ha beskrivit presidenten som en ”skorpion som dödar allt i sin närhet” och som den ”största lögnaren i Rumäniens historia”.

Den 6 juli beslutade en majoritet i parlamentet att suspendera Băsescu med omedelbar verkan. Frågan om Băsescu ska avsättas eller få fortsätta i ämbetet avgörs i en folkomröstning den 29 juli.

Samtidigt har regeringen tagit över ett mäktigt instrument – man kontrollerar nu de officiella publiceringarna av lagar och förordningar, utan vilka dessa inte träder i kraft. På det sättet kan obekväma beslut förhalas och fördelaktiga skyndas på.

Bryssel har reagerat med förfäran. I slutet av förra veckan mötte Victor Ponta EU-kommissionens president José Manuel Barroso som öppet kritiserade den rumänska regeringen och antydde att Bukarest måste räkna med EU-sanktioner om inte ”rättsväsendets fulla oberoende respekteras och författningsdomstolen får tillbaka sin kompetens”.

Victor Ponta reste tillbaka med sammanlagt elva krav från EU-kommissionen som han har lovat att uppfylla. Flera av dessa ska parlamentet i dag debattera och fatta beslut om.

Debatten äger rum samtidigt som EU i dag publicerar sin årliga rapport om rättsväsendet, korruptionen och kampen mot den organiserade brottsligheten i Rumänien. Denna granskning genomförs i både Rumänien och Bulgarien sedan EU-inträdet 2007, som enligt många i de gamla EU-länderna kom för tidigt.

Kritiker som den förra justitieministern och nuvarande ledamoten i EU-parlamentet, Monica Macovai, hävdar att maktkampen mellan presidenten och premiärministern i grund och botten handlar om att skydda korrupta politiker som skrämts upp av ett allt effektivare och politiskt oberoende rättsväsende.

– De styrande nätverken värjer sig med alla medel mot en oberoende rättskipning. Helst skulle de vilja ha kvar Rumänien i en gråzon i utkanten av EU, tror även juristen Laura Stefan som är antikorruptionsexpert i Bukarest.

Utlösande faktor var enligt Laura Stefan domen mot förre premiärministern Adrian Nastase, premiärminister Victor Pontas mentor, som den 20 juni dömdes till två års fängelse för olaglig partifinansiering.

Samma dag som 62-åringen skulle hämtas av polisen fejkade han ett självmordsförsök. Men inte ens det hjälpte. I dag sitter Arian Nastase bakom galler – en av de oantastbara som i åratal kunnat känna sig trygga i Rumänien.

  • Kopiera sidans adress

I skottgluggen är premiärminister Victor Ponta som beskylls för att styra landet med odemokratiska medel. Men även hans motståndare, president Traian Băsescu, har använt sig av auktoritära metoder och gång på gång överskridit sina befogenheter, hävdar kritiker. De varnar för att se konflikten som ett krig mellan änglar och demoner.
EU-kommissionen är alarmerad över utvecklingen. Men möjligheterna att påverka Rumänien är begränsade.
Som yttersta medel kan sanktioner enligt artikel 7 i EU-fördraget införas. Rumänien skulle i så riskera att förlora sin rösträtt i EU. En förutsättning är att en allvarlig och ihållande kränkning av gemensamma värden fastslagits.
Sanktioner mot ett medlemsland har hittills använts bara en enda gång. Det var när EU beslutade att isolera Österrike sedan högerpopulisten Jörg Haiders parti FPÖ 1999 ryckt in i regeringen. En kommission under ledning av Martti Ahtisaari fastslog att åtgärderna var ”kontraproduktiva”, och de upphävdes i september 2000

Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter just nu

Nationalmuseum i Stockholm. SvD avslöjar

Nationalmuseum ska ”stärka BMW:s image”

Jurister: Avtal med bilföretaget kan bryta mot grundlagen.

Så blir din ekonomi
med de nya skatterna

De här aktiviteterna kommer att ta mer ur plånboken snart.

Orutinerad spelar från start i kväll

startelvan

Gör sin första tävlingslandskamp.

Allt annat än seger är ett fiasko

em-kval

Lindblad inför Moldavien-matchen.

Kliniken dementerar behandling av Lubitz

Telegraph: Behandlad, men ej för depression.

Tvingade ner flyg utanför Tokyo

exempel

Tidigare flygolyckor där pilotens misstänks.

”Hipstrarna är
inne i finrummet”

Svanell:

Så har medier väckt folkets ilska.

KD vill höja priset för SL-kortet varje år

landstinget

"Bättre än stor engångshöjning”.

Glädjande toner för finansministern

Budget

Så mycket plus gick staten i februari.

Fröna som är mer än bara topping

LISTA

De 7 nyttigaste fröna du kan äta.

10 livsmedel som gör dig gladare

Lista

Inte bara choklad som höjer humöret.

Här är tio oväntade strandparadis

Bilder

"Det kan vara dags att tänka om".

Grafikspecial

Flight 9525 i flyghistoriens sken

10 värsta krascherna • Färre olyckor • Bolag med flest döda • Där sker olyckorna

”Affärer är livsluft, kan bara inte sluta”

Affärsbragd

Gunilla von Platen har 15 bolag.

Här är läsarnas tio kandidater

SvD Affärsbragd

Dags att utse 2015 års entreprenör.